By Expedia Team, on June 15, 2015

Hartverwarmend: Amsterdam in de winter

De dagen worden korter en de donkere dagen voor kerst breken aan. Amsterdam wordt er alleen maar gezelliger op. Op straat valt van alles te zien en te beleven. Maak een winterse wandelinglangs grachten en parken en zak daarna verdiend onderuit in een van de knusse cafeetjes met warme chocolademelk of een kop dampende soep. Je kunt schaatsen op het sprookjesachtig verlichte Museumplein of een lange ochtend shoppen in het stadshart. Amsterdam in de winter is een must see.

BEKENDE WINTERSE LOCATIES EN BEZIENSWAARDIGHEDEN
————————————————-

### Winters winkelen in Amsterdam

In december zijn de etalages van shoppingwalhalla’s De Bijenkorf (1) en Magna Plaza (2) met extra zorg en creativiteit ingericht. Zeker De Bijenkorf heeft een naam hoog te houden. Ook de grachten en geliefde winkelbuurten De 9 straatjes en de Haarlemmerdijk zijn feestelijk verlicht. Veel Amsterdamse boetieks maken extra werk van hun etalages. Even opwarmen? Patisserie Chocolatier Pompadour (3) verkoopt naast de heerlijkste taartjes echte warme chocolademelk.

amsterdam_winter_museumplein.jpg

Schaatsbaan Museumplein Foto: Franklin Heijnen, CC license BY 2.0

### Klassiek in de donkere dagen voor kerst

De winter is bij uitstek het seizoen voor hartverwarmende klassieke muziek. Wie houdt van muziek in een sfeervol decor gaat naar een van de vele speciale concerten die rond de kerstdagen in de stad gegeven worden. Ga naar het Concertgebouw (4) of naar een middag- of avondconcert op een bijzondere locatie. Neem de Oude Kerk (5), midden op de Wallen, of de Noorderkerk (6), met elke zaterdag buiten de gezellige en hippe Noordermarkt.

### Zwieren en zwaaien op het ijs

Hoe romantisch wil je het hebben? Op de kunstijsbaan voor het Rijksmuseum (7) kun je heerlijk rondzwieren op gehuurde of eigen ijzers. De schaatsbaan op het Museumplein is ‘s avonds sprookjesachtig verlicht. Brasserie Ice*Amsterdam serveert er lunch en diners. Een andere ijsbaan midden op het Leidseplein is omringd door cafés en restaurants, handig als je even bij moet komen van alle inspanningen. Als het hard gevroren heeft en er op natuurijs geschaatst kan worden, dan zijn de dichtgevroren Brouwersgracht en Prinsengracht natuurlijk de mooiste plekken om te schaatsen. Bij een aantal woonboten kun je dan terecht voor koek en zopie.

ONBEKENDE WINTERSE LOCATIES EN BEZIENSWAARDIGHEDEN
————————————————–

### Begin de dag goed met een winterwandeling

Zin in een frisse neus en wat buitenpret? In de winter valt er meer te beleven in de Amsterdamse natuur dan je zou denken. Heb je het Vondelpark inmiddels wel gezien? Ga dan op ontdekkingstocht in het Amstelpark of Beatrixpark. In het Amsterdamse Bos kun je ‘s winters mee met de boswachter voor de speciale Oliebollenwandeling en Koukleumwandeling. Leuk voor de hele familie. Aanmelden in de Boswinkel (8). Voor de lekkerste pannenkoeken (en lieve hertjes om te aaien) ga je naar Boerderij Meerzicht (9), een begrip onder Amsterdammers.

amsterdam_winter_vondelpark.jpg

Winter Vondelpark Foto: Bart van Pool, CC license BY 2.0

### Zoek de tropische warmte op

Even helemaal klaar met de kou? Op een paar locaties in Amsterdam is het tropisch warm. In de kassen van de Hortus Botanicus Amsterdam (10) laven niet alleen planten zich aan de warmte. Ook bezoekers kunnen er gerust hun winterjas uitdoen. Daarna door naar Artis (11) om beestjes te kijken? De dierentuin biedt ook aangename temperaturen in de Vlinderkas. In weer een andere kas vol tropisch groen en orchideeën waan je je in Borneo. Nog altijd koud? Café Restaurant De Plantage (12) serveert een heerlijk verwarmende portobello-amandelsoep met sherry en waterkers.

### Komt dat zien: het wintercircus

Hoe gezellig is een echt circus in een van de mooiste en oudste theaters van Amsterdam? Het wintercircus van Carré (13) is een ware traditie en een echte happening aan de Amstel. Wist je dat Carré oorspronkelijk is gebouwd als circustheater? De beste clowns van de wereld vertoonden er hun streken. Nu treedt er de crème de la crème van prijswinnende artiesten op. Buiten het centrum strijkt jaarlijks de tent van het Wintercircus Amsterdam neer. Zonder wilde dieren en met hoogstaande acts.

<a href="https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=OH8_wMClzJI']<br /><br />">https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=OH8_wMClzJI

### Leuke weetjes

– Op de Bloemenmarkt aan de Singel zie je een kleurig spektakel met tulpen en narcissen, ook in de winter. De bolgewassen gedijen prima bij de kou.
– De site van het Rijksmuseum (7) geeft een overzicht van de mooiste winterse schilderijen uit voorgaande eeuwen. Met veel vrolijke schaatstaferelen.
– De forten van de Stelling van Amsterdam zijn belangrijke overwinterplaatsen voor vleermuizen. In het najaar kun je ze zien zwermen tijdens speciale excursies.
– Warm worden doe je met een jenevertje in café Olofspoort (14), gevestigd in een van de oudste panden (1618) van Amsterdam. Je kunt kiezen uit maar liefst 200 soorten.
– Amsterdam dankt zijn naam aan de ligging bij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel, de rivier die een deel van de Amsterdamse grachten vult.

### Praktische informatie

Overnachten

In Amsterdam hoef je niet lang te zoeken naar een hotel of B&B dat bij je smaak en budget past. De oudste buurt van Amsterdam tegenover het Centraal Station, met de Basiliek van de Heilige Nicolaasen vlakbij de Wallen, ligt lekker centraal en is zo een goede uitvalsbasis om winters Amsterdam te ontdekken. Elke dag schaatsen op het Museumplein? Zoek dan een hotel in de buurt.

Eten

Amsterdam herbergt vele nationaliteiten en dat merk je aan de verschillende keukens. Keuze zat dus voor een lekkere lunch of diner. Onder het motto: van kaantjes tot kaviaar serveert Restaurant Haesje Claes (15) oer-Hollandse wintergerechten als het stooflapje met rodekool, puree en appelcompote en internationale gerechten.

Beste tijd om te gaan

Alle seizoenen zijn heerlijk om een bezoek aan de hoofdstad te brengen, maar de winter brengt iets magisch met zich mee. De verlichte bruggetjes over de Amsterdamse grachten, lampjes in de winkelstraten en ijsbanen in de stad maken een bezoek aan de stad nog gezelliger.

### Contacten

1. De Bijenkorf: Dam1
2. Magna Plaza: Nieuwezijds Voorburgwal 182
3. Pompadour: Huidenstraat 12, 020 6239554
4. Het Concertgebouw: Concertgebouwplein 10, 020 5730573
5. Oude Kerk: Oude Kerksplein 23, 020 6258284
6. Noorderkerk: Noordermarkt 44, 020 6204415
7. Rijksmuseum: Museumstraat 1, 020 6747000
8. Boswinkel: Bosbaanweg 5, 020 5456100
9. Boerderij Meerzicht: Koenenkade 56, 020 6792744
10. Hortus Botanicus Amsterdam: Plantage Middenlaan 2a, 020 6259021
11. Artis: Plantage Kerklaan 38-40, 0900 2784796
12. Café Restaurant De Plantage: Plantage Kerklaan 36, 020 7606800
13. Koninklijk Theater Carré: Amstel 115-125, 020 5249494 of 0900 2525255
14. Olofspoort: Nieuwebrugsteeg 13, 020 6243918
15. Restaurant Haesje Claes: Spuistraat 273-275, 020 6249998

Amsterdam in de spotlights

Het Amsterdam Light Festival is het ideale event om de magie van de winter in Amsterdam te beleven. Elk jaar, van eind november tot half januari, is het centrum van Amsterdam vijftig dagen lang het decor van een winters en sfeervol lichtfestival. Dit sprookjesachtige evenement laat de grachtengordel stralen.

Top 3 winterevenementen

November: Sinterklaasoptocht, een geweldige botenoptocht van een kilometer lang bezorgt Amsterdam de langste Sinterklaasparade van Nederland.

Februari: Amsterdam Salsa Festival, verwarm je aan het jaarlijkse Amsterdam Salsa Festival: drie dagen dansworkshops, optredens van Nederlandse en internationale dansers en een geweldig eindfeest.

December: Kamermuziek Festival Amsterdam, de nationale en internationale top in kamermuziek komt naar de karakteristieke Amstelkerk om op dit festival te spelen.”