By Expedia Team, on June 14, 2015

Tien dingen die je nog niet wist over Vlaggetjesdag

“Haring is de enige reden dat ik af en toe nog wel eens vis eet. Jaren geleden heb ik vlees helemaal van het menu gehaald. Maar zo’n lekker, zacht, zout visje op z’n tijd kan ik echt niet laten liggen. Logisch dan ook dat ik dit jaar de [traditionele Vlaggetjesdag](http://www.vlaggetjesdag.com “Vlaggetjesdag”) niet kan overslaan.
Vlaggetjesdag
In Scheveningen wordt grote drukte verwacht, lees ik op de website van Vlaggetjesdag. Vorig jaar kwamen er 250.000 mensen naar het haringfeest. Aangekomen in Scheveningen vraag ik me af of ik wel de juiste dag in gedachten heb. Waar is iedereen? De boulevard is uitgestorven en het strand is leeg. De regen en veel te harde wind zullen vast niet helpen, maar dat er helemaal niemand komt lijkt me sterk. Toch maar even vragen of dit wel klopt. Ja hoor, het is gewoon vandaag. Alleen is het grote visfestijn in de haven van Scheveningen. Natuurlijk!
Scheveningen
Het is een flink eind lopen en dan lijkt het er al meer op. Echt topdrukte zou ik het niet willen noemen. Maar hier gebeurt tenminste iets. Ik hoor een Shantykoor in de verte en ruik de holle lucht van een vismarkt. In de haven liggen grote vissersboten. Langs de kade staan viskarren, versierd met rood-wit-blauwe vlaggen. Dames in traditionele Scheveningse klederdracht lopen rond met grote, zilveren schalen haring. Vandaag is alles vis. Lekker!
Vlaggetjesdag**** **Dit zijn tien dingen die je nog niet wist over Vlaggetjesdag:**

1. **Vlaggetjesdag was ooit bedoeld om de haringvloot uit te zwaaien en een goede vangst te wensen.**
2. ****De vissersboten werden versierd met vlaggetjes. Daar komt die naam dus vandaan.****
3. Vlaggetjesdag komt helemaal niet uit Scheveningen. Het feest werd oorspronkelijk in Vlaardingen gevierd. In de jaren zestig werd de Vlaardingse haringvloot opgeheven en heeft Scheveningen Vlaggetjesdag overgenomen.
4. Het feest werd toen gelijk een beetje aangepast. De haringvloot werd niet meer uitgezwaaid. Nu vieren we dat de eerste haring aan land is gebracht. Dat hebben ze slim bekeken in Scheveningen. Zo konden ze van Vlaggetjesdag een commercieel feest maken waarbij we lekker veel haring eten.
5. Dit jaar is de haring nog niet vet genoeg en is er op Vlaggetjesdag nog geen Hollandse Nieuwe te krijgen. Maar het vlaggetjesfeest gaat natuurlijk gewoon door. Alleen wordt de vangst van vorig jaar geserveerd. “Net zo lekker” zeggen ze hier. Ik proef geen verschil; haring is volgens mij altijd lekker!
6. Haring die de naam Hollandse Nieuwe krijgt zijn jonge vissen met een vetpercentage van minimaal 16%.
7. Na de vangst van de eerste vaatjes Hollandse Nieuwe worden de visjes door een jury van echte haringdeskundigen beoordeeld. Het vaatje met de lekkerste haring wordt geveild voor het goede doel. € 60.000,- voor een vaatje haring is geen uitzondering.
8. Haring met het optimale vetgehalte en een perfecte kwaliteit kan benoemd worden tot Koninginnenharing. Dan hoor je als vis toch echt wel bij de crème de la crème van de Noordzee. Jammer dat ze die eer pas na hun dood kunnen krijgen.
9. Is haring buiten het ideale seizoen gevangen, dan mag het geen Hollandse Nieuwe heten. Dan is het gewoon een zoute haring. In de haringhiërarchie behoor je dan tot het plebs.
10. Haringhappen versus haring prikken. Op Vlaggetjesdag word je uitgelachen als je vraagt naar een haring in stukjes op een kartonnen bordje. In Scheveningen pak je het beestje bij zijn staart, dip je de vette vis in de gesnipperde uitjes en hap je de haring zo naar binnen. Stukjes haring met een prikkertje eten is ook nog eens helemaal niet chique. Dat zou je niet denken. Met haring op een prikkertje krijg je ten slotte geen vieze vingers. Nou, dat zit zo. Vroeger at iedereen haring. Rijk en arm. Alleen hadden arme gezinnen vaak niet genoeg geld om voor iedereen een eigen visje te kopen. Dan kocht je er dus één in stukjes gesneden, zodat iedereen een hapje haring kon eten. Op Vlaggetjesdag zie je dan ook altijd politici en andere bekende Nederlanders super chique haring happen.

Scheveningen
Vandaag wordt er dus geen vaatje geveild en zijn er niet zo heel veel bobo’s die het glibberige visje onhandig naar binnen werken. Gelukkig zie ik wel tientallen andere mensen per ongeluk uitjes over hun gezicht sprenkelen wanneer ze nonchalant hun haring happen. Inclusief moi!
_MG_6874-01

Vlaggetjesdag

20150613_123726-01

Ga je volgend jaar ook voor de Hollandse Nieuwe? Dit moet je weten:

Vlaggetjesdag is uitgegroeid tot een waar visfestival voor het hele gezin. Er zijn demonstraties van oude ambachten, de mooiste vissen worden tentoongesteld, er is een markt met allerlei prullaria en je mag een kijkje nemen op een aantal schepen in de haven.

_MG_6858-01

_MG_6855-01

_MG_6882-01

Dit jaar was het niet zo druk tijdens Vlaggetjesdag door het slechte weer. Maar als het topdrukte is, kun je beter met het openbaar vervoer komen. Parkeren wordt dan lastig.
Vanaf Den Haag Centraal pak je de tram naar Scheveningen Kurhaus. Dan is het ongeveer een kwartier lopen naar de haven. Tijdens Vlaggetjesdag rijden er ook antieke trams die je voor een euro naar het festival brengen.
Oud of nieuw, de haring smaakt altijd beter langs de kust.