By Expedia Team, on November 11, 2014

De 8 meest gemaakte fouten door reisbloggers

Of je nou net komt kijken of al jaren een blog bijhoudt: we doen allemaal weleens iets fout. Hieronder een opsomming van 8 veelgemaakte fouten door bloggers. Doe er je voordeel mee en maak van jouw reisblog een (nog groter) succes.

1. Je lezerspubliek niet centraal stellen. Een succesvol reisblog creëren: je kunt het niet alleen. Hoe persoonlijk een blog ook is; je bent afhankelijk van je publiek. Daarom is het belangrijk om je publiek centraal te stellen bij alles wat je schrijft en je steeds af te vragen: wat is de meerwaarde voor mijn lezers? De beste blogposts zijn leuk om te lezen en informatief tegelijk.

2. Sidebar volgooien met widgets. Grote kans dat je website draait op WordPress: een gratis, populair platform dat massaal wordt gebruikt. Het is heel verleidelijk om gebruik te maken van de vele handige WordPress-widgets (modules die je bij je blog kunt plaatsen), denk aan een zoekbalk of een widget die de populairste artikelen toont. Maar: houd je blog toegankelijk en overzichtelijk, en wees dus zuinig met het gebruik van widgets.

3. Artikelen publiceren zonder te controleren op fouten. Artikel af? Publiceren maar! Of toch niet? Om typ-, spel- en taalfouten te voorkomen is het verstandig om je blogs na het schrijven nog één keer kritisch door te lezen. Tip: doe dat hardop! Je leest namelijk snel over iets heen, maar zodra je dit hardop doet niet. Op die manier merk je meteen of zinnen niet lekker lopen. Heb je een taalvraag? Google! Of raadpleeg een deskundige website, zoals Onze Taal en Taaladvies.

4. Onregelmatige updates. Toen je met je reisblog begon, was je waarschijnlijk heel enthousiast en zat je vol grote plannen. En hoewel het met je passie voor reizen waarschijnlijk wel snor zit, bestaat de kans dat je op een gegeven moment minder gemotiveerd raakt. Het is belangrijk om je doel voor ogen te houden en regelmatig een update te plaatsen. Of dat nou een keer per dag of een keer per week is. Op die weten je lezers waar ze aan toe zijn: het is weer maandag! De volgende blogpost staat vandaag online! Maak een blogkalender als stok achter de deur en houd je daaraan.

5. Bron vergeten te melden. Op school werd het ons al geleerd: pleeg geen plagiaat. Hetzelfde geldt voor jouw blog. Als je gebruikmaakt van andermans werk, zoals een artikel, foto of video, vergeet dan niet de bron te vermelden en/of een link op te nemen naar het originele artikel. Doe je dat niet en rust er copyright op, dan pleeg je plagiaat en kun je in de (financiële) problemen raken. Tip: sommige content is (grotendeels) vrij te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Flickr’s Creative Commons foto’s.

6. Links openen in hetzelfde tabblad. Als je een hyperlink aanmaakt, kun je kiezen: de website waar je naar verwijst laten openen in hetzelfde of in een nieuw venster of tabblad. Kies altijd voor een nieuw tabblad. Wordt een website in hetzelfde tabblad geopend, dan verlaat de lezer jouw website en is het nog maar de vraag of hij weer terugkomt.

7. Niet delen van blogposts op social media. Content is king, is een uitspraak die je regelmatig hoort. Nou, als content king is, dan is social media de queen! Want je kunt nog zulke goede content creëren, je blogposts bereiken niet vanzelf je publiek. Daarom zijn social media ontzettend belangrijk. Veelgebruikte kanalen zijn Twitter, Facebook, Google+ en Instagram. Tip: gebruik relevante hashtags om het bereik van je social media-berichten te vergroten.

8. Geen interactie met je publiek. Lezers die comments plaatsen onder je blogs, volgers op Twitter die tweets beantwoorden en retweeten: wel zo aardig om hierop te reageren, als is het maar een ‘dank je wel’. Het heeft ook een functie: je kunt op die manier een band creëren met je publiek en hen aanmoedigen om vaker te reageren en je berichten te delen.

Wat zijn volgens jou veelgemaakte fouten door reisbloggers? Deel ze onder aan dit artikel.

(Dit artikel is een bewerking van ‘The 8 Mistakes Travel Bloggers Make‘ geschreven door Brenna Holeman, community manager van Traveller Notes).”