By Expedia Team, on March 14, 2016

5x mooiste fietsroutes in de Ardennen

Fanatieke wielrenners, stoere mountainbikers en e-bikers die van de omgeving genieten. In de Ardennen is voor iedereen een mooie fietsroute te vinden. Fietsend door de natuurgebieden kom je de mooiste plekjes tegen. In de middeleeuwse dorpjes strijk je neer op een terras, in het bos spot je bijzondere planten of dieren en onderweg stop je bij bezienswaardigheden. Of fiets je een stukje om en daal je af in mysterieuze grotten?

### Fietsen langs de grens met Luxemburg

Een fietsroute van amper dertig kilometer brengt je van Bastogne via Bourcy naar Gouvy. Langs de grens met Luxemburg fiets je door een prachtig landschap. Wil je de tocht iets langer maken, fiets dan je richting mountainbike paradijs Houffalize. De tocht is een van de vele ravelroutes in de Ardennen, een netwerk van fietspaden over vroegere jaagpaden, langs rivieren en voormalige spoorlijnen. Hier geniet je in alle rust van de natuur.

Bastogne – Bourcy – Gouvy

Foto: Unsplash, CC0 1.0

### Uitkijkpunten bij het Massif de Nassogne

De heuvels en valleien van het Massif de Nassogne zijn bedekt met diepe wouden. Vanuit Nassonge maak je een mooie fietstocht langs uitkijkpunten in het bos, weiden met herten, geiten of schapen en langs het domein van Fourneau Saint-Michel. De fiets- en mountainbikeroutes zijn bewegwijzerd, waardoor je niet bang hoeft te zijn te verdwalen. Een omweg waard: het terras van Château du Bois, middenin het bos.

6950 Nassogne, België / Château du Bois Rue du Château du Bois, 1 BE-6950 Nassogne

Foto: Tristan Schmurr, CC BY 2.0

### In het hart van de Ardennen: Durbuy

In het hart van de Ardennen ligt Durbuy, aan het riviertje de Ourthe. Vanuit het pittoreske middeleeuwse stadje fiets je via Ny en Soy naar Wéris. Dit kleine dorpje is een van Les Plus Beaux Villages de Wallonië. Het staat bekend om zijn menhirs en dolmen, grote staande stenen en hunebedden. Je leert hier alles over in het Megalietenmuseum. Vanaf Barvaux-sur-Ourthe kan je deels langs het riviertje terugfietsen naar Durbuy.

Durbuy – Biron – Ny – Soy – Wéris – Barvaux – Durbuy

Foto: Luxembourg belge, CC BY-SA 2.0

### Fietsen langs de oevers van de Lesse

In de vallei van de Lesse geniet je van ongerepte natuur. De route kronkelt 17,5 kilometer lang rond de rivier de Lesse. Eindig de fietsroute met een bezoek aan de Grotten van Han, die zijn uitgesleten door de rivier de Lesse. Wil je een extra rondje maken, dan fiets je naar Rochefort. Hier bezoek je de grot van Lorette of het Gallo-Romeins archeologisch park van de Malagne. Voor treinliefhebbers is er het spoorwegmuseum Centre du Rail et de la Pierre.

Han-Sur-Lesse – Lessive – Villers-Sur-Lesse – Jamblinne – Eprave – Han-Sur-Lesse

Foto: Daviddje, CC BY 2.0

### Bastogne, Bras en Bourcy

Vanaf Bastogne ben je op de fiets zo bij de verschillende oorlogsmonumenten en musea die de stad herbergt. Je kan ook tijdens een mooie fietsroute genieten van ongerepte natuur. Langs verschillende gehuchtjes fiets je over het grondgebied van het Land van Bastogne. De streek wordt door sommigen het meest pittoreske gedeelte van de westelijke vallei van de Ourthe genoemd. Hij is in ieder geval fotogeniek met zijn combinatie van bossen, weiden en beken.

Bastenaken – (Mont) – Wardin – Benonchamp – Longvilly – Moinet – Bourcy – Bizony – Bastenaken

Foto: Esther Westerveld, CC BY 2.0