By Expedia Team, on April 7, 2015

Checklist voor het publiceren van een blog

Zodra een blogartikel af is, is de verleiding groot om het meteen te publiceren. Ho, niet zo snel! Gebruik onderstaande checklist voor al je blogposts. Het resultaat: een betere vindbaarheid in Google, goed leesbare artikelen en een betrokken, tevreden publiek.

Bloggen

Titel met keywords
Kies een titel die beschrijft waar het artikel over gaat en gebruik relevante zoekwoorden. Het artikel zal dan eerder in de zoekresultaten van Google verschijnen wanneer iemand op die woorden zoekt. Blogartikelen optimaliseren voor zoekmachines is belangrijk voor het vergroten van het bereik van je blog. Maar onthoud dat je voor mensen schrijft, en niet voor zoekmachines! Lees ook: vind de juiste keywords voor je blog en snel in Google gevonden worden.

Maak paragrafen
Een artikel van 500 woorden leest een stuk prettiger als de tekst is onderverdeeld in alinea’s. Zeker online is een overzichtelijke weergave van tekst belangrijk: websitebezoekers zijn vaak gehaast en willen snel kunnen beoordelen of een blogartikel relevant is voor hen.

Fotocheck
Foto’s maken een blogartikel een stuk aantrekkelijker. Let erop dat de foto’s dezelfde breedte hebben als de tekstkolom. Daarnaast kun je ook foto’s optimaliseren voor zoekmachines. Geef een foto bijvoorbeeld dezelfde naam als de titel van het bijbehorende artikel, houd foto’s klein qua formaat (dit voorkomt lange laadtijd) en gebruik de alt-tekst/-tag. Deze ‘vertelt’ aan zoekmachines wat er te zien is op een foto.

Neem links op
Als je in een blogartikel onderwerpen noemt waarover je al eerder hebt geschreven, neem dan een link op naar deze artikelen. En check (na publicatie) of de links werken.

Stel een vraag
Lok een reactie uit bij de lezers van je blog en eindig ieder blogartikel met het stellen van een vraag. Bijvoorbeeld ‘Heb jij nog andere tips/suggesties?’

Selecteer categorieën
Koppel een blogartikel aan een of meerdere categorieën. Op die manier kunnen lezers zoeken naar blogartikelen over onderwerpen die hen interesseren. Voorbeeld: zie de tag cloud in de rechterkolom op deze website.

Proeflezen
Proeflezen is het laatste controlemoment voordat je een artikel publiceert. Neem hier rustig de tijd voor. Waar kun je op letten? Grammatica, spelling en zinsopbouw bijvoorbeeld (lopen de zinnen vloeiend of hapert het ergens?). Tip: lees een tekst hardop voor, dan vallen fouten en zinnen die niet lekker lopen sneller op.

Delen
Check-check-dubbelcheck: na het proeflezen kun je je blog publiceren. Promoot ‘m op social media en leid nog meer publiek naar jouw nieuwste blogartikel.

Waar let jij op voordat je een blogartikel publiceert? Vertel het onderaan dit artikel.

(Dit artikel is een bewerking van Checklist avant de publier un article sur son blog geschreven door Fabienne Henry, community manager bij Expedia Blog France.)