By Expedia Team, on August 6, 2015

Gay paradijs Londen

Ontdek het veelzijdige, kosmopolitische en romantische gezicht van swinging Londen in de voetsporen van de LGBT-gemeenschap. Natuurlijk ga je naar Soho en Vauxhall, de homowijken van Londen. Maar vergeet ook Piccadilly Circus, de oevers van de Theems, de wassen beelden bij Madame Tussaud en de beroemde markt van Spitalfields niet, voor een compleet, gay weekend Londen.

DAG 1
—–

### Ontmoetingen op Piccadilly Circus

Een prima begin van je weekend: slenteren door de levendige straten van Soho Square. Voor een stil moment ga je even naar binnen bij de French Protestant Church of Londen, die is ontworpen door de Britse architect Aston Web.

Dan weer de straat op, naar Piccadilly Circus, een levendig ontmoetingspunt voor iedereen die zich in het rumoer van Soho wil storten. Ooit was dit het hart van de prostitutie in Londen en begin twintigste eeuw kwam wetenschapper Alfred Kinsey hier speciaal heen om het seksuele gedrag van mensen te bestuderen. Let ook op de fontein van het Shaftesbury Memorial en de mooie gevels van het London Pavillion en het Criterion Theatre.

picadilly-circus-CCommons.jpg

Picadilly Circus door [Verino77](https://www.flickr.com/photos/verino77/ “Go to Verino77’s photostream”) onder licentie CC BY-SA 2.0

### Romantisch Londen gezien vanaf de Theems

Een paar honderd meter verderop kom je bij de oever van de Theems. Tip: stap bij Westminister op een rondvaartboot voor een romantisch vaartochtje, want vanaf deze beroemde rivier is en blijft Londen op zijn mooist! Zo glijd je voorbij het museum voor moderne kunst Tate Modern, het theater Shakespeare’s Globe, de Big Ben en al die andere oude en nieuwe bezienswaardigheden van de Britse hoofdstad.

### Swingen in Vauxhall

Tegen het eind van de middag ga je naar het Lambeth-district. Hier vind je de wijk Vauxhall, beroemd om zijn vele gay en lesbo bars. Goed idee: kijk van tevoren in een van de gratis magazines zoals QX of Boyz, dan weet je wat er in jullie weekend bij de clubs op het programma staat.

Maar eerst ga je eten, en dat kan bijna nergens Engelser dan bij Brunswick House Café, met een prima, vaak wisselende kaart. En dan is het tijd voor een avond uit! Bij de Eagle London, bijvoorbeeld. Is het mooi weer? Zoek hier dan een plekje in de grote tuin.

Heel anders is de sfeer bij de Royal Vauxhall Tavern, waar vaak voorstellingen zijn (comedy, music-hall, enz.). De Londense nacht kan beginnen…

DAG 2
—–

### Good morning, Freddy Mercury!

Vanaf negen uur ‘s morgens kun je op bezoek bij de beroemdste sterren van de wereld, en wel bij het even beroemde Madame Tussaud. Hier staan sinds 1835 honderden persoonlijkheden, uitgevoerd in was. En zo kun je zomaar oog in oog komen te staan met gay iconen als Freddy Mercury of Madonna.

Natuurlijk ga je ook even langs bij de grootste gay boekwinkel in Londen: Gay’s the Word in St. Pancras. Ze hebben er veel boeken over de geschiedenis van de homoseksualiteit en bovendien het mooiste uit de homo- en lesbo-literatuur.

carnaby-street-CCommons.jpg

Carnaby Street door [Tredok](https://www.flickr.com/photos/tredok/ “Go to Tredok’s photostream”) onder licentie CC BY-SA 2.0

### Spitalfields voor fashionista’s

Shoppen hoort er ook bij in Londen en dan is de Old Spitalfields Marketthe place to be. Op deze markt vind je talloze mode- en kunstwinkeltjes, het is een Walhalla voor de ware fashionista! Lunchen kun je tussendoor bij Café Caribbean, van een Jamaicaanse ex-bokser. Dat betekent genieten van verrukkelijke visgerechten in pittige saus!

### Passie in Soho

In de negentiende eeuw was Old Compton Street een toevluchtoord voor homo’s uit de hele wereld. Men zegt dat de verliefde Franse dichters Verlaine en Rimbaud in deze buurt de cafés afschuimden. Nu wandel je er tussen de tearooms die nog steeds geliefd zijn bij de LGBT-community.

Ga ook even naar binnen bij Close Zone, dé gay superstore van Londen. Uitgebreid shoppen dus, in dit trendy warenhuis. Daarna kun je wel een drankje gebruiken bij een van de vele bars in Soho. Hef het glas op The City!

Vind je dit gay weekend Londen een succes? Kijk dan ook eens naar onze gids voor gay [New York](http://www.expedia.nl/vc/reisgidsen/new-york/ontdek-gay-new-york “Expedia Reisinspiratie: ontdek gay New York”)!

### “I do,” zei Koningin Elisabeth II

In 2013 heeft Elisabeth II vanuit Buckingham Palace laten weten dat ze het wetsvoorstel waarin het homohuwelijk officieel werd toegestaan, goedkeurde. En al is die goedkeuring vooral symbolisch, toch zegt dit veel over de veranderende houding in het Verenigd Koninkrijk. Een mijlpaal in de strijd voor gelijke rechten!

### Londen door de ogen van Charles Dickens

In zijn bejubelde roman A Tale of Two Cities uit 1859 toont Charles Dickens de warme gevoelens die hij koestert voor twee steden: Londen en Parijs. Twee van de hoofdpersonen in het boek, dokter Manette en zijn dochter wonen op Soho Square, nu het hart van gay Londen.

### Londen in het kort

Beste tijd om te gaan

Van mei tot september, want dan is het weer het lekkerst en zijn er veel festivals en andere evenementen.

Vervoer

Te voet: vooral om te genieten van de gezelligheid in Soho.

Per metro: ma-za van 05:30-0:30 uur, zondag beperkte dienstregeling.

Per bus: 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

Per black cab: de Londense taxi.

Slapen

Soho ligt centraal en is trendy en gezellig, perfect voor je gay weekend Londen.

Eten en drinken

Brunswick House, Wandsworth Road 30, Vauxhall.

Cafe Caribbean: Pavillion Building, Brushfield Street, Old Spitalfields Market.

Admiral Duncan: Old Compton Street 54, Soho.

“Londen houdt van de Fransen, zoals Parijs de Engelsen haat. Ik ben er een paar dagen geweest en voelde me er heel erg welkom.”

De Franse dichter Paul Verlaine kwam in 1872 voor het eerst in Londen, omdat hij wilde ontsnappen aan de onderdrukking van de Commune van Parijs en ook om een romantisch avontuurtje te beleven met die andere Franse dichter, Arthur Rimbaud. Londen werd zijn favoriete stad en hij geeft er zelfs een tijdje gewerkt als leraar Frans.

Top 2 gay evenementen

Mei: As One In The Park, muziekfestival, georganiseerd door LGBT-organisaties.

Juni: London Gay Pride.”