By Expedia Team, on June 17, 2015

Winterse taferelen in Fryslân

Friesland en schaatsen horen bij elkaar, dus is het niet verwonderlijk dat er volop geschaatst kan worden op kunst- en, als het weer een beetje meezit, op natuurijs. Er bestaan allerlei varianten van de Elfstedentocht, ter land of op het ijs. Wie meer van sneeuw houdt dan van ijs, kan terecht op de skibanen. Niet zo sportief? Geen probleem in dit noordelijke deel van Nederland. Als het buiten koud is warm je lekker op in een prachtig monumentaal pand of breng je een bezoek aan een wellnesscentrum voor opperste ontspanning. Welkom in winters Friesland.

WINTER BINNEN
————–

### Alles over schaatsen

Friesland is het Mekka van de schaatssport. In het Eerste Friese Schaatsmuseum (1) in Hindeloopen kun je alles over schaatsen te weten komen, zoals de geschiedenis van deElfstedentocht. Ook heeft het een indrukwekkende collectie schaatsen, waaronder de grootste schaats ooit gemaakt, en zijn er sleeën in alle soorten en maten te vinden. In museum Nooitgedagt (2) in IJlst staat alles in het teken van de traditionele (houten!) schaatsen en verwante producten van de familie Nooitgedagt.

friesland_winter_schaatsen.jpg

Schaatsen in Friesland Foto: Paul van Eijden, CC BY 2.0

### Schaats- en sneeuwpret

Schaatsen is volkssport nummer één in Friesland. Mocht het natuurijs zich niet laten zien, geen probleem: er zijn talloze kunstijsbanen om rondjes op te draaien. Thialf (3) in Heerenveen is de bekendste, maar ook Leeuwarden heeft een ijshal (4). Liever sneeuw? Friesland heeft verschillende skihallen, zoals Skischool Drachten (5), Swing Indoor Skischool Heerenveen (6) en Ski- en snowboardcentrum Leeuwarden (7). De ideale voorbereiding om je techniek te verbeteren voor het echte werk.

### Buiten is het koud, binnen heerlijk warm

Terwijl het buiten vriest dat het kraakt, liggen de temperaturen in Vrouwenparochie bij Sauna Hotstones (8) vele graden hoger. Deze sauna is de enige in Friesland met een zoutwaterbron. De verschillende baden zijn met dit heilzame water gevuld. Daarnaast kun je er van verschillende sauna’s genieten, zoals de Finse Kota en een Sanarium. Ook in De Woudfennen (9) in Joure kun je jezelf lekker opwarmen. Spectaculair is de Finse panoramasauna die vanaf twaalf meter hoogte een spectaculair uitzicht heeft over de landerijen.

WINTER BUITEN
————-

### Elfstedentocht, maar dan anders

Het is slechts weinigen gegund de Elfstedentocht uit te rijden. Al is het maar omdat het it giet oan (het gaat door) zo zelden klinkt. Gelukkig kun je de tocht ook maken zonder dat er ijs ligt. Je kunt daarbij kiezen uit maar liefst elf vervoersmiddelen. Skeelers, de auto en de boot liggen het meest voor de hand. En omdat het wedstrijdelement doorgaans ontbreekt, heb je onderweg alle tijd voor een Beerenburger of warme chocolademelk (voor de bob).

friesland_-_winter_landscape.jpg

Fries winterlandschap

### Muts op, wanten aan en naar buiten

Het is even doorbijten, maar oh zo lekker: een frisse neus halen als de temperaturen winters aanvoelen. Bijvoorbeeld door op de fiets vanaf Bolsward de tocht ‘It Bûtertonkje’ af te leggen, door een adembenemend landschap. Of maak vanaf Oosthem de wandeling ‘De Âld Lears’. Tijdens een flinke sneeuwbui gaat de slee natuurlijk mee!

### Ontdekkingsreis langs het Fries erfgoed

Friesland staat vol cultureel erfgoed. Zo heeft het 124 molens, waaronder molen de Korenaar (10) in Sexbierum, waar je zelfs kunt trouwen. De historische molens zorgen, zeker als ze zijn bedekt met een laagje sneeuw, voor ware Anton Piecktaferelen. Ook de staten en stinzen, de adellijke huizen en landgoederen, zijn belangrijk voor de Friese historie en garanderen een sprookjesachtig winters plaatje. De adel van weleer beleven? Wandel dan over Landgoed Stania State (11) in Oentsjerk, en drink er aansluitend een drankje in adellijke sfeer.

<a href="https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=LRMJTbOlhWs']<br /><br />">https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=LRMJTbOlhWs

### Leuke weetjes

– Er bestaat een Suske en Wiske-verhaal dat zich in Friesland afspeelt én in het Fries is vertaald: De Alvestêdestunt oftewel De Elfstedenstunt.
– De eerste Elfstedentocht vond plaats in 1909. Inmiddels zijn er vijftien tochten verreden; vier keer had de tocht achteraf gezien toch georganiseerd kunnen worden.
– Sinds 1985 mogen ook vrouwen de Elfstedentocht rijden.
– In 1996 reed koning Willem-Alexander, destijds kroonprins, mee onder de naam W.A. van Buren.
– De oorspronkelijke versie van de kruidenlikeur Beerenburg is van Amsterdamse origine. De likeur is tegenwoordig vooral populair in Friesland. Een specialiteit met deze likeur is Dokkumer koffie.
IJlst, waar onder meer de familie Nooitgedagt vandaan kwam, stond binnen en buiten Friesland bekend om de hoge kwaliteit schaatsen die er geproduceerd werden.

### Praktische informatie

Overnachten

Welke invulling een bezoek aan Friesland ook krijgt, een plek om te overnachten is altijd in de buurt. In Friese steden zoals Leeuwarden, Sneek en Heerenveen vind je hotels van allerlei omvang en in diverse sferen. Ook in de landelijke gebieden kun je de nacht doorbrengen.

Eten

Op landgoed De Klinze (12) in Leeuwarden brandt bij bistro Hoatske ‘s winters de open haard en bij een diner in het restaurant is uitzicht op het winterwonderlandschap inbegrepen. Bij Picknickers (13) in Terherne is het mogelijk een winterbarbecue te boeken. Barbecueën in de openlucht, met glühwein, kampvuur en kastanjes.

Beste tijd om te gaan

Friesland is het hele jaar door een bezoekje waard. Wel komen bepaalde activiteiten net wat meer tot hun recht in hartje winter. Denk aan wandelingen langs bevroren slootjes en door weidse landschappen, de vele natuurijsbanen en de prachtige winterse vergezichten in de natuur.

### Contacten

1. Eerste Friese Schaatsmuseum: Kleine Weide 1-3, Hindeloopen, 0514 521683
2. Doe- en kijkcentrum Nooitgedagt: Eegracht 11, IJlst, 0515 532167
3. Thialf: Pim Mulierlaan 1, Heerenveen, 0900 2020026
4. IJshal Leeuwarden: Heliconweg 42C, Leeuwarden, 058 2137781
5. Skischool Drachten: Dopplerlaan 6e, Drachten, 0512 545252
6. Swing Indoor Skischool: De Opslach 3a, Heerenveen, 0513 615145
7. Ski- en snowboardcentrum Leeuwarden: Uranusweg 19, Leeuwarden, 058 2800534
8. Sauna Hotstones: W. Dykstrastraat 51, Vrouwenparochie, 0518 402938
9. De Woudfennen: Woudfennen 10, Joure, 0513 415200
10. De Korenaar: Hearewei 30, Sexbierum, 06 20560060
11. Landgoed Stania State: Rengersweg 98b, Oentsjerk, 058 2562811
12. Klinze: Van Sminiaweg 32-36, Oudkerk (Aldtsjerk), Leeuwarden, 058 2561050
13. Picknickers: Utbuorren 54, Terherne, 0566 689800

Top 3 winterevenementen

Januari: Sneker Filmwinter, filmfestival met vier dagen lang een breed aanbod van kwaliteitsfilms.

Januari: WK Klunen, typisch Fries: jaarlijkse kluunwedstrijd, met dweilorkest en stamppot na afloop.

Februari: Sint Piter, net zoals het Nederlandse Sinterklaasfeest, maar dan anders, en alleen in Grou.”