By Expedia Team, on August 30, 2016

De wijnroute van Californië

Maak een culinaire reis door de staat die de meeste wijn produceert van de VS.

Sinds de 18e eeuw floreren de uit oude Europese wijnranken ontstane Californische wijngaarden, en hun aantal neemt nog steeds toe. Ontdek de druivensoorten van Californië, van Sonoma Valley tot Napa Valley.

### De wijnregio van Sonoma Valley

Sonoma Valley ligt op ongeveer dertig kilometer van de baai van San Francisco. Deze wijnregio heeft een uitstekende reputatie. De vallei ligt in de luwte van de bergen en er is volop zon. Hierdoor is het een zeer rijk wijngebied.

Op de oevers van de Russian River groeien Pinot Noir- en Chardonnay-druiven in overvloed. In het midden van de vallei groeien vooral Merlot- en Cabernet Sauvignon-druiven. Loopt het water je al in de mond als je denkt aan al die heerlijke wijnen?

Is het je al eens opgevallen hoe goed kunst en goede wijn samengaan? Op de etiketten van landgoed Imagery Estate Winery staan kunstwerken die speciaal zijn gemaakt voor de cuvée. De originelen worden tentoongesteld in de proefzaal. Zo geef je zowel je smaakpapillen als je ogen de kost. Je lunch bestaat uit een picknick op het landgoed, terwijl je luistert naar musici die in de open lucht spelen. Hier worden echt al je zintuigen verwend.

Breng, voordat je aan een proeverij begint, een ontspannend bezoek aan herberg Mac Arthur met zijn landelijke, gezellige sfeer, en een heerlijke spa met behandelingen op basis van natuurlijke kruiden en lokale bloemen. Het landhuis ligt op een oud wijnlandgoed van meer dan 300 hectare. Hier moet je beslist even langs tijdens je ontdekkingsreis langs de wijngaarden van Californië.

wine tasting.jpg

Bezoek een van de vele wijngaarden voor een proeverij. Foto : Alamy

### De wijngaarden van Napa Valley, de perfecte plek voor wijntoerisme

Ten noorden van de stad Oakland ligt de regio Napa, die uit vulkanische heuvels bestaat. In het dal van dit heuvelachtige landschap liggen de boom- en wijngaarden van Napa Valley. Ze liggen op zeer vruchtbare grond en je bent er zeer welkom voor een gastronomisch bezoek.

Het mediterrane klimaat, de door de Michelingids aanbevolen restaurants en de grote verscheidenheid aan kwalitatief goede wijngaarden maken dit tot de beste bestemming ter wereld voor wijntoerisme. Laat, om de rijke smaken van Napa Valley te leren kennen, de Cabernet Sauvignon- en Zinfandel-druiven je smaakpapillen betoveren.

napa valley.jpg

Zonsopkomst boven de wijngaarden van Napa Valley. Foto: Shutterstock

### De wijngaarden langs Route 29

Berg je GPS op, leg je wegenkaarten weg en negeer de bewegwijzering. Volg Route 29 die door Napa Valley slingert. Onderweg bezoek je een aantal wijnlandgoederen. Je hoeft er vanaf de grote weg nooit ver voor om te rijden.

Begin de proeverij op een paar historische plaatsen. Het landgoed Charles Krug Winery is de oudste wijngaard van de vallei. Sinds 1861 produceren de eigenaren hier heerlijke Sauvignon Blancs en Cabernet Sauvignons. Je kunt op het landgoed picknicken, in de schaduw van een boom, met uitzicht op de uitgestrekte wijngaarden.

De volgende etappe brengt je naar de Beringer Vineyards, een wijnlandgoed dat in 1876 werd opgericht door Duitse immigranten. Je kunt het bijzondere landhuis bezoeken, net als de wijnkelders met hun doolhof aan ondergrondse tunnels. Hun wijnen zullen zelfs de meest veeleisende proevers tevreden stellen. Je kunt er Chardonnay en Cabernet Sauvignon proeven, maar er is ook rosé en er zijn andere witte wijnen.

Na een dagtocht door de wijngaarden van Napa Valley is het tijd voor een gastronomische pauze bij Domaine Chandon. Dit landgoed is eigendom van het Franse Moët Hennessy. L’Etoile, het restaurant van dit landgoed, biedt je een aantrekkelijk menu voor bij de wijnen en champagnes die op het landgoed zijn geproduceerd.

Als avondwandeling kun je ook nog deelnemen aan een rondleiding over het landgoed. Zo kun je zien welke stappen er nodig zijn voor de wijnproductie. Natuurlijk sluit je het geheel af met een proeverij!

### De Drooglegging en de gevolgen voor de Californische wijnbouw

Tussen 1919 en 1933 werd de Californische wijnbouw ernstig verzwakt door de Drooglegging. Om te voorkomen dat ze failliet gingen, besloten de meeste wijnbouwers hun wijnranken uit de grond te trekken en ze te vervangen door fruitbomen. Een paar wijngaarden die officieel bedoeld waren voor de productie van tafelwijn (de enige soort die nog was toegestaan en die door het hele gezin werd gedronken) konden gespaard blijven. In Napa Valley kreeg het landgoed Beaulieu Vineyard toestemming om miswijn te produceren. Daardoor kon dat landgoed blijven floreren zonder iets aan zijn productie te veranderen.

### Top 4 wijnevenementen in Californië

– Maart: Beaulieu Vineyard Wine Country Crab Feed; landgoed Beaulieu Vineyard, wijn- en krabproeverijen.
– Maart: Art House Short Film Series; festival voor korte films met wijn- en popcornproeverijen.
– April: Kitchens in the Vineyards, Home & Garden Tour; route in Napa Valley langs 5 wijnlandgoederen.
– November: Napa Valley Film Festival in Napa, Yountville, St. Helena en Calistoga. Filmvertoningen, wijnproeverijen en gastronomische maaltijden.

### Californische wijnregio in het kort

Beste tijd om te gaan

De Californische wijnregio heeft een zacht klimaat. Plan je bezoek in het voorjaar of in de herfst om de hitte en het massatoerisme te vermijden. De wijnoogst vindt plaats aan het eind van de zomer. Dan zijn er veel activiteiten.

Vervoer

Auto: huur een auto en rijd in je eigen tempo van het ene wijnlandgoed naar het volgende.

Trein: vanaf Napa slingert de Wine Train drie uur lang door Napa Valley. Soms wordt er gestopt bij landgoederen of staat er een gastronomische lunch op het programma.

Georganiseerde routes: er zijn bureaus die winery tours door Napa Valley organiseren in een SUV of luxe auto.

Luchtballon, paard of kano: de wijnregio’s van Californië kent tal van originele vervoersmogelijkheden.

Slapen

In een gezellige Bed & Breakfast waar de natuurlijke geur van wijn hangt, midden tussen de wijnlandgoederen van Napa Valley.

Eten & drinken

St. Clair Brown Winery: 850 Vallejo St. Napa

Franse keuken en wijnproeverij, menu vanaf €11*

Cole’s Chop House: 1122 Main St. Napa

Amerikaanse keuken, grill, gerechten vanaf €23*

Farmstead at Long Meadow Ranch: 738 Main St, Long Meadow Ranch, Saint Helena

Amerikaanse keuken, menu’s van €18 tot €28*

Cafe La Haye: 140E Napa St. Sonoma

Brasserie, menu’s van €27 tot €39*

* Prijzen kunnen afwijken.

### “Geniet, maar drink met mate.”