By Expedia Team, on April 16, 2018

5 tips voor Pinterest die je als blogger moet weten

Pinterest is de laatste jaren uitgegroeid van een platform vol met ‘leuke plaatjes’ tot een krachtige marketingtool waarmee je verkeer naar je website kunt sturen via geoptimaliseerde afbeeldingen (‘pins’). Hoewel de meeste gebruikers uit Engelstalige landen komen, zien we ook het aantal Nederlandse pins gelukkig steeds meer stijgen. Zit jij zelf nog niet op Pinterest en twijfel je of dit verstandig is? Dan zijn hier vijf tips voor Pinterest die je helpen bij het bepalen van een goede strategie.

Auteur: Nienke Krook van The Travel Tester

tips voor Pinterest

1. Pinterest is geen sociaal netwerk
————————————

Gebruikers zitten op Pinterest om nieuwe dingen te ontdekken, persoonlijke keuzes te maken en belangrijke projecten in hun leven te plannen. In tegenstelling tot sociale netwerken als Facebook, Twitter en Instagram gaat het bij Pinterest niet om wat er nu gebeurt, maar meer over wat er in de toekomst mogelijk is. Je deelt op Pinterest geen pins met anderen, maar bewaart juist dingen voor jezelf. Het gaat dus niet om de persoon die de pins deelt, het gaat echt om de pins zelf.

2. Het aantal volgers is niet zo belangrijk
——————————————-

Pinterest werkt in principe als een visuele zoekmachine, waarbij gebruikers op verschillende manieren bij alle content uit kunnen komen: via de zoekbalk bovenaan de pagina, via verschillende categorieën, ‘rich pin’-informatie, voorgestelde pins onderaan de pagina en zelfs via een visuele zoekoptie waarbij soortgelijke afbeeldingen worden getoond. Het meeste verkeer naar je pins zal via een van deze zoekopties tot stand komen, en niet direct van mensen die je account volgen. Het aantal volgers op je totale account is dus van veel minder belang dan op Twitter, Facebook of Instagram.

3. Word een expert in je niche
——————————

Een Pinterest-profiel met een duidelijk thema zal het groeien van je account een stuk eenvoudiger maken. Als je bekend staat als de ‘outdoor reizen’- of ‘make-up’-specialist, geef je mensen eerder een reden om je Pinterest-account af te struinen naar handige tips en inspiratie over die onderwerpen. Zoals gezegd zijn de individuele pins die je plaatst belangrijker dan je account op zich. Maar een duidelijk afgebakend thema zal je helpen sterke borden te beginnen en pins van anderen daarin te cureren. Pas altijd de beschrijving van pins van anderen aan met goede zoekwoorden. Zo gebruik je deze content om meer verkeer naar je eigen borden, en dus je eigen pins, te drijven. En denk aan goede zoektermen voor je borden, bijvoorbeeld ‘beste kleding voor hiking trips’ in plaats van ‘mijn favorieten’.

tips voor Pinterest

4. Affiliate links mogen weer
—————————–

In de eerste jaren sinds de lancering van Pinterest kon je geen affiliate links gebruiken op het platform, vanwege de mogelijke spam die hierdoor zou worden aangetrokken. Maar sinds 2017 is het weer mogelijk om affiliate links te gebruiken, bijvoorbeeld in de beschrijving van je pins of in plaats van je website URL. Maak dus slim gebruik van je borden om ook wat extra verkeer naar jouw affiliate-producten te sturen!

5. To hashtag… or not to hashtag?
———————————

Net als affiliate links werden hashtags altijd een beetje geweerd op Pinterest, maar in 2017 maakte Pinterest bekend dat ze toch het gebruik van (een beperkt aantal) hashtags in de beschrijving van je pins toestaan. Ze raden aan om heel specifiek en beschrijvend te zijn, en woorden of zinnen te gebruiken die de inhoud van de pin goed weergeven. Ze geven een maximum van 20 hashtags per pin aan. Zodra iemand op een bepaalde hashtag zoekt, komen de nieuwste pins bovenaan in de zoekresultaten. Als een gebruiker zoekt op hetzelfde woord zonder het #-teken, komen de gewone zoekresultaten in beeld.

Ik hoop dat deze tips voor Pinterest je verder helpen bij het inzetten van dit kanaal voor de promotie van je blog. Er is helaas geen snelle methode om snel resultaat te zien op dit platform. Je moet er veel tijd en energie in stoppen voor je kliks terug naar je website zult zien. Mijn beste tip is dan ook om niet te snel op te geven en een beetje geduld te hebben, dan zul je uiteindelijk de vruchten plukken van dit bijzondere netwerk!

Je kunt je Nederlandstalige reispins delen via mijn bord voor Nederlandse reisblogs.

Lees ook onze andere blogs met tips voor Pinterest.