By Expedia Team, on April 20, 2015

Eerste hulp bij een writer’s block

Als je een (reis)blog hebt wil je regelmatig iets nieuws publiceren, om je lezers geïnteresseerd te houden en ervoor te zorgen dat ze je blog blijven volgen. Maar – en hier loopt iedere blogger wel eens tegenaan – soms wil je wel schrijven, maar lukt het niet. Je krijgt geen letter op papier (of op je scherm). Je hebt een writer’s block. Wat nu? Geen stress, lees onderstaande tips!

Tip 1: Zet jezelf ertoe om toch te gaan schrijven, ook al denk je geen inspiratie te hebben. Misschien komt er toch een acceptabel artikel, of kom je al schrijvend op een ander idee. Verplicht jezelf om op vaste momenten te blijven schrijven, of het in elk geval te proberen. Als het echt niet wil lukken, zet dan je computer uit. Morgen weer een nieuwe dag!

Tip 2: Als je ‘vastzit’ in een bepaald blogartikel, laat dit artikel dan even rusten en begin aan iets nieuws. Het heeft geen zin om je lang blind te staren op iets waar je (op dat moment) niet verder mee komt.

Tip 3: Verander je werkplek, zet een muziekje op of ga eens ergens anders schrijven, bijvoorbeeld in een café, een park of in je tuin (behalve als het regent). Een verandering van omgeving doet soms wonderen voor je inspiratie.

Tip 4: Zorg dat je altijd een notitieboekje bij je hebt, zodat je ideeën waar dan ook kunt opschrijven. Dit kun je natuurlijk ook doen op je smartphone.
businesswoman with a note-book

Tip 5: Zorg voor afwisseling in je blogartikelen en maak bijvoorbeeld een keer een fotoverslag van een reis of citytrip. Hiervoor hoef je niet veel te schrijven, een inleiding en wat korte toelichting bij de foto’s volstaan. Lees ook ons artikel over de zes verschillende blogartikelen.

Tip 6: Bedenk waarom je ooit bent begonnen met je blog; wat was je drijfveer? Herlees ook eens wat van je eerste en/of beste blogartikelen. Misschien vind je op die manier het enthousiasme – en de inspiratie – terug die je in het begin had.

Tip 7: Neem even afstand en maak je hoofd leeg. Ga naar buiten, sporten, winkelen… ga iets doen wat helemaal niets te maken heeft met je blog. (Denk wel aan Tip 4, voor het geval je opeens toch inspiratie krijgt!)

Tip 8: Lees blogs van andere reisbloggers, misschien kom je hierdoor op nieuwe ideeën voor je eigen blog. Waarmee we uiteraard niet willen zeggen dat het de bedoeling is om ideeën van andere bloggers te kopiëren! 🙂

Tip 9: Zorg voor regelmaat in je blogartikelen en publiceer op vaste dagen over een vast thema.

Tip 10: Boek een vakantie! Voor een reisblogger met een writer’s block is dit een win-win situatie. 🙂 Je bent er even helemaal uit en je hebt weer wat om over te schrijven. Mocht je een beperkt budget hebben en is een reis naar een verre bestemming iets te hoog gegrepen: een stedentripje kan natuurlijk ook. Of ga op stap in eigen land en ontdek een stad of natuurgebied waar je nog niet eerder bent geweest. Check voor inspiratie ExpediaPioneer Daisy’s blog.

Wat doe jij tegen een writer’s block? Help je medebloggers en deel je tips onderaan dit artikel!