By Expedia Team, on June 23, 2016

7x de meren van de Wicklow Mountains

Het Wicklow Mountains National Park is een groot natuurgebied (200 km2) vol bergen, rivieren en meren in het zuidoosten van Ierland. Hier kun je ongeacht het seizoen fijn wandelen. Of je nou kiest voor een klein rondje of een serieuze tocht van 40 kilometer: genieten is gegarandeerd. Bezoek ook een van de bijzondere meren. De meeste zijn in de ijstijd ontstaan. In de bergen vind je kleinere meren en in de vallei de grotere exemplaren.

### Upper Lough Bray: voor wie van ijs- en ijskoud houdt

Upper Lough Bray ligt dichtbij de openbare weg, maar is toch alleen bereikbaar via een uitdagende wandelroute. Het is een corrie meer: een cirkelvormig meer dat ooit het startpunt was van een gletsjer. Als het ijs smelt, ontstaat de corrie. Het kleine broertje Lower Lough Bray ligt naast het grote meer. Het water is ijskoud en een beetje bruinig. Ongeschikt voor een duik, maar wel te bewonderen vanaf het droge.

Foto: Irland Live, CC BY 2.0

### Lough Nahanagan: Spot een valk

Direct tegen een 95 meter hoge berg ligt Lough Nahanagan. Het is een populaire nestplek voor valken, dus misschien spot je die wel. Lough Nahanagan heeft flink aan charme ingeleverd met de elektriciteitsinstallaties aan wal. Afhankelijk van de elektriciteitsbehoefte wordt het water heen en weer gepompt tussen het meer en een hoger gelegen aangelegd reservoir. Het is even zoeken naar de juiste hoek voor het maken van een indrukwekkende foto.

Foto: Paul Horner, CC BY-SA 2.0

### Lough Ouler: kamperen voor romantici

Lough Ouler is perfect voor een romantische date. Het (corrie) meer heeft de vorm van een hartje! Het woord ‘ouler’ betekent adelaar. Wellicht dat die er in het verleden waren, maar nu helaas niet meer. Dat mag de pret niet drukken, want dit meer is een plaatje! Je mag er zelfs kamperen. Aan de achterkant van het meer schijnt een ideale spot te zijn om je tent op te zetten.

Foto: Rob Hurson, CC BY-SA 2.0

### Upper & Lower Lake of Glendalough: tijd voor een picknick

Op de parkeerplaats van Wicklow Mountains National Park zie je aan beide kanten twee meren: de Lakes of Glendalough. Ooit vormden ze 1 meer. Het zijn ribbon lakes. Lange, smalle meren die ontstaan als een gletsjer zich langzaam door het landschap beweegt. Na de ijstijd vulde regenwater de ontstane holte en voila! Nu kun je op de grasvelden naast de meren relaxen op een bankje met je meegebrachte picknickmand.

Foto: Shever, CC BY 2.0

### Lough Dan: gooi je hengel uit

In Lough Dan kun je met een beetje goede wil een boomerangvorm ontdekken. Dit zie je vooral als je op de nabijgelegen berg staat. Lough Dan is een ideaal meer voor mensen die willen kajakken of vissen, of gewoon lekker wandelen. In het meer zit veel wilde bruine forel. Je kunt met een gewone hengel aan de slag, maar vliegvissen is ook een optie.

_Foto: Andrew Wilkinson, CC BY-SA 2.0

### Lough Firrib: voor de echte bikkels

Lough Firrib is ook ontstaan in de ijstijd. Het ligt middenin de Wicklow Mountains en is lastig te bereiken. Neem een flinke dosis doorzettingsvermogen, goede schoenen, een duidelijke kaart en je zwembroek mee. Na zo’n wandeling is een verfrissende (lees: koude) duik best een goed idee. Lough Firrib ligt vrij afgelegen en je zult nauwelijks iemand tegenkomen. Misschien een enkele trail runner, want daar leent het gebied zich perfect voor.

Foto: Rob Hurson, CC BY-SA 2.0

### Lough Tay: een meer als Guinness

Lough Tay is een favoriete fotoplek in de Wicklow Mountains. Vanaf de autoweg R759 zie je het meer liggen. De bijnaam Guinness Lake is makkelijk verklaarbaar: de diepbruine kleur van het water in combinatie met het witte strand lijkt op een pint Guinness. De Guinness-familie is eigenaar van dit gebied (zij importeerden zelfs het witte zand). Het strand is daarom verboden terrein. In de omgeving mag je wel wandelen.

Foto: kilgarron, CC BY 2.0_”