By Expedia Team, on August 7, 2015

Ontdek gay en lesbisch Parijs

Zin een swingend weekend? Ga naar Parijs en verken de LGBT-kant van deze Lichtstad!

Al jaren is Parijs een van de favoriete culturele bestemmingen voor gay stellen. En terecht: geniet van de parken, de monumenten, de musea en al die andere grote en kleine verrassingen in de stad van de liefde.

DAG 1
—–

### Eerbetoon aan beroemde homo’s

Een mooi begin van je weekendje Parijs: wandel over Père Lachaise, de enorme begraafplaats in het 20e arrondissement waar zoveel beroemdheden begraven liggen. En dus ook veel beroemde homoseksuelen. Zo wandel je er langs het graf van Cambacéré, ooit minister onder Napoleon I, langs dat van Marcel Proust en ook langs de laatste rustplaats van kunstenares en zeer geëmancipeerde lesbienne Rosa Bonheur – allemaal negentiende-eeuwse strijders voor homorechten. Blijf ook even stilstaan bij het graf van Oscar Wilde.

Jarenlang hebben duizenden bewonderaars met roodgestifte lippen een kus op het stenen monument gedrukt. Om dat monument te redden is er een glazen plaat omheen geplaatst, en ook die wordt nog steeds gekust…

Voor je het weet is de ochtend voorbij. Je bent hier maar een paar metrohaltes van de Marais, met zijn winkeltjes, restaurants en gay bars. Bij Les Agités eet je een burger à la Française.

### Zorgeloos wandelen in het hart van Parijs

‘s Middags ga je naar het 1e arrondissement, voor een wandeling in de Jardins des Tuileries. Dit was in de achttiende eeuw de ontmoetingsplek in Parijs voor homo’s uit de elite. Ze hoefden hier niet bang te zijn om gearresteerd te worden, want de tuin hoorde bij de koninklijke domeinen. Toch was het wel oppassen geblazen: de politie zette soms aantrekkelijke jongens in, om de ‘infames’ (‘schandelijken’) het park uit te lokken! Tegenwoordig kun je zonder zorgen over de brede lanen wandelen en genieten van het groen, de bloemen, de beelden en het uitzicht. Vanuit het park kom je via een trap aan de oever van de Seine. Hier komen alleen wandelaars, dus het is er prettig wandelen.

Jardin des Tuileries.jpg

Jardin des Tuileries

### Naar de film

Goed idee: naar de bioscoop. Bij MK2 Beaubourg staan vaak films voor een homo-publiek op het programma. En daarna ga je heel erg lekker en eigentijds eten bij Monjul, in de Rue des Blancs Manteaux, in het 4e arrondissement. Hier wordt moleculair gekookt en dat proef je!

DAG 2
—–

### Parijs: gay-friendly stad

Een ontspannen begin op de tweede dag van je gay- en lesbo-weekend Parijs: uitgebreid brunchen op het (verwarmde) terras van het Tropic Café.

Helemaal wakker en voldaan? Dan zet je koers naar het 8e arrondissement, voor een bezoek aan het Petit Palais. Dit is gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw en tegenwoordig vind je er het museum voor Schone Kunsten. Tussen alle art nouveau kunst waan je je terug in het Parijs van 1900. De beelden van naakte mannen in Griekse stijl, maar ook de prachtige beelden en schilderijen van vrouwelijke naakten, maken dit uitje extra romantisch… Vrouwen worden er nu eens in groepen afgebeeld, speels en vrolijk, dan weer alleen, sensueel en onafhankelijk tegelijk. De blikvanger van de collectie is het schilderij van Gustave Courbet, Le Sommeil, van twee vrouwelijke geliefden die innig verstrengeld op een bed liggen.

Vlakbij het museum kom je terecht op het voorplein van het Hôtel de Ville: hier zetelt Bertrand Delanoë, burgemeester van Parijs, maar ook een van de bekendste homoseksuele politici in Frankrijk. In het gebouw zijn het hele jaar door tentoonstellingen die je gratis kunt bekijken.

petit-palais.jpg

Petit Palais

### Kroegentocht in de Marais

Aan het eind van de dag ga je weer naar de Marais, om te genieten van de beroemde bars in deze wijk. De sfeer is er ontspannen en vaak wordt er gedanst. Mannen beginnen met een drankje bij de trendy Raidd Bar (zeker aan te raden als je van bodybuilders houdt). Daarna feest je verder in de kelder van de CUD bar, waar je los kunt gaan op elektro-house.

Vrouwen zullen liever naar Les Taulières gaan, een cocktailbar op de noordelijke helling van Montmartre, waar een lesbisch stel explosieve drankjes mixt. Rock en sensatie, tot half twee ‘s nachts. Nog maar net op gang? Ga dan naar de Marais, voor een onvergelijkelijke clubsfeer bij So What?

In deze partysfeer eindigt je weekend Parijs. Nu alleen nog even door de straten dwalen en wegdromen bij de lichtjes en de bijzondere sfeer van Paris by night… Zo zie je samen de zon opkomen in de stad van de liefde.

Liever een strandvakantie om van elkaar te genieten? Aan de Costa Brava heb je gegarandeerd een geweldige tijd!

### Gay Pride Parijs: Marche de la Fierté**

Net als veel steden over de hele wereld heeft ook Parijs zijn Gay Pride (die hier ‘Marche de la Fierté’ heet). Sinds 1981 is er elk jaar in juni een grote optocht: dan wordt de dag herdacht waarop president Mitterrand de strafbaarheid van homoseksualiteit in Frankrijk afschafte. Nu biedt de optocht gelegenheid voor allerlei manifestaties van homo’s, lesbo, bi’s en transseksuelen. De verschillende belangengroepen demonstreren dan vol overtuiging voor gelijke rechten.

### Parijs door de ogen van Abdellatif Kechiche

Deze Tunesisch-Franse acteur, scenarioschrijver en regisseur maakt in 2012 de film La Vie d’Adèle. Daarin laat hij op een gevoelige manier zien hoe de zeventienjarige Adèle zichzelf en de liefde ontdekt, als ze Emma leert kennen. De film is losjes gebaseerd op de grafische roman van Julie Maroh en won de gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

### Parijs in het kort

Beste tijd om te gaan

Het hele jaar! Wel goed om te weten: sommige bars en restaurants in Parijs zijn in de zomer een paar weken gesloten wegens vakantie.

Vervoer

Metro en R.E.R: elke dag van 06:00-00:30 of op vr en za tot 02:00.

Per fiets: via het huurfietsensysteem Vélib. Er zijn veel fietspaden in Parijs.

Te voet: vooral prima om door de Marais te flaneren.

Slapen

Voor een gay-friendly weekend in Parijs kun je het beste een hotel in Marais zoeken, vlakbij het centrum van de stad. In de buurt van Père Lachaise is het minder toeristisch met een prettige sfeer.

Eten en drinken

Les Agités: Rue de la Reynie 15, 4e

Monjul: Rue des Blancs Manteaux 28, 4e

Tropic Café: Rue des Lombards 66, 1e

Les Taulières : Rue de la Fontaine du But 10, 18e

“Als Adam homoseksueel was geweest, zou niemand dat hebben geweten.”

Oscar Wilde was een briljant student in Oxford en lid van de ‘esthetische’ beweging, die op zoek was naar schoonheid, zonder morele of sociale vooroordelen. Hij betuigde actief zijn steun aan het feminisme en stond shockeerde zijn omgeving vaak met zijn extravagante gedrag en zijn cynisme. Hij werd beroemd door zijn roman Het portret van Dorian Gray, maar zijn hartstochtelijke relatie met Lord Alfred Douglas leverde hem twee jaar dwangarbeid op. Drie jaar daarna stierf hij, als een gebroken man, in Frankrijk. Negen jaar later werd zijn lichaam overgebracht naar begraafplaats Père Lachaise in Parijs.

Top 5 gay evenementen

14 februari: Valentijnsdag in de stad van de verliefden.

Juni: Gay Pride, optocht georganiseerd door LGBT-organisaties.

September: Technoparade, optocht met elektronische muziek.

31 oktober: Halloween: wie verkleed is mag gratis naar binnen bij veel gay clubs.

November: Cineffable**, festival van lesbische en feministische films.”