By Expedia Team, on June 6, 2017

6 Tips voor veelzijdig Bristol

De Britse stad Bristol is het kleine broertje van Londen. Niet zo groot, maar minstens zo bruisend en gezellig. Pak een pint in een van de vele pubs, snuffel in oude huizen en kastelen en ga picknicken in Brandon Hill Park. Bristol heeft genoeg bezienswaardigheden voor een heerlijk weekendje weg.

Tip 1. Crack a bottle?
—————————-

Oftewel, ‘zullen we er eentje nemen?’ Bristol is een typisch Engelse stad, met kleine, oude huisjes en veel gezellige pubs. De oudste kroeg, The Hatchet Inn (1) bevindt zich in een gebouw uit 1606 (hoewel op de gevel het jaartal 1500 staat). Hier moet je zeker een pint én de sfeer gaan proeven. De pub werd honderden jaren geleden door beroemde zeerovers bezocht, en er wordt gefluisterd dat de authentieke, zware toegangsdeur stukken mensenhuid bevat. Inwoners van Bristol zijn altijd in for a half (een snel drankje) bij de gezellige Small Bar (2), aan King Street. Rondom Queen Square bevinden zich ook veel leuke pubs. Bestel een traditionele portie fish ‘n chips (een soort vissticks met friet) om niet shitfaced (dronken) te raken.

Bristol_Pixabay.jpg

Foto: Pixabay

Tip 2. St Mary Redcliffe Church
———————————–

Bristol is zo’n stad waar je gewoon lekker doorheen moet wandelen om de ziel te ontdekken. De stad heeft behoorlijk geleden onder bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, maar een aantal oude gebouwen staat nog overeind. De Anglicaanse kerk St Mary Redcliffe Church (3) is een van de mooiste, historische gebouwen in Bristol. Om 18.00 uur is het machtige gebeier van St Mary’s klokken in heel de stad hoorbaar. Neem een paar minuten de tijd om wat te mijmeren op een kerkbank onder de hoge bogen, en bekijk het licht dat door de gebrandschilderde ramen valt. De kerk ligt op een paar minuten lopen van station Temple Meads, het oudste en grootste treinstation van de stad.

Tip 3 Gekke Gregoriaanse meid
————————————-

Liefhebbers van tijdreizen, mogen een (gratis) bezoek aan The Georgian House Museum (4) niet overslaan. In elke ruimte vertelt een gids over de authentieke, zeventiende-eeuwse kabinetten, porseleinen gebruiksvoorwerpen, schilderijen en meubels. In de kelder is de oude keuken in oorspronkelijke staat teruggebracht, en je kunt compleet ingerichte slaap- en waskamers zien. Kinderen kunnen een rollenspel doen met een knotsgekke maid, en oude gebruiksvoorwerpen uitproberen.

Tip 4. Picknick in het park
——————————-

Loop je vanaf The Georgian House Museum door over Great George Street, dan kom je vanzelf bij het prachtige Park Brandon Hill (5). Dit is een heerlijke plek om te wandelen en te rusten tussen de watertjes en bruggen. Brutale eekhoorntjes graaien alles wat eetbaar is uit je handen, tot groot vermaak van kinderen. Neem lekkers mee voor een gezellige picknick, want er zijn geen cafés of restaurants in de buurt. Midden in het park ligt de indrukwekkende Cabot Tower (6). Beklim je de 108 smalle traptreden van de toren, dan word je beloond met een magnifiek uitzicht op de stad. Een must do! Heb je nog puf, bezoek dan ook het nabijgelegen, beroemde museumschip Brunel’s SS Great Britain (7). Neem aan de overkant van de rotonde Hotwell / Anchor road, de ferry bij Capricorn Quay Landing.

Bristol Clifton Bridge.jpg

Tip 5. Schilderachtig Blaise Hamlet
—————————————

In het gehucht Blaise Hamlet, in het noordwesten van Bristol, waan je je in een schilderij van Anton Pieck. Samen met Blaise Castle (8) zijn de negen kleine huisjes én het pittoreske park eromheen, opgenomen in het Register van Historische Parken en Tuinen van Engeland. De fotogenieke omgeving is perfect voor een wandeling of zomerse picknick. Je kunt er gratis parkeren en er zijn toiletten. Tip: wandel de goed aangegeven, prachtige Woodland Trails helemaal tot aan Shirehampton.

Tip 6. Clifton Suspension Bridge
————————————

Last maar zeker not least: de markante Clifton Suspension Bridge (9), een van de oudste hangbruggen van Engeland. Vanuit het centrum wandel je er in een kwartiertje naartoe. Onderweg kom je door leuke buurtjes met oude, kleine huisjes. Vanaf het indrukwekkende Victoriaanse bouwwerk heb je adembenemend uitzicht over de Leigh Woods en de rivier Avon. In het Visitor Centre kom je alles te weten over de bouw en geschiedenis van de beroemde brug.

### Geschiedenis van Brycgstow

In het huidige Bristol wonen een half miljoen mensen. Bijna acht eeuwen lang was Brycgstow (de moderne naam ‘Bristol’ komt door de plaatselijke uitspraak van ‘ow’ als ‘ol’), de belangrijkste stad van Engeland. Al in de steentijd waren er nederzettingen in het gebied, en er zijn veel bewijzen gevonden van Romeinse bezettingen. Je kunt ze bekijken in het Bristol Museum & Art Gallery (11).

### Eten en drinken

Bristol barst van de kleine eettentjes, vooral in de wijk Cotham. Kies voor een kruidig maaltje Indiaas, of schuif aan in de pub voor een gezellige sunday roast (geroosterd vlees, geroosterde aardappelen of aardappelpuree met groenten en Yorkshire pudding).

### Vliegen & overnachten

In Bristol overnacht je tussen de bezienswaardigheden rondom Castle Park en Queen Square. Ook in de buurten Clifton zijn fijne hotels. Vanuit Nederland kun je vanaf verschillende luchthavens in iets meer dan een uur naar Bristol vliegen.

### Top 3 festivals in Bristol

Mei. Bristol Walk Fest, een maand lang guided walks in de groene omgeving van Bristol.

3 en 4 juni. Let’s Rock Bristol, een muziekfestival zoals ze dat alleen in Engeland kunnen: bigger and better!

9 t/m 11 juni. Bristol Volksfest, knotsgek festival voor liefhebbers van muziek, koopjes, cultuur en… Volkswagens.

### Contacten

1. The Hatchet Inn: 27 Frogmore Street, BS1 5NA, Bristol, +441179294118
2. Small Bar: 31 King St, BS1 4DZ, Bristol, +44 7709449708
3. St Mary Redcliffe Church: 12 Colston Parade, BS1 6RA, Bristol, +44 1179291487
4. The Georgian House Museum: 7 Great George Street, BS1 5RR, Bristol, +44 1179211362
5. Park Brandon Hill: Jacobs Wells Road, BS8 1DR, Bristol
6. Cabot Tower: Brandon Hill Park, Great George St, Harbourside, BS1 5RR, Bristol
7. Brunel’s SS Great Britain: Great Western Dockyard, Gas Ferry Rd, BS1 6TY, Bristol
8. Blaise Castle: Henbury Road, BS10 7QS, Bristol, +44 117903988
9. Clifton Suspension Bridge: Leigh Woods, BS8 4AP, Bristol
10. Bristol Museum & Art Gallery: Queens Road, Clifton, BS8 1RL, Bristol, +44 1179223571″