By Expedia Team, on February 10, 2015

6 verschillende soorten blogartikelen

Wat is het geheim van een succesvol blog? Natuurlijk, consistentie is belangrijk: regelmatig bloggen, dezelfde tone of voice hanteren en antwoorden op reacties. Maar minstens zo belangrijk is je publiek blijven verrassen. Dat kun je doen met verschillende soorten blogartikelen. We noemen er hier zes. Probeer ze uit!

1. Interviews. Door interviews te publiceren laat je je lezer niet alleen jouw verhaal, maar ook het verhaal van anderen horen. De geïnterviewde kan iedereen zijn: een vriend, een medereiziger of iemand die je tijdens een reis hebt ontmoet. In welke vorm je het interview publiceert, is helemaal aan jou. Je kunt een video of podcast opnemen, of een interview uitschrijven. Ter inspiratie kun je onze interviews met reisbloggers bekijken.

2. Fotoreportages. Storytelling – het delen van jouw reisverhalen – kan in geschreven woord, maar dat hoeft niet. Waarom niet een keer een verhaal vertellen aan de hand van foto’s? Foto’s die voor zichzelf spreken en geen toelichting nodig hebben. Maak eens een reisverslag van foto’s of een fotoreportage over een specifiek onderwerp, bijvoorbeeld over vreemde producten die je hebt gezien op een lokale markt.

Fotoblog

3. Video’s. Net als foto’s is bewegend beeld een geliefde vorm van content. Je hoeft absoluut geen professionele cameraman te zijn om goede films te maken. Met een smartphone en een eenvoudig programma voor video-editing kom je al een heel eind. Je kunt je video’s ook op YouTube bewerken. Dus overweeg de volgende keer als je een bergwandeling maakt of een stad bezoekt om niet alleen foto’s, maar ook een filmpje te maken. Lees ook: Zo wordt jouw YouTube-video goed gevonden.

4. Lijstjes. ‘Mijn mooiste 15 foto’s van 2014’ of ‘7 dingen die je thuis moet laten als je gaat backpacken’: je bent direct getriggerd om te gaan lezen. Lijstjes zijn een krachtig middel om praktische informatie overzichtelijk te presenteren. Pas er wel voor op dat je niet overal lijstjes van gaat maken.

5. Reviews. Wist je dat sommige professionele reisbloggers in ruil voor een review een gratis overnachting, diner of product krijgen? Of dat ook voor jou geldt of niet: reviews worden erg gewaardeerd door lezers, omdat het hen helpt om beslissingen te nemen. Schrijf dus over jouw ervaringen met hotels, activiteiten, restaurants, evenementen en reisproducten. En mocht je ooit iets gratis krijgen, wees er dan open en eerlijk over op je blog.

6. Goede én slechte tijden. Problemen, uitdagingen en tegenslag: je moet niet bang zijn om te bloggen over het missen van een vlucht of het oplopen van buikgriep. Het hoort er nu eenmaal bij. Lezers leren van de problemen en tegenslag die jij hebt overwonnen, of herkennen het. Want laten we eerlijk zijn, het is nu eenmaal niet alleen maar rozengeur en maneschijn als je op reis bent…

Zijn we een type artikel vergeten? Vertel het onderaan dit artikel.

(Dit artikel is een bewerking van ‘6 Different kinds of blog posts’ geschreven door Brenna Holeman, community manager van Traveller Notes).”