By Expedia Team, on June 17, 2015

De zonnige Noordzeekust

Zodra je de eerste warme zonnestralen weer op je huid voelt, stijgt de aantrekkingskracht van de Noordzeekust tot grote hoogten. Niet zo gek ook, want bij zonnig weer is er nog meer te doen en komen bepaalde activiteiten net wat beter tot hun recht. Parasailen boven de Noordzee bijvoorbeeld, of chillen bij een van de vele strandtenten. Maar ook het directe achterland van het strand is een bezoek waard. Zo verandert natuurgebied De Slufter op Texel tijdens de zomermaanden in een roze-paars palet. Met of zonder geld op zak, het is op een zomerdag heerlijk toeven aan de kust.

GRATIS ZOMERACTIVITEITEN
————————

### Schorren en roze landschappen

Tijdens een zomerse ochtendwandeling, als het nog rustig is, valt de schoonheid van hetduingebied aan de Noordzeekust dat weer in bloei staat, extra op. In Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn wandelroutes uitgestippeld die je langs duinen, duingrasland, binnenduinbos en landgoederen voeren. Veel meer naar het zuiden, bij Cadzand-Bad in Zeeland, ligt beschermd natuurgebied Het Zwin. Het gebied heeft zoet én zout water waardoor er slikken en schorren groeien. En tijdens een wandeling door natuurgebied De Slufter op Texel kun je niet om de betoverende roze-paarse kleurenpracht heen. Dit is de lamsoor die er ‘s zomers uitbundig bloeit.

noordzeekust_zomer_noordwijk.jpg

Noordwijk aan Zee Foto: Ivonne Wierink via Fotolia

### Zon, zee, strand en shoppen

In veel kustplaatsen is het niet alleen genieten van zon, zee en strand, maar ook van heerlijk rondsnuffelen in leuke winkeltjes, mooie galeries en op gezellige zomermarkten. Naast kledingboetiekjes en winkels vol snuisterijen heeft Noordwijk aan Zee elke woensdag in juli en augustus een zomermarkt (1). En in kunstenaarsdorp Bergen, net boven Alkmaar, kun je in talloze galeries kunst bekijken. Want kijken, kijken… zelfs dát is al leuk op een zomerdag. Al is het voor de visliefhebber een uitdaging om de hand ook echt op de knip te houden bij het passeren van Simonis (2) bij de visafslag van Scheveningen. Hier is de lekkerste verse vis te verkrijgen.

### Zonsondergang in relaxte sferen

Een oranje kleurende zon de zee in zien zakken is en blijft een prachtig gezicht. Om dit in zijn puurste vorm mee te maken, heb je helemaal niets nodig behalve een fijn plekje op het zachte zand dat nog warm is van de zon die er de hele dag op heeft geschenen. Behoefte aan meer entertainment? Branding Beachclub (3) in Noordwijk maakt een waar spektakel van de ondergaande zon: een kwartier lang wordt die begeleid door relaxte chill out muziek.

BETAALDE ZOMERACTIVITEITEN
————————–

### De Noordzee van grote hoogte

Een wel heel bijzondere manier om de kust te zien ontwaken, is van bovenaf. Als de Hollandse stranden langzaamaan veranderen in een kleurrijk mozaïek van strandlakens en parasols. Bij Paracentrum Texel (4) kun je samen met een instructeur een tandemsprong maken vanaf drie kilometer hoogte. Voor wie de vrije val liever aan anderen overlaat, maar wel graag op grote hoogte is, is parasailing een optie. Noordwijk is met AquaSports (5) de enige locatie in Nederland waar parasailen boven de Noordzee mogelijk is.

noordzeekust_zomer_bloemendaal.jpg

Bloemendaal Foto: Sanne Roemen, CC BY-SA 2.0

### Bootje varen op de Noordzee

Ben je geboren met zeebenen? Bekijk de Noordzeekust dan eens vanaf het water. De voormalige beroepsvissersschepen van Rederij Trip (6) varen langs de kust van Scheveningen. Vanaf het dek zijn iconen als het Kurhaus en de pier goed zichtbaar. In Groningen kun je met Lauwersoog Water Events (7) supersnelle tochten met een Rescue Boot maken die via het Wad over de Noordzee varen. Geen droge kleding-garantie!

### Met de voeten in het zand de avond in

Een zonnige dag aan het strand laat je het liefst zo lang mogelijk duren. In Bloemendaal vind je veel hippe lounge- en strandtenten waar aan het einde van de dag regelmatig dj’s draaien en bandjes optreden. Met je voeten in het zand, een relaxed muziekje op de achtergrond en een trendy gin tonic of exclusief uitziende mocktail bij de hand is de dag bij Beachclub Bloomingdale (8) nog lang niet aan zijn einde.

### Leuke weetjes

– Het Klimduin in Schoorl, een dorp in de gemeente Bergen, is met zijn 51 meter de hoogste duin van Nederland.
– De nachtsilene is een plant die groeit in het duingebied. In de zomer lijken de bloemen overdag uitgebloeid, ‘s avonds blijkt niets minder waar en veranderen ze in witte, heerlijk ruikende sterretjes. De bloem bloeit zo’n drie nachten achter elkaar.
– In Het Zwin kan bij eb de grens met België wandelend worden overgestoken, het water komt dan tot ongeveer op kniehoogte.
– In De Slufter op Texel groeien alleen planten die kunnen overleven in zout water, zoals lamsoor en zeeaster.
Callantsoog, gelegen tussen Bergen en Den Helder, kreeg in 1973 het eerste naaktstrand van Nederland.

### Top 3 zomerevenementen Noordzeekust

1. Juni: Vlaggetjesdag, feestelijkheden in Scheveningen rondom het binnenhalen van de eerste vangst van de Hollandse Nieuwe.
2. Juni: Schilderfestival, exposities van kunstenaars en workshops voor kunstenaars in de dop, allemaal in de openlucht in Noordwijk aan Zee.
3. Augustus: Noordzee Zomerfestival, feestelijke activiteiten voor iedereen, overdag en ‘s avonds, op het strand van Katwijk.

### Praktische informatie

Overnachten

Aan de Noordzeekust liggen talloze accommodaties, voor elke portemonnee en voor elke smaak. Ideaal om je na een dagje zon, zee en strand in terug te trekken om vervolgens uitgerust en vol energie wakker te worden en aan een nieuwe dag te beginnen. In kustplaatsen als Noordwijk,Scheveningen en Zandvoort bevinden zich meerdere hotels en B&B’s.

Eten

Van een simpel patatje of eenvoudige dagschotel tot exquise gerechten, alles is mogelijk aan de kust.Het Strand (9) in Katwijk serveert pure en eerlijke gerechten en gerechten van het seizoen. Paal 17 Zomers (10) op Texel ademt de zomer. Cocktails, loungemuziek en zomerse maaltijden als salades.

Beste tijd om te gaan

Met de voeten in het water, flaneren over de boulevard en goed eten in de buitenlucht. Allemaal activiteiten aan de Noordzeekust die een stuk aangenamer zijn als het zonnetje schijnt en het lekker warm is. Dit maken de lente en de zomer de ideale seizoenen om de kust te bezoeken.

### Contacten

1. Zomermarkt: Hoofdstraat, Bomstraat en Palaceplein, Noordwijk aan Zee
2. Simonis: Visafslagweg 20, Den Haag/Scheveningen, 070-3500042
3. Branding Beachclub: Koningin Astrid Boulevard 105, Noordwijk aan Zee, 071-5119494
4. Paracentrum Texel: Postweg 128, De Cocksdorp Texel, 0222-311464
5. AquaSports: Strandvak 23, naast Strandpaviljoen het Wantveld, Katwijk aan Zee, 06-53781733
6. Rederij Trip: Dr. Lelykade 3, Scheveningen, 070-3541122
7. Lauwersoog Water Events: Haven 2, Lauwersoog, 0519-349133
8. Beachclub Bloomingdale: Zeeweg 94, Bloemendaal aan Zee, 023-5737580
9. Het Strand: Strandvak 8, t.o. Boulevard 110, Katwijk aan Zee, 071-4012048
10. Paal 17 Zomers: Ruyslaan 96, De Koog, Texel, 0222-317439″