By Expedia Team, on March 23, 2017

5x typische watersport in Friesland, Nederland

Fryslân, of Friesland staat bekend om de vele watersportmogelijkheden. De provincie heeft zoveel meren, plassen, vaarten en kanalen – die met elkaar verbonden zijn – dat je overal in Friesland wel het water in of op kunt gaan. Wat kun je nou allemaal in Friesland doen en waar moet je dan zijn? Dat vertel ik in de volgende insider tips.

### Kanoën in de Alde Feanen

Noordoost-Fryslân is hét gebied waar je wilt kanoën. In een kano kom je op plekken waar je (bijna) niet met een boot kunt komen. De Alde Feanen is een prachtig natuurgebied waar kanoën een feestje is. Dit nationaal park heeft een veelzijdigheid aan planten en dieren. Als je geluk hebt, spot je de zeldzame purperreiger. Er zijn in Friesland wel meer dan 20 kanoroutes over kronkelende vaarten, door historische steden en schattige dorpjes te vinden. Genoeg keuze dus.

Foto: Evelyn Zielstra

### Stand up paddle boarden

Suppen, oftewel ‘stand up paddle boarden’ is staand op een surfplank op het water peddelen. Het is een leuke manier om de omgeving te verkennen en goed voor je evenwicht. Suppen in Friesland is suppen tussen de koeien en paarden, over sloten door de weilanden. Ook nationaal park Alde Feanen is prachtig om op het water te zijn. Verder is suppen door de grachten van Leeuwarden een bijzondere ervaring, of op de zee bij één van de Friese Waddeneilanden.

Foto: Evelyn Zielstra

### Kite- en windsurfen

In Workum zijn honderden meters ondiep water en zandstrand te vinden; een toplocatie voor kitesurfers. Vanwege de ligging aan de noordkant van het IJsselmeer heerst er in de zomermaanden een thermische wind, en dat in combinatie met de ruimte en het ondiepe water maken Workum een ideale locatie om kitesurfen te leren. Het water in het IJsselmeer komt tot ver uit de kust op knie-hoogte, dus je kunt de sport snel leren hier. Als je iets meer gevorderd bent, dan kun je het iets verder op het meer proberen.

Foto: odejacob, CC0 1.0

### Golfsurfen

De Friese Waddeneilanden zijn bij uitstek geschikt om te golfsurfen. Maar je hebt wel een portie geduld nodig, want het weer is niet altijd even geschikt. Gelukkig zijn er surfvoorspellingen waarmee je precies kunt bijhouden of er goede golven aanwezig zijn. Schiermonnikoog is één van de plekken die relatief veel golven op de kust krijgt en in vergelijking met andere Nederlandse surflocaties zijn de golven vaak wat hoger. De combinatie van het Nederlandse landschap en de Noordzee vormen een prachtig geheel.

Foto: Petra Links, CC BY 2.0

### Zeilen

Zeilen is natuurlijk dé watersport die je in Friesland geprobeerd moet hebben. De Friese Meren zijn een ideaal uitgangspunt voor zeiltochten die je kunt afwisselen met het bezoeken van Friese stadjes en dorp**jes, zoals Sneek, Akkrum, Grou of Earnewald. Wist je dat je vanuit Friesland zo de Noordzee in kan varen? De vele dorpjes en stadjes in Friesland zijn met elkaar verbonden door wateren. Nog nooit gezeild? Probeer eens een zeilschool** in de buurt van Lemmer. Of ga zeilen Met een ‘zeilopa’ bij Pean in Akkrum. Hier leer je alle kneepjes van het zeilen.

Foto: Evelyn Zielstra