By Expedia Team, on September 11, 2015

Alle hoogtepunten van Rotterdam in één dag

“Je hebt een vrije dag en wil die goed besteden. Wat dacht je van een nieuwe stad ontdekken? Maar dan echt ultiem ontdekken. Dus in één dag zoveel mogelijk doen. Ik ga een poging wagen in Rotterdam. Met een beetje voorwerk en vroeg opstaan ga ik proberen om Rotterdam te zien in één dag.
9.00 uur: het station Kijk, dat is mooi. Bij aankomst op Rotterdam Centraal kan ik één belangrijke bezienswaardigheid meteen al afstrepen: het station. Of de ‘kapsalon’, zoals de Rotterdammers het glimmende gebouw zelf noemen. Als je van architectuur houdt, ben je in deze stad op de juiste plek. Ik raad je aan om de [Architectuurroute te downloaden](https://www.rotterdam.info/bezoekers/praktisch/city-map-brochures/architectuur-wandelroute/ “downloaden”), zodat je meteen wat meer over de gebouwen kunt lezen.
_MG_0408-01 Vanaf het station loop ik langzaam richting de Coolsingel. Eigenlijk vooral omdat het een Monopoly-straat is en ik er al zoveel hotels gebouwd heb, dat ik het ook wel eens in het echt wil zien.

9.30 uur: de Coolsingel
Op de Coolsingel kun je chique shoppen. Hier vind je luxe kledingzaken en grote winkelketens. En als je even doorloopt kom je vanzelf bij de bekende Koopgoot.
IMG_2300-01
**
9.40 uur: de Koopgoot** De naam zegt het helemaal: een gat in de grond waar je kunt kopen. De meeste winkels zijn nu nog gesloten, maar dat is niet erg. Ik ben niet gekomen om te shoppen. Na een kwartiertje rondwandelen heb ik het wel gezien en loop ik verder. **_MG_2305-01
10.05 uur: de Markthal** Oei, perfecte timing. [De Markthal](http://daisypioneer.reis-blogs.nl/2015/02/06/de-markthal-rotterdam-goed-voor-je-ogen-en-je-maag/ “markthal”)gaat om 10.00 uur open. Ik sta nog net niet voor de deur te wachten. De nieuwe Markthal is een plek die absoluut op je Rotterdam-lijstje thuishoort als je van architectuur houdt, van lekker eten of van gezelligheid. Of van alledrie, dat kan ook. Je moet er gewoon even binnen zijn geweest. En het is nu wel tijd voor een kopje koffie, dacht ik zo! **Markthallen** Na een uurtje in dit geweldig mooie gebouw moet ik echt weer verder. Aan de overkant staan de wereldberoemde Kubuswoningen. Van over de hele wereld komen mensen hiernaartoe om deze gekke huizen te bekijken.

11.15 uur: Kijk-kubus
De meeste kubussen zijn gewoon bewoond. Maar er is er één die speciaal is ingericht om nieuwsgierige Aagjes, zoals ik, even binnen te laten kijken. Dat is [de Kijk-kubus.](http://www.kubuswoning.nl/introkubus2.html “kubus”)
4. Kubuswoningen
Van hier naar mijn volgende bestemming lopen vind ik toch net even wat te ver. Dus ik pak de metro vanaf station Blaak richting de Euromast.**

12.00 uur: de Euromast
Bij station Coolhaven stap ik uit en is het nog tien minuten lopen naar [de Euromast](http://www.euromast.nl “euromast”). Niet zo moeilijk te vinden, want ik zie de hoge toren boven de gebouwen uitsteken. In de Euromast koop ik een kaartje om naar boven te gaan. De supersnelle lift brengt me in no-time naar het panoramaterras op 96 meter hoogte.
IMG_2326-01 Met de Euroscoop kan ik zelfs nog hoger komen. De roterende cabine gaat helemaal tot de top op 185 meter. Niet te doen als je hoogtevrees hebt. Gelukkig zit dat bij mij wel goed.
****
_MG_2339-01** Ik begin een beetje trek te krijgen en besluit dat dit misschien wel tofste plek is om een broodje te eten.

13.00 uur: lunchen in de Euromast
Ik zoek een tafeltjes in de brasserie van de Euromast. Het uitzicht is niet alleen weergaloos, het broodje is ook nog hartstikke lekker. Een topplek!
IMG_2349-01
Na mijn broodje moet ik snel naar beneden. Ik heb namelijk een tour geboekt met Splashtours.**

14.00 uur: Splashtours
De bus van[Splashtours](http://www.splashtours.nl “splashtours”)vertrekt tegenover de Euromast. Lekker makkelijk dus. Maar deze gele bus is niet zomaar een gele bus. Het is een amfibiebus. Een wat? Nou, dat is dus een bus die op de weg kan rijden en in het water kan drijven.

De gids noemt zichzelf matroos en de chauffeur wordt straks een kapitein. Ik lach me de hele weg rot om de verhalen van de gids. Hij is een echte Rotterdammer, met een sterk accent en heerlijk gevoel voor humor. De ene flauwe grap na de andere vliegt me om de oren. Ik houd er wel van. En natuurlijk vertelt hij onderweg ook nog wat over de omgeving.

En dan is het tijd om het water op te gaan. Ik mag vooraan zitten, voor een spectaculair uitzicht. We rijden langzaam de kade af en als we bijna bij het water zijn laat de chauffeur/kapitein de bus of boot met een flinke klap in het water zakken.

Een gigantische golf slaat over de bus heen. Oh nee, boot dus.

Een gigantische golf slaat over de bus heen. Oh nee, boot dus.

We varen over de Maas richting de Erasmusbrug. We passeren de SS Rotterdam. Nog zo’n must-see. De kapitein slooft zich nog even uit door rakelings langs de boeg van het gigantische schip te varen. Gaaf!
****
_MG_2377-01** Na een uur zet de – inmiddels weer – chauffeur ons netjes af waar we vertrokken zijn. Door naar de volgende stop. Het Boijmans van Beuningen Museum. Ik kies ervoor om te lopen.

15.00 uur: Het Park
Van de Euromast naar het museum is ongeveer een kwartier lopen. En het is nog een mooie wandeling ook. Ik kan namelijk dwars door Het Park. Het park heet ‘Het Park’. Lekker simpel, niet te moeilijk. En het is prachtig. Geen straf om hier doorheen te moeten.
_MG_2395-01
**
15.20 uur: Boijmans van Beuningen** Ik heb al zo vaak gehoord van dit museum, maar ben er nog nooit geweest. Eindelijk gaat het dan toch eens gebeuren. HetBoijmans van Beuningen heeft een collectie van kunst uit de Middeleeuwen en van nu en alles wat er tussen zit. Ik neem dus lekker mijn tijd en ga niet weg voor ik eruit gezet word. Het museum is op z’n zachtst gezegd ‘opmerkelijk’. Al voor ik binnen ben word ik lekker gemaakt met de psychedelische buitenplaats.
**IMG_2410-01** Binnen houdt het niet op. De kapstok alleen al is de moeite van het bezoeken waard. Met een gekke constructie hang ik mijn jas op aan het plafond, waar niemand erbij kan. Alleen ik heb de sleutel om ‘m weer naar beneden te halen. En zo hangt het plafond vol met jassen van alle bezoekers. **IMG_2406-01** In het museum zelf verdwaal ik makkelijk tot sluitingstijd tussen de moderne en eeuwenoude kunstwerken en installaties. De één nog gekker dan de ander. Sommige zijn er om aan deel te nemen, andere om naar te kijken. Anderhalf uur is toch niet genoeg om echt alles te zien. Maar om 17.00 uur moet ik helaas toch echt het museum verlaten. Binnenkort nog maar eens terug dan! **_MG_2412-01
17.15 uur: struinen langs de Maas** Het is nog een beetje te vroeg om nu al uitgebreid te dineren. Dus heb ik nog mooi even de tijd om langs de Maas te struinen. Ik moet op z’n minst de Erasmusbrug een keertje oversteken. **_MG_0439-01
18.30 uur: hapje eten** Omdat er zoveel lekkers te eten is in is in de stad is het veel handiger om [mijn blog over vegalicious Rotterdam](http://daisypioneer.reis-blogs.nl/2015/02/04/vegalicious-rotterdam-het-walhalla-voor-de-vegetarier/ “vega”) te lezen. Ook voor de vleeseters zitten hier echte toppers tussen!

Zo heb ik toch maar mooi een goede indruk gekregen van deze geweldige stad. En dat in één dag! Wil je de hele route zien op de kaart? [Klik dan hier!](https://www.google.nl/maps/@51.9144275,4.480035,14z/data=!3m1!4b1!4m2!6m1!1szwR2-eNL0o58.kNN0BxZTBLYA “kaart”)”