By Expedia Team, on June 23, 2016

Het grandioze Carnaval van Rio

Heb je zin in een exotisch feest tijdens je krokusvakantie? De glitters van de Carioca’s (inwoners van Rio, in Brazilië) bezorgen je een onvergetelijke tijd. Het Carnaval van Rio de Janeiro is het grootste ter wereld. Het heeft zijn succes en zijn rijkdom te danken aan de grote verscheidenheid aan activiteiten die worden georganiseerd. De blocos op straat (bijeenkomst van gekostumeerde groepen) beginnen drie weken voor de opening van het Sambódrome, waar de grote optocht plaatsvindt. De carnavaleske bals volgen elkaar op en de hele stad danst de samba. Rio is de beste plek om dit wereldberoemde evenement goed te vieren.

Het volkscarnaval van Rio, overal in de stad
————————————————

### De blocos: een onmisbare traditie

In Rio beginnen de feestelijkheden al ver voor de officiële festiviteiten. Alles in de stad wijst erop dat het bijna carnaval is.

Ongeveer 3 weken voor de officiële start van carnaval kun je in de stad al deelnemen aan de blocos of de bandas. Dat zijn straatparades die door de wijken lopen. Je ziet bizarre figuren voorbij komen. Allemaal dansen ze in het ritme van de Braziliaanse drums.

Zonder dat je het in de gaten hebt, begin je zelf ook al een beetje te dansen. Je wordt geïnspireerd door de fanfare en de sfeer die dan al ontzettend enthousiast en verhit is.

Volg bijvoorbeeld de Banda Ipanema terwijl je je tussen de drag queens begeeft die ook in de losgeslagen menigte lopen. Meng je ook in de Banda Sá Ferreira uit Copacabana. Vervolgens is het tijd voor een welverdiende duik in de Atlantische Oceaan. Je hebt geluk, want de zee is nooit ver lopen vanaf de optochten.

carnival_dancers_rio.jpg

Foto: Getty Images

### De carnavaleske bals en de concerten bepalen het ritme in Rio

Naast de blocos zijn er ook veel carnavaleske bals en hun batucadas (percussiefanfares) in Rio in de maand voorafgaand aan carnaval.

Ze worden met honderden tegelijk georganiseerd en zorgen voor extravagante feesten. Op deze feesten vloeit de caïpirinha meestal rijkelijk (cocktail op basis van cachaça, het Carioca-drankje bij uitstek, met suiker en limoen).

Ga naar de verschillende hotels in de stad om deze waanzinnige bals te ontdekken. Begin bij het Magische Bal dat in een van de meest prestigieuze paleizen van Rio wordt georganiseerd.

Voor wat afwisseling meng je je onder de dansers van het Gay Bal van de discotheek Scala Rio. Dans mee met een menigte die even excentriek als heterogeen is. Een ding is zeker: dit is een avond die je niet snel zult vergeten.

Geniet tot slot van de outdoor evenementen. Luister bijvoorbeeld naar de gratis concerten bij het Arcos da Lapa in de Boheemse wijk aan de voet van het beroemde aquaduct. Nu heb je meteen nog een symbool van Rio gezien.

Het officiële carnaval in het teken van de samba
—————————————————-

### Het Sambódrome

Na een aantal waanzinnige weken begint eindelijk het officiële carnaval in Rio.

Het Sambódrome opent zijn deuren. Welkom in de wereldwijde tempel van de samba, ontworpen door de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer.

Je ziet de Koning van het carnaval met zijn Koningin en twee Prinsessen aan zijn zijde. Hij geeft de aftrap van het feest. Tijdens wilde dansen wordt ieder lid van het hof verkozen… of niet. Ze staan dus garant voor de vreugde en het geluk van iedereen die deelneemt aan het carnaval.

Gedurende vijf dagen volgen exotische kostuums met veren en glitters elkaar op op de dansvloer. Je schiet je fotocamera helemaal vol met de meest kleurrijke plaatjes.

imperatriz_leopoldinense.jpg

Foto: Getty Images

### De optocht van sambascholen

Blijf nog even in het Sambódrome om de verbluffende shows van de sambascholen te bewonderen. Hun dansers betreden de dansvloer in de hoop er een prijs mee te winnen.

Je bevindt je nu in het hart van het carnaval van Rio. Samen met 80.000 anderen kijk je naar het grootste sambafestival ter wereld. De ‘scholen’ worden bijgestaan door vele musici, ingenieurs, choreografen, ontwerpers, en ga zo maar door. Ze trekken hun mooiste gekleurde kostuums aan en laten hun beste sambapasjes zien.

Op de laatste dag wordt de winnende sambaschool bekend gemaakt. 40 juryleden beslissen wie de prijs voor de beste school wint. Dat doen ze volgens nauwkeurige criteria (kwaliteit van de kostuums, choreografie, originaliteit, enz.). Het is een mooie afsluiting van een vakantie in de sprookjesachtige wereld van het carioca carnaval.

### De devassa-bals

Tijdens het carnaval worden in de haven van Rio de Janeiro en bij Pier Mauá (congrescentrum) devassa-bals georganiseerd. Deze bestaan uit verschillende evenementen. Het Galabal van de stad Rio de Janeiro, het carnavalsbal van het Amusement en het grote Gay-gala zijn de meest bekende.

Bereid je fysiek voor op het dansen van de samba tot in de vroege uurtjes met de enthousiaste Brazilianen.

### Het carnaval van Rio in het kort

Beste tijd om te gaan

Vlieg 3 weken voordat carnaval officieel begint naar Rio. Zo kun je optimaal genieten van de sfeer van de blocos die door de stad slingeren.

Vervoer

Te voet: langs de stranden van Ipanema en Copacabana.

Metro: om van de ene wijk naar de andere te reizen.

Taxi: voor ‘s nachts. Let op, overdag is het verkeer heel druk.

Slapen

In een hotel in Ipanema of Copacabana om midden in de festiviteiten te zitten. Zorg dat je je hotel op tijd boekt.

Vanuit de hotels in de wijk Lapa kun je tijdens carnaval de historische wijk van deze beroemde stad bezoeken.

Eten & drinken

Alfaia: rua Inhangá, 30, Copacabana, Rio de Janeiro

Portugese keuken, menu’s van € 20 tot € 60*

Amir: rua Ronald de Carvalho, 55, Copacabana, Rio de Janeiro

Libanese keuken, menu’s van € 6 tot € 13*

Tupac: rua Anibal de Mendonca, 132, Ipanema, Rio de Janeiro

Peruviaanse keuken, menu’s van € 10 tot € 30*

Crusto Rio de Janeiro: Vinicius de Moraes, 72, local 1, Ipanema, Rio de Janeiro

Spaanse fusionkeuken, menu’s van € 3 tot € 10*

* Prijzen kunnen afwijken.

### Top 4 evenementen tijdens carnaval in Rio

Tijdens het officiële carnaval: Mangueira-bal; bal van de beroemdste sambaschool van Rio, in de discotheek Scala Rio.

Tijdens het officiële carnaval: Rood en Zwart bal; bal ter ere van de voetbalclub van Rio, genaamd ‘Flamengo’, in de discotheek Scala Rio.

De zondag voor carnaval en carnavalszaterdag: bloco Suvaco de Cristo; rua Jardim Botânico.

De zondag na carnaval: Monobloco; laatste feestelijke afscheid van het carnaval, av. Rio Branco.”