By Expedia Team, on June 18, 2015

Genieten op de Zuid-Hollandse stranden

In de zomer is Zuid-Holland op zijn best. Met een kustlijn van bijna 100 kilometer lang kan de zonaanbidder altijd wel ergens zijn handdoekje kwijt. De voormalige vissersdorpen Katwijk en Noordwijk behoren naast Scheveningen en Bloemendaal tot de populairste zonbestemmingen van Nederland. Tussen die badplaatsen in zijn er ook rustige, uitgestrekte duingebieden waar de wat landelijker ingestelde zonliefhebber terecht kan.

GRATIS GENIETEN
—————

### Rustige zandstranden op Goeree

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft ruim 25 kilometer strand. De stranden vind je rond de plaatsen Ouddorp en Goedereede. Rustig is het Strand Vrijheidsduinpad (1) in de buurt van de Ouddorpse vuurtoren. Hier kun je tussen het helmgras in de duinen een beschutte en rustige plek vinden om van de zon te genieten. Strand De Kous (2) is dankzij de ligging ten opzichte van de wind het ideale strand voor kitesurfers. Hier is ook genoeg ruimte om de zee met een kite te trotseren zonder dat je over elkaar heen valt.

zuid-holland_zomer_kurhaus.jpg

Kurhaus Scheveningen. Bron: Edam

### Wandelen door de duinen

In Zuid-Holland zijn tussen de steden en industrie mooie uitgestrekte duingebieden te vinden. Bij Den Haag ligt het zeer afwisselende en 22 m2 grote duingebied Meijendel (3). Op Goeree-Overflakkee liggen de Duinen van Oostvoorne die tot de mooiste en meest gevarieerde duingebieden van Europa behoren. Start een wandeling bij Bezoekerscentrum Tenellaplas (4) en wandel richting het rustige strand van Oostvoorne, dat tien kilometer lang is en doorloopt tot de badplaats Rockanje. Neem een picknickmand mee voor onderweg. Niets zo lekker als een lunch op het strand.

### Zonsondergang en barbecue in Scheveningen

Naast het imposante Kurhaus (5) heeft het Scheveningse strand nog een icoon; de pier van Scheveningen. Het is er heerlijk genieten van de uitzichten over de zee waar grote vrachtschepen de zee bevaren. Op warme zomeravonden is het heerlijk om tot een uurtje of tien ‘s avonds op het strand te blijven hangen en te genieten van een prachtige zonsondergang. Meer zin om de avond af te sluiten met een barbecue? Dat kan en mag in Westbroekparkin Scheveningen, een park met vijvers, speelweide en een rosarium.

BETAALD GENIETEN
—————-

### Kanoën door de Biesbosch

Het Nationaal Park De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. De ideale bestemming om op een zonnige dag te verkennen per kano of fluisterboot, te huur bij het Biesboschcentrum (6). Je vindt hier verschillende watervogels, zoals reigers, eenden en steltlopers. Op het buitenterras van het chique Restaurant De Merwelanden (7) nuttig je een uitgebreide brunch met carpaccio en vers fruit. Het naastgelegen strandje nodigt uit tot een duik in het heldere water.

zuid-holland_zomer_noordwijk.jpg

Surfen in Noordwijk

### Extreme sporten

De Noordzeekust ten zuiden van Rotterdam kan wild zijn. Langs het strand zitten veel surfscholen die je de golven leren trotseren. In Hoek van Holland leer je bij de Surfschool (8) in één dag hoe je op je board kunt blijven staan en naar het strand kunt surfen. In Ouddorp kun je plaatsnemen in een kitebuggy en scheur je voortgedreven door een vlieger op dikke rubberwielen over het strand.Natural High (9) biedt ook clinics yoga, peddelen op een surfboard en strandzeilen. Bij Strandpaviljoen Brouw (10) wordt de wijn na het sporten koud geschonken en serveren ze ambachtelijke bitterballen.

### Tour de Beachclub

De Zuid-Hollandse kust heeft talloze strandpaviljoens en beachclubs. In Noordwijk staat Villa de Duinen, een van de beste restaurants van Noordwijk met een steeds wisselende kaart, waar een Spaanse topchef seizoensgebonden kookt. In de winter staat er in het zand een grote houtgestookte pizzaoven te roken. Verder noordwaarts in Katwijk zit Beachclub Zomers (11) waar je in de zomer heerlijk kunt barbecueën. Op de rustige stranden van Wassenaar eet je bij de trendy Beachclub De Golfslag (12) gebakken reuzengamba’s met knoflook- en chili-olie en heb je keuze uit tientallen wijnen.

### Leuke weetjes

De Blauwe Vlag aan de kust staat voor een ecostrand en is uitgereikt aan meer dan tien Zuid-Hollandse stranden. Slechts 3500 stranden in de wereld hebben dit. Het ecolabel geeft aan dat het water hier schoon en veilig is.
– In Katwijk staat één van de oudste vuurtorens van Nederland. Hij is te bezoeken via het Katwijks Museum en stamt uit 1605.
– Het duingebied Solleveld tussen Kijkduin en Monster, heeft de oudste duinen van Nederland stammend van vóór de jaartelling.
– De vuurtoren van Ouddorp behoort tot de laatste drie bemande vuurtorens van Nederland samen met die van Terschelling en Schiermonnikoog.
– Zeehonden komen niet alleen op Texel en Pieterburen voor, maar ook in het kustgebied voorWestvoorne. Naar schatting zo’n 1400. Er is zelfs een zeehondencrèche op komst.
– Goeree-Overflakkee behoort tot de regio’s van Nederland met de meeste zonuren per jaar.

### Praktische informatie

Overnachten

In de gehele provincie Zuid-Holland zijn veel overnachtingsmogelijkheden, maar vooral langs de kust van Scheveningen, in Rotterdam en in de buurt van de Biesbosch vind je veel hotels en B&B’s. Verblijf je liever in een vakantiehuis in Scheveningen of Noordwijk, ook dat behoort tot de mogelijkheden. In de zomer wanneer de zon volop schijnt is het hier heerlijk vertoeven.

Eten

Bijna alle kustplaatsen hebben uitgebreide boulevards met veel strandpaviljoens. Lekkere vis kan er gegeten worden in de oude vissersdorpen Noordwijk en Katwijk. In Noordwijk bij Restaurant Zonneweelde (13) dat gebakken paling serveert. In Katwijk eet je bij Visrestaurant en Strandpaviljoen kw106 (14) een luxe plateau fruits de mer met onder meer oesters, scheermessen en Noordzeekrab.

Beste tijd om te gaan

Ben je een strandliefhebber dan is de zomer in Zuid-Holland het ideale seizoen voor een bezoek. De tientallen stranden bieden genoeg ruimte om te genieten van een heerlijk dagje zon, zee en strand. Houd er rekening mee dat veel strandpaviljoens alleen in de lente- en zomermaanden geopend zijn.

### Contacten

1. Strand Vrijheidsduinpad: Vrijheidsweg, Ouddorp
2. Strand de Kous: Brouwersdam, Ouddorp
3. Duingebied Meijendel; Meijendelseweg 40, Wassenaar
4. Bezoekerscentrum Tenellaplas: Duinstraat 12a, Rockanje, 0181-483909
5. Kurhaus Hotel: Gevers Deynootplein 30, Den Haag, 070-4162636
6. Biesboschcentrum Dordrecht: Baanhoekweg 53, Dordrecht, 078-6305353
7. Restaurant de Merwelanden: De Bekramming 13, Dordrecht, 0184-411131
8. Surfschool Hoek van Holland: Rechtestraat 24, Hoek van Holland, 06-48715056
9. Natural High: Brouwersdam 22, Ouddorp, 0187-723925
10. Strandpaviljoen Brouw: Brouwersdam, Ouddorp, 088-1309805
11. Beachclub Zomers: Strandvak 9, Katwijk, 071-4012810
12. Beachclub De Golfslag: Wassenaarseslag 33, Wassenaar, 070-5118361
13. Restaurant Zonneweelde: Duindamseweg 8, Noordwijk, 0252-372524
14. Visrestaurant en Strandpaviljoen kw106: Strandvak 3, 071-4075113

Top 3 zomerevenementen

Mei: Opera aan Zee, met uitzicht over de stranden en de zee middenin de duinen van Noordwijk worden er twee weekeinden lang verschillende opera’s opgevoerd.

Augustus: Vuuwerkfestival Scheveningen, het Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen trekt met zijn spectaculaire vuurwerkshows elk jaar duizenden bezoekers.

Augustus: Noordzee Zomerfestival, allerlei activiteiten op het strand in Noordwijk van muziekoptredens tot het NK Touwtrekken.”