By Expedia Team, on October 19, 2017

6x bucketlist natuurbestemmingen in Nederland

Heb jij de mooiste natuurplekken van Nederland al ontdekt? Ons land heeft een aantal natuurgebieden van internationale allure. Wandel over de Wadden, spot wilde zwijnen en vossen op de Hoge Veluwe, of neem een kijkje bij de prachtige Oostvaardersplassen, waar de film ‘De Nieuwe Wildernis’ werd gemaakt.

1. De Oostvaardersplassen
—————————–

Sinds de film De Nieuwe Wildernis weten niet alleen Nederlanders, maar natuurliefhebbers van over de hele wereld, wat voor groen juweeltje wij hier hebben. Diep in zuidelijk Flevoland ligt een moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen. Ganzen, lepelaars en aalscholvers voelen zich hier helemaal thuis. In de graslanden leven reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. Zelfs de zeearend weet het uitgestrekte natuurgebied te vinden. Wandelend of fietsend over de vele, goed aangegeven paden, heb je grote kans om heckrunderen, konikpaarden en edelherten tegen te komen. Rondom het natuurgebied zijn veel fijne restaurants waar je kunt bijtanken na een dag buiten. Bij The Vegetarian Restaurant (1) eet je in natuurlijke stijl de lekkerste vega pannenkoeken, salades en Indonesische maaltijden.

Oostvaardersplassen-Flevoland_Pixabay.jpg

Foto: Pixabay

2. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen
————————————————–

De Loonse en Drunense Duinen is een enorm natuurgebied in Noord-Brabant. Je kunt er eindeloos wandelen, ravotten in duinpannen, in bomen klimmen en struinen door verlaten moeraslanden. In het stuifzand van de bijzondere duinen kunnen – tussen dag en nacht – temperatuurverschillen van wel 50 graden voorkomen! Ook leeft het grootste roofdier van Nederland er: de das. Wolven zijn inmiddels ook weer in Nederland gesignaleerd, maar zolang dat niet officieel is, blijft de das kampioen. Een andere recordhouder in dit gebied is de loopkever, de snelste kever ter wereld. Vogelliefhebbers kunnen in het natuurgebied haviken, buizerds en valken spotten. Herberg de Drie Linden (2), aan de rand van het bos, is een begrip onder hongerige en dorstige wandelaars. Hier kun je terecht voor ‘een bakske me wa lekkers‘.

3. De Waterleidingduinen
———————————

Een paar van de mooiste wandelroutes van Nederland vind je in de Waterleidingduinen, tussen Heemstede en Zandvoort. Het natuurgebied dankt zijn naam aan het feit dat hier tweederde van het drinkwater voor Amsterdam wordt voorgezuiverd. Wil je weten hoe dat werkt? Of met een gids op zoek naar de damherten die in het gebied wonen? Bij het Bezoekerscentrum (3) vertrekken regelmatig excursies die leuk zijn voor jong en oud. Kinderen kunnen wetenschappelijke proefjes doen over waterzuivering en er zijn streekproducten zoals honing te koop. Wandelen in dit gebied doe je echt voor je rust, want het is nog niet door de grote massa ontdekt.

4. Nationaal Park de Biesbosch
———————————–

De Biesbosch is een van de grootste nationale parken van Nederland en een walhalla voor spotters van zoetwatervogels. Trek je kaplaarzen aan en struin door de uitgestrekte netwerken van riviertjes, kreken, eilanden en grasvlaktes. Er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. Zo kun je met een fluisterboot door de kreken varen, terwijl een verhalenverteller spannende verhalen over het gebied vertelt. Kinderen vinden het geweldig om beversporen te volgen, en er zijn genoeg fietspaden om een hele vakantie lang rond te toeren. Het gebied is zo groot, dat het wel zes ingangen heeft, met elk hun eigen bijzonderheden. Zo is Hank de perfecte plek om een boottocht te beginnen, en de bevers bouwen hun burchten in de buurt van entree Dordrecht.

Wadlopen_Photo by Daisy Scholte.jpg

Wadlopen – Foto: Daisy Scholte

5. De Wadden
—————-

De Waddenzee staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en dat is niet voor niets. Het Waddengebied is een walhalla voor vogelliefhebbers. Er leven tientallen vogelsoorten waaronder meeuwen, sterns, steltlopers, lepelaars, eenden en ganzen, maar ook zeldzame exemplaren als de zilverplevier, bonte strandloper, tureluur en rosse grutto. Ook zeehonden hebben het op de Wadden prima naar hun zin. Als je dacht dat de Wadden alleen bij Nederland horen, heb je het mis. Het gebied strekt zich uit tussen Den Helder in Nederland en Esbjerg in Denemarken, en heeft een lengte van meer dan 500 kilometer. Het woord ‘wad’ komt van het Latijnse woord vadum, dat ‘doorwaadbare plaats’ betekent. Het is voor jong en oud een fantastische ervaring om rond te wandelen over drooggevallen zandplaten, oftewel: wadlopen. Boek je een wadlooptocht met de ervaren gidsen van Pieterburen (4), dan is de kans groot dat je zeehonden spot. In het centrum kun je laarzen huren en andere wadloopspulletjes kopen. Elke tocht begint goed: met koffie, thee of fris (voor de kinderen) met appelgebak, én een korte film over wadlopen.

6. Het Nationaal Park de Hoge Veluwe
—————————————-

Een van de bekendste Nederlandse natuurgebieden is de Hoge Veluwe. Het is het enige natuurpark waarvoor je entree moet betalen. Kinderen tot zes jaar mogen gratis naar binnen en volwassenen betalen net geen tientje. De entreeprijs zorgt ervoor dat de edelherten, dassen, wilde zwijnen, vossen, marters en reeën binnen de hoge ommuring van het park blijven. Als bezoeker kun je daardoor vrij door het park bewegen, en wie weet met welke dieren je oog in oog komt te staan! Ook zorgt het entreegeld voor onderhoud van de architectuur, cultuurgeschiedenis en beeldende kunst die onderdeel zijn van het park. Ontdek het natuurgebied op een Witte Fiets (gratis verkrijgbaar bij de ingang!), of trek je wandelschoenen aan. De meeste dieren laten hun snuitjes zien bij zonsopgang en zonsondergang.

_Let op: prijzen kunnen veranderen._

### Natuurmonumenten

De natuur in Nederland wordt verzorgd en onderhouden door de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten, kortweg: Vereniging Natuurmonumenten. De verenging koopt en beheert natuurgebieden en zorgt er tegelijkertijd voor dat mensen van al dat moois kunnen genieten zonder dat de natuur daar last van heeft. Vandaar dat de leden niet alleen het zuiveren van water, bodem en lucht op hun to do-lijst hebben staan, maar bijvoorbeeld ook ‘het beschermen van de stilte’.

### Eten en drinken

Geld besparen? Trek de natuur in om de eetbare planten te scoren die in Nederland groeien. De brandnetel, paardenbloem, weegbree, het madeliefje, veldkers en smeerwortel doen het allemaal goed in soepen, salades en thee.

### Overnachten

In de buurt van alle natuurparken zijn fijne hotels om te overnachten, zoals op de Waddeneilanden en op de Veluwe.

### Top 3 bedreigde diersoorten in Nederland

De otter. Eigenlijk was het koddige beestje in Nederland al uitgestorven, maar in nationaal park De Weerribben in Overijssel zijn er weer een paar uitgezet.

De wilde kat. In Duitsland leeft een grote populatie wilde katten, die af en toe een uitstapje naar Nederland maken.

De velduil. Van deze prachtige uilensoort leven er nog ongeveer vijftien in Nederland, allemaal op de Sallantse Heuvelrug.

### Contacten

1. Turia Fontein: Donaustraat 183, 8226 LD Lelystad
2. Herberg de Drie Linden: Giersbergen 8, 5151 RG Drunen, +31 416372429
3. Bezoekerscentrum Waterleidingduinen: Zandvoortselaan 130, 2042 XC Zandvoort, 020 6087595
4. Pieterburen: Hoofdstraat 94-A, 9968 AG Pieterburen, +31 0595 526526″