By Expedia Team, on June 15, 2017

5x outdoor activiteiten vanuit Reykjavík

IJsland is maar 3 uur vliegen vanuit Nederland. Hierdoor kun je dus binnen enkele uren op een gletsjer staan, mocht je dat willen. Vanuit Reykjavík, de hoofdstad van IJsland, zijn er vele toffe outdoor excursies mogelijk. Dit zijn mijn favorieten, die je gegarandeerd een adrenaline-kick zullen opleveren.

### Into the Glacier

Eén van de topattracties op IJsland is ‘Into the Glacier‘, waarbij je met een monstertruck het ijs van de Langjökull op gaat. Eenmaal bovenop de gletsjer kom je bij een ijstunnel, die je onder begeleiding van een gids verkent. Je krijgt hiervoor speciale stijgijzers aan. De wandeling in het ijs duurt ongeveer anderhalf uur en is heel bijzonder. Het gevoel dat je daadwerkelijk in een gletsjer staat, is eigenlijk niet te beschrijven.

Langjökull

Foto: Giuseppe Milo, CC BY 2.0

### Sneeuwscooteren

Op IJsland kun je het hele jaar door sneeuwscooteren. Vanuit Reykjavík kun je dit op de Myrdalsjökull tussen Skogar en Vík doen, op twee uur rijden van Reykjavík vandaan. Je zit met twee personen op een scooter en afhankelijk van de weersomstandigheden wordt er een route gekozen. Het is supergaaf en spannend om zo’n beest van een machine over het ijs te manoeuvreren!

Myrdalsjökull

Foto: Pixabay

### Snorkelen in Silfra

Iets doen zonder ijs op IJsland? Ga dan snorkelen in Silfra, de kloof tussen Noord-Amerika en Europa. Deze kloof ligt in de buurt van Thingvellirvatn op ongeveer een uurtje rijden van Reykjavík vandaan. Je krijgt een speciale dry-suit aan, zodat je het niet koud krijgt en ligt ongeveer een uur in het water. Het water is bijzonder helder en koud, meestal zo rond de vijf graden!

Silfra

Foto: Shriram Rajagopalan, CC BY 2.0

### Gletsjerwandelen

Op de Sólheimajökull kun je een gletsjerwandeling maken, een outdoor activiteit die geschikt is voor iedereen die een basisconditie heeft. Onder deze gletsjer ligt de Katla-vulkaan, die in 1918 voor het laatst is uitgebarsten. Het ijs is op de meeste plekken bedekt met een laagje zwarte as, wat herinnert aan deze eruptie. Onderweg zie je ijsgrotten, rotsformaties en gletsjermeertjes, heel bijzonder!

Sólheimajökull

Foto: Pixabay

### IJsklimmen

Een stapje verder gaan dan gletsjerwandelen? Kies dan voor ijsklimmen op de Sólheimajökull. Hiervoor moet je een redelijke conditie hebben, omdat je wel een flinke inspanning moet leveren. IJsklimmen is technisch gezien echter niet moeilijk, je krijgt er speciale stijgijzers en ijsbijlen voor. De gids instrueert je vervolgens hoe je deze het beste kunt gebruiken, zodat je de ijswand zelf kunt bedwingen.

Sólheimajökull

Foto: Lonnie, CC BY 2.0