By Expedia Team, on May 16, 2017

De smaken van Tel Aviv

Hoewel de stad pas honderd jaar oud is, heeft Tel Aviv veel te bieden als het om smaken gaat. Stel dat je je eens door je smaakpapillen liet leiden op een tocht door de meest kosmopolitische stad van Israël? Van de haven van de stad – waar alles begon – tot de kleurrijke markten en hippe restaurants: proef alle facetten van de gastronomie van Tel Aviv.

Dichtbij de vissers van Jaffa
———————————

De Israëlische hoofdstad zou niets zijn zonder de oude vissershaven van Jaffa. Haar strategische positie aan de uiterste zuidkant maakte van de stad altijd al een belangrijke pleisterplaats voor boten die op weg waren naar de Oriënt.

Als je van vroeg opstaan houdt, maak dan een wandeling over de houten steigers in de vroege ochtend. En spits je oren. De klank van de gesprekken van de zeelieden, die net het ruime sop gaan kiezen of al weer teruggekeerd zijn, laat je de ware natuur van Tel Aviv voelen, namelijk die van een stad die nauw verbonden is met de zee en haar schitterende vissen.

Misschien mag je zelfs aan boord komen? Sommige vissers weten het gezelschap van niet-opdringerige toeristen te waarderen, tegen betaling van een redelijk bedrag. Tip voor de liefhebbers. De krioelende vangst in de netten, enkele uren later, is een lust voor het oog, net als in de kraampjes van de markten in de stad. Tenzij je ze liever eet als ze op vakkundige wijze zijn klaargemaakt door chef-koks van de restaurants aan de Rothschild Boulevard.

TelAviv -Jaffa_Shutterstock.jpg

Foto: Shutterstock

Gastronomie in de wijk rond de Rothschild Boulevard
——————————————————-

De Rothschild Boulevard is de belangrijkste ader van de stad. Met de omliggende straten vormt deze straat het eldorado voor liefhebbers van Israëlische gerechten. Hier nemen de mediterrane, Turkse, Franse en Indische keuken een prominente plaats in op de menukaarten van de vele restaurants.

Wandel langs gebouwen in de stijl van Bauhaus, wolkenkrabbers en traditionele woningen. De charme van deze eclectische wijk mist haar uitwerking niet. Ook biedt ze volop gelegenheid om lokale specialiteiten uit te proberen. De boreks (hartige taartjes met kaas als basis) en de halvas (zoete hapjes met pistache) vormen perfecte tussendoortjes om je honger te stillen.

In de avond is de geffilte fish (karper gevuld met groenten) een gerecht uit de Israëlische keuken dat je niet mag missen. Vegetariërs genieten van falafels (balletjes van kikkererwten) en van baba ganouj, een heerlijk gekruide puree van aubergines, die je niet snel zal vergeten.

Als je maar tijd hebt voor één restaurant, ga dan naar Messa. Je kunt daar je eigen ambiance kiezen: een intiem diner in een alkoof of een maaltijd aan de centrale tafel met volledig onbekenden. Zorg wel dat je gereserveerd hebt en er dus zeker van bent dat je mag genieten van de subtiel klaargemaakte schotels schaal- en schelpdieren of van de gerookte ganzenborst van chef-kok Aviv Moshe.

Tel Aviv - Gastronomy_VisualHunt (1).jpg

Foto: www.twin-loc.fr via VisualHunt / CC BY-SA

De markten van Tel Aviv

Wat is er inspirerender voor reislustige gastronomen dan kraampjes met kleurige etenswaren, waar je je blik overheen laat dwalen voordat je je verliest in het azuurblauw van de Mediterranée? In Tel Aviv vind je het antwoord op deze vraag in de straatjes rond de markt van de oude, gerenoveerde haven, ten noorden van de stad. Hal 12 is elke dag weer een lofzang op producten uit de agrarische sector. Gemarineerde kazen, olijven, mooie wijnen: de heerlijkheden van Tel Avivse bodem zijn heel uitnodigend.

Meer traditioneel is de souk Ha-Carmel (in het hart van de bohémien wijk Sheinkin), tevens de grootste markt in de open lucht van de hoofdstad. Vis, vlees, exotisch fruit en brood (waaronder de befaamde pita, de platte bakkersbroodjes) liggen naast stoffen en antiquiteiten.

Op vrijdag, voor de sabbat (joods-religieuze viering), doen de marktkooplui hun etenswaren van de hand met soms verbazingwekkend luide aanprijzingen. Een ervaring die je op zijn minst een keer moet meemaken tijdens je verblijf in Tel Aviv. Maak gelijk van de gelegenheid gebruik en neem wat souvenirs mee.

Vanaf de souk vervolg je je route richting zee en doorkruis je de voormalige Jemenitische wijngaarden van Kerem Hateimanim. Deze, lange tijd verwaarloosde wijk, is tegenwoordig erg in trek bij de bevolking van Tel Aviv. En niet zonder reden: er zijn talloze goedkope en karakteristieke restaurants, waar je kunt genieten van de traditionele soep met vlees en gerechten van de grill.

### “De Israëlische keuken is combineren en integreren.”

Je kunt de rijkdom van de Israëlische keuken niet beter uitdrukken dan Etty Meerovitch, zakenvrouw en oprichtster van een designmerk uit Tel Aviv, dat heeft gedaan. De Israëlische keuken bevindt zich namelijk midden tussen mediterrane en oosterse gastronomische invloeden.

### Koosjere voeding: uitleg

Het principe van koosjere voedingsmiddelen vloeit voort uit religieuze motieven die gericht zijn op het waarborgen van gezond eten voor de gelovigen. Hieronder volgen enige regels van de kasjroet (de joodse spijswetten). De toegestane dieren (met gespleten hoeven) moeten op rituele manier geslacht worden en het bloed moet uit de dieren verwijderd zijn voordat ze gegeten kunnen worden. Weekdieren en insecten zijn niet geschikt voor consumptie. Melkproducten moeten afkomstig zijn van toegestane soorten zoogdieren, en vlees- en melkproducten mogen niet vermengd worden. Bovendien mag keukengerei dat in contact is geweest met niet-koosjere (dus “onreine”) etenswaren, niet gebruikt worden voor de bereiding van koosjere gerechten. Mocht je een maaltijd voor Israëliërs voorbereiden, houd hier dan rekening mee.

### Een niet te missen culinair evenement

Mei: culinair festival van Tel Aviv, op deze manifestatie komen de belangrijkste Israëlische en internationale chef-koks bijeen. Naast de proeverijen, bieden vele restaurants vernieuwende en zelfs extravagante menu’s aan.

### Tel Aviv in het kort

Beste tijd om te gaan

In Tel Aviv zijn de temperaturen het hele jaar mild. Ontdek de stad in mei, gedurende het culinaire festival om maximaal van de Israëlische heerlijkheden te genieten.

Vervoer

Met de trein: om vanaf de luchthaven naar het centrum te gaan.

Te voet: langs de populaire Rothschild Boulevard.

Met de bus: via het netwerk van vervoersmaatschappij DAN (behalve op zaterdag).

Met een gedeelde taxi: auto’s die dezelfde routes rijden als de bussen (soms ook op zaterdag).

Met de taxi: auto’s met een meter.

Vliegen & overnachten

In Tel Aviv heb je de keuze uit vele hotels. Logiesmogelijkheden in het hogere segment zijn er veel rondom de Rothschild boulevard. De liefhebbers van gezellige jeugdherbergen vinden hun geluk in de wijk Sheinkin. Vanuit Nederland vlieg je in ca. 4,5 uur naar Tel Aviv.

Eten en drinken

Messa: 19, Ha Arba’a straat

Café Tamar: op de hoek van de straten Sheinkin en Ahad Ha’am

Souk Ha-Carmel: Ha-Carmel straat, snoepen van specialiteiten langs de kraampjes

Vóór vertrek

Reisdocumenten: een geldig paspoort (minstens geldig tot 6 maanden na je terugreis). Een (gratis) visum ontvang je aan de grens.

Vaccinaties: geen enkele vaccinatie is verplicht, maar vaccinaties tegen hepatitis A en B worden aanbevolen.

Gezondheid: de gezondheidszorg in Tel Aviv is toereikend (poliklinieken en privéklinieken zijn kostbaar). Het is niettemin raadzaam om een verzekering af te sluiten voor repatriëring in geval van nood.”