By Expedia Team, on July 5, 2016

5x actief in Noordoost-Tsjechië

Dat Praag een mooie stad is, is al lang geen nieuwtje meer. Maar Tsjechië heeft nog zoveel meer te bieden! De natuurgebieden in Noordoost-Tsjechië zijn ideaal voor allerlei outdoor-activiteiten zoals fietsen, klimmen en wandelen. Wil je eens

### Klimmen naar de hoogste top van Tsjechië

De Sněžka is de hoogste berg van Tsjechië. Je kunt naar de top wandelen of de cabinelift nemen en eventueel omlaag wandelen naar het plaatsje Pec pod Sněžkou. De rood-witte paaltjes op de Sněžka geven de Pools-Tsjechische grens aan. Je kunt hier dus met het ene been in Polen staan en met het andere in Tsjechië. Zowel aan de Tsjechische als aan de Poolse kant heb je een weids uitzicht.

Lanová dráha Sněžka (kabelbaan Pec pod Sněžkou- Sněžka), 230, 542 21 Pec Pod Sněžkou, Tsjechië

Foto: Sandra van Bijsterveld

### Een verborgen ondergronds meer ontdekken

Bij het dorpje Bozkov liggen de grotten van Bozkov. Een deel van dit ondergrondse stelsel van gangen en kamers is opengesteld voor bezoekers, maar je kunt alleen met een rondleiding naar binnen. Het kan zijn dat je even moet wachten tot er weer een rondleiding vertrekt waar nog plek is, want de grotten van Bozkov zijn populair. Je vindt hier dan ook een van de grootste onderaardse meren in Europa.

Bozkovské dolomitové jeskyně (grotten van Bozkov), Bozkov 263,512 13 Bozkov, Tsjechië

Foto: Visualhunt

### Wandelen en klimmen tussen bizarre rotsformaties

In de Tsjechische regio het Boheems Paradijs zijn door erosie zoveel opvallende rotsformaties ontstaan, dat ze rotssteden worden genoemd. In dit geopark van UNESCO kun je rustig wandelen, maar ook de rotswanden beklimmen. Een van de mooiste rotssteden heet Prachovské skaly (de rotsen van Prachov) en bestaat uit ongeveer 300 rotszuilen. Er zijn duidelijke routes uitgezet, die naar verschillende uitkijkpunten leiden.

Prachovské skály, 506 01 Jičín, Tsjechië

Foto: Sandra van Bijsterveld

### Fietsen met behulp van een fietsbus

Als Nederlander die gewend is aan vlakke wegen ben ik helaas echt niet goed in bergopwaarts fietsen. Daar hebben ze in het Reuzengebergte iets op gevonden. Op verschillende routes rijden daar in het zomerseizoen speciale fietsbussen. Die hebben ruimte om behalve jou ook je fiets te vervoeren. Zo kun je met de bus naar een hoog punt rijden en dan een relaxte, afdalende route fietsen. Ook bij sommige kabelbanen kun je je fiets meenemen.

Diverse routes, zie: http://www.krkonose.eu/en/cyklobusy

Foto: Visualhunt

### Baden in bier in Harrachov

Dit moet wel een van de ontspannendste activiteiten in Noordoost-Tsjechië zijn. Harrachov in het Reuzengebergte heeft een minibrouwerij met een eigen bier-wellness! Het mengsel van warm bronwater met geplette hop, 5 liter licht en 5 liter donker bier schijnt heel goed te zijn voor je huid. Terwijl je in het bierbad ligt, krijg je natuurlijk ook bier om te drinken. Zo leef je van binnen en van buiten helemaal op.

Sklárna a minipivovar Novosad & Syn Harrachov s.r.o, Nový Svět 95, 512 46 Harrachov, Tsjechië

Foto: Sandra van Bijsterveld