Wenen staat al eeuwenlang bekend als een culturele wereldstad, en terecht. De stad heeft talloze prestaties geleverd op het gebied van kunst, muziek, literatuur en architectuur. Denk maar aan Mozart, Strauss, Hundertwasser of Freud. De stad kwam tot bloei tijdens het bewind van de Habsburgers en heeft veel van de elegantie en artistieke flair uit die periode behouden. Het grote aantal studenten speelt een rol in het bewaren van de vernieuwende, mondaine sfeer van Wenen. Het is daarom geen wonder dat de stad in 2015 door het consultancybedrijf Mercer voor de zesde keer op een rij is beoordeeld als de meest leefbare stad ter wereld. Twee miljoen inwoners kunnen dit beamen en de talloze aantallen mensen die de stad aan de Donau bezoeken, zullen hier ook zeker mee instemmen.


Deze video is geproduceerd door Framfilm

Hier is een kleine selectie van de bouwkundige hoogtepunten van Wenen. Veel kijkplezier!

Belvedere (0:01)

Het barokke complex van Slot Belvedere omvat twee paleizen en een prachtig park. Op dit uitgestrekte terrein is niet alleen magnifieke architectuur te vinden, maar ook fantastische kunstwerken. In de Österreichische Galerie Belvedere zijn werken van Klimt, Monet en van Gogh te zien.

Vienna_palace.jpg

Stephansdom (0:11) (0:43)

Dit indrukwekkende meesterwerk van gotische bouwstijl is een spiritueel middelpunt en sinds 1340 een echt herkenningspunt van Wenen. De zuidelijke toren, liefkozend 'Steffl' genoemd door de inwoners van Wenen, heeft een hoogte van maar liefst 137 meter. De noordelijke toren is iets minder hoog, maar in het trotse bezit van de zware kerkklok Pummerin.

♦ Wiener Rathaus ♦ (0:32)

Een andere architectonische parel in Wenen: het stadhuis van Wenen werd in 1883 voltooid en is een indrukwekkende verschijning met een neogotische voorgevel en een rijk gedecoreerd interieur. De residentie van de burgermeester van Wenen bevindt zich midden op een schitterend plein dat wordt omgeven door een prachtig park dat dient als locatie voor festivals, concerten en de kerstmarkt van Wenen.

Weense Staatsopera (0:47)

Wil je een avond genieten van cultuur op hoog niveau? Trek je beste kleren aan en ga naar de Weense Staatsopera waar de beroemdste operasterren ter wereld regelmatig voor het voetlicht treden. Bovendien vindt hier het absolute hoogtepunt van de hogere kringen van Wenen plaats: het Weense Operabal.

♦ Gloriette (Schönbrunn) (0:58)

Een echte blikvanger in de kasteeltuinen van de Habsburg-residentie Schönbrunn is Gloriette en het barokke silhouet ervan dat hoog op een heuvel prijkt. Je kunt er heerlijk genieten van een magnifiek uitzicht op de schitterende paleistuinen en de stad.

Heb je al zin gekregen om te gaan walsen? We hebben geweldige reisdeals naar Wenen voor je in de aanbieding!