By Expedia Team, on October 13, 2016

5x wandelen voor beginners en gevorderden op Cyprus

Met haar prachtige natuur is Cyprus een waar paradijs voor zowel beginnende als ervaren wandelaars. Je hebt er keuze uit verschillende bewegwijzerde paden, die je in contact brengen met de flora en fauna van het eiland. Deze vijf wandelingen zijn zeker de moeite waard.

### In het spoor van de godin van de liefde: het Aphrodite-pad

Het Aphrodite-pad is een circulaire wandeling van zo’n 7,5 kilometer op het schiereiland Akamas. De wandeling start bij de Baden van Aphrodite, een vijver bij een natuurlijke grot waar de godin van de liefde volgens de overlevering baadde. Deze wandeling heeft een steile klim en afdaling die je een prachtig uitzicht geeft, maar best uitdagend is vanwege de gladde rotsige ondergrond. Goede wandelschoenen zijn hier vereist.

Baden van Aphrodite, Neo Chorio

Foto: Pixabay

### Een uitdaging tussen de rotswanden: de Avakas-canyon

Deze rondwandeling van iets minder dan 11 kilometer voert door de Avakascanyon en vereist een goede conditie. Het pad ligt bezaait met rotsblokken en zelfs in de zomer kunnen er waterplassen staan. Op sommige punten moet je door of over een riviertje. Onderweg kom je tal van planten en bomen tegen en de naar de hemel reikende rotswanden zijn erg spectaculair. Voor bloemen kun je het beste in de lente gaan.

Avakas Canyon Road, Peyia

Foto: Pixabay

### Langs het strand: de Protaras kustpromenade

Wie de kuiten een dagje wil laten rusten, kan de 4 kilometer lange promenade van Protaras af wandelen. Die verbindt het strand van Pernera met de vissershaven van Ayios Nikolaos en het populaire Fig Tree Bay Beach, bekend om haar helderblauwe water en grote aanbod aan waterfaciliteiten. De promenade loopt volledig langs het strand en biedt een mooi zicht op de Middellandse Zee.

Foto: Pixabay

### Omhoog naar het water: de Caledonia-waterval

Deze 3 kilometer lange (6 kilometer als je ook terug wandelt) wandeling voert langs een rivier en ligt grotendeels in de schaduw – een enorm voordeel in de zomer. Brugjes maken het oversteken van de rivier op sommige punten gemakkelijker, maar stevige wandelschoenen zijn omwille van de gladde oppervlakken toch aan te raden. Een gemiddelde conditie is voldoende voor dit pad, al kunnen de 150 treden die je onderweg tegenkomt wel even zwaar zijn.

Foto: astarothcy, CC BY-SA 2.0

### Voor jong en oud: het Artemis-pad

Het Artemis-pad is een rondwandeling van 7 kilometer rond de Olympusberg. Het pad voert langs twee pijnbomen van meer dan 500 jaar oud, de ommuring van Oud Chora en prachtige vergezichten op, onder andere, het dorpje Limassol. Deze wandeling heeft niet veel hoogteverschil en is tamelijk gemakkelijk, zelfs voor kinderen en mensen met een iets mindere conditie. Degelijke sneakers of wandelschoenen zijn voldoende, maar neem wel wat water mee.

Foto: Melissa Wall, CC BY 2.0