By Expedia Team, on October 10, 2017

Genieten van sport en natuur in San Sebastian

Ga mee naar San Sebastian en ontdek de pracht van Baskenland. De stad San Sebastian (in het Baskisch ‘Donostia‘) ligt tussen de zee en de bergen in, en heeft alle ingrediënten voor een 100% geslaagd verblijf voor natuur- en sportliefhebbers, midden in het Spaanse Baskenland.

Dag 1
—–

### Sea, surf and sun aan de kust bij San Sebastian

Lekker fris water en mooie golven zorgen voor een goed begin van je verblijf in Spaans Baskenland. Surfers uit de hele wereld komen naar San Sebastian, omdat de stranden hier een hele goede reputatie hebben.

Begin je surfsessie op het strand van Zurriola. Het is hier net Californië met het fijne zand en de mooie ronde golven. De vele surfers halen op het water de mooiste en sierlijkste kunsten uit. Als er wedstrijden worden gehouden, is het een fascinerend schouwspel, en alleen al van het kijken raak je in de ban van deze geweldige sport .

Ervaren of niet, doe mee met deze dans op het water! Als je bang bent om zo het water in te duiken, neem dan een paar lessen om het surfen onder de knie te krijgen. Geen zin om nat te worden? Geen zorgen, Zurriola heeft nog meer in petto. Je kunt je ook heel goed uitleven tijdens een potje beachvolleybal of tennis.

### Ontdek het Baskisch kaatsspel

Dit mag je niet missen in San Sebastian: het Baskisch kaatsspel. Deze sport maakt onderdeel uit van de lokale cultuur. Op het Fronton Galaretta in Hernani worden regelmatig Baskische kaatsspelwedstrijden georganiseerd op zaterdagmiddag. Ga daar eens kijken, want het is een bijzondere ervaring, en je zult veel leren over deze grappige sport die de Basken al een paar eeuwen verenigt.

### Een strand in de stad San Sebastian

Het strand van Concha is het populairste strand van San Sebastian. En niet zonder reden, want het ligt midden in de stad. Als je de oude stad met de smalle straatjes hebt bezocht, ga dan nog even genieten van de zeebries in de baai van Concha en neem nog een laatste duik voordat je gaat dineren.

spain-san-sebastian-1.jpg

Baai van Concha – Foto: Pixabay

Dag 2
—–

### Van de zee naar de berg Ulia

Dankzij de uitzonderlijke ligging biedt San Sebastian heel veel verschillende vormen van sportief vermaak. Je loopt hier zo vanuit de stad het strand op, maar je bent ook zo van de kust in de bergen vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op het Baskische stadje.

Klaar voor een ochtendje wandelen? Ga mee naar de berg Ulia ten oosten van San Sebastian. Dit natuurpark is een paradijs voor toeristen en voor de lokale bevolking. De Basken maken vaak lange wandeltochten in dit beschermde natuurgebied. De meer dan 240 meter hoge top van de berg Ulia was vroeger een ideaal observatiepunt om trekkende walvissen te lokaliseren. Als ze walvissen in het oog kregen, staken de spotters een vuurtje aan om de walvisvaarders op zee te informeren. Op de peña de Ballenerao (Walvissenrots) en de peña del Rey (Koningsrots), kun je nog overblijfselen vinden van hun uitkijktorens (vigias) die meer dan vijf eeuwen oud zijn.

En wees niet verbaasd als je tijdens de beklimming pelgrims tegenkomt: de berg Ulia is ook een etappe in de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

### Langs de rivier Urumea

Dacht je dat je alles had gezien in Sant Sebastian? Nee dus, deze mooie Baskische stad heeft nog meer verrassingen in petto! Bekijk de stad eens vanaf de oever van de rivier Urumea die dwars door de stad stroomt. Als je de rivier volgt, dan zie je San Sebastian vanuit een hele andere hoek. De bruggen, zowel moderne als oude, en de lommerrijke kades geven de stad een romantisch uiterlijk, bijna landelijk, wat heel veel bezoekers aantrekt. Langs de oevers van de rivier lopen joggers die genieten van de rustige omgeving.

Loop ook even het park Cristina Enea in. Een echte oase midden in de stad, het groen strekt zich over bijna 100.000 vierkante meter uit. Een ideale plek om in deze exotische omgeving even bij te komen. Natuurliefhebbers zullen het hier geweldig vinden.

spain-san-sebastian-2.jpg

Berg Ulia – Foto: Kent Wang, CC BY-SA 2.0

Zelfs tijdens zeer warme dagen lijkt San Sebastian een zekere ochtendkoelte te behouden, en het blad van de bomen lijkt nooit helemaal uit te drogen. Soms lijkt het wel alsof de straten net nog besproeid zijn. Ook tijdens de warmste dagen zijn er altijd koele en lommerrijke straten“, aldus romanschrijver Ernest Hemingway.

In deze woorden beschrijft Hemingway de straten van San Sebastian in zijn roman En de zon gaat op (1926). Wist je trouwens dat de schrijver een hartstochtelijk liefhebber van het Baskisch kaatsspel was?

### Stand-up paddle aan de kust van San Sebastian

Weet je wat stand-up paddle is? Deze nieuwe sport is een van de leukste manieren om de baai van Concha te ontdekken, en de omgeving van San Sebastian. Huur een board en paddle en probeer het eens!

### San Sebastian door de ogen van Pedro Temboury

De Spaanse regisseur Pedro Temboury vertelt over de oorsprong van het surfen in Spanje in zijn documentaire La primera ola (De eerste golf). Zijn film werd gepresenteerd op het Surfilm Festibal in 2013 in Donostia San Sebastian. Een avondvullende film die je in de stemming brengt van sea, surf and sun in Baskenland!

### 4 evenementen die je niet mag missen in Baskenland

Juni: Surfilm Festibalin Donostia San Sebastian; bioscoop, exposities en muziek rond het thema surfen.

Juli: Donosti Cup; voetbaltoernooi

Augustus: halve marathon van Behobia

September: Bandera de la Concha: roeiwedstrijd

### Sportief verblijf in San Sebastian, in het kort

Beste tijd om te gaan

Ontdek San Sebastian tussen mei en november, zodat je kunt genieten van het zachte klimaat en alle activiteiten in de buitenlucht! In het hoogseizoen zijn er veel toeristen, maar het is ook warmer.

Vervoer

Je kunt San Sebastian heel goed te voet doorkruisen. Als je daarentegen de omgeving wilt verkennen, kun je beter gebruik maken van het openbaar vervoer (trein en bus) of een auto huren.

Overnachten

Geniet van de idyllische en natuurlijke omgeving van de streek door een hotel op de berg Ulia te kiezen: een echt vredig oord, op een paar minuten van de stad. Als je liever in het centrum van San Sebastian wilt blijven, kies dan een hotel in de oude stad.

Eten & drinken

Viento Sur: avenida de la Zurriola, 4 – Tapasbar en Andalusisch restaurant, prijzen van ongeveer € 22,00 tot € 25,00*

Ni Neu: avenida de la Zurriola, 1, San Sebastian – Haute cuisine, proeverij menu van € 32,00 tot € 38,00*

Tedone: Korta Kalea, 10 – Gezonde voeding, vegetarische gerechten, ongeveer van € 10,00 tot € 14,00*

Arzak: Avenida del Alcalde José Elosegui, 273 – Baskisch en vernieuwend sterrenrestaurant, prijzen tussen € 140,00 en € 160,00 *

*De prijzen dienen als indicatie en kunnen afwijken.