By Expedia Team, on June 16, 2015

Paradeer door gay Amsterdam

Ontdek de 1001 kanten van de homoscene in het Venetië van het Noorden.

Op 1 april 2001 werd Amsterdam de eerste stad in Europa waar homo- en lesbostellen konden trouwen. Daarmee werd de stad een belangrijk LGBT symbool. Alle reden dus voor een vrolijk weekend gay Amsterdam.

DAG 1
—–

### Monumenten en tafelen

Je ontdekkingsreis begint op de Dam, het zenuwcentrum van de oude stad. Hier bouwden vissers in de twaalfde eeuw een dam in de Amstel en zo was Amsterdam geboren. Kijk omhoog naar hetKoninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument, die allemaal hun eigen plek hebben op en rond het grote plein.

Van hieraf wandel je naar een van de meest verscholen plekjes van Amsterdam: het Begijnhof. Dit hofje is al in de twaalfde eeuw gebouwd voor alleenstaande vrouwen van een semireligieuze gemeenschap. Een oase van rust middenin het stadscentrum.

Op zoek naar informatie over wat er vanavond allemaal te doen is in de stad? Bij het naburige Pink Point, een informatiepunt speciaal voor LGBT-toeristen (Lesbisch, Gay, Bi, Transseksueel) vind je alle adresjes voor een bruisende avond!

Tijd voor de lunch: plof neer bij trendy restaurant Envy. Hier schuift iedereen aan lange tafels aan om te genieten van de Italiaanse keuken met simpele, verse producten.

Dam-Square-28306.jpg

Uitzicht vanaf de Dam

### Flaneren door de Jordaan

Na zo’n stevige maaltijd heb je energie genoeg om te Jordaan te gaan verkennen, dé buurt van alternatief en artistiek Amsterdam. Wil je eerst je kennis over de Tweede Wereldoorlog nog wat opfrissen? Je kunt hier ook het beroemde Anne Frankhuis bezoeken. Daarna moet je waarschijnlijk even bijkomen van alle emoties en dat kan nergens beter in de 9 straatjes, waar je naar hartenlust kunt shoppen. Trendy mode, design, vintage en hippe cafés te over.

Tijd om naar dé gay straat van Amsterdam te gaan: de Reguliersdwarsstraat, waar de regenboogvlag niet weg te denken is. Voor een drankje ga je naar bar Taboo, een van de populairste gay bars hier. En is het etenstijd, ga dan naar Saturnino, Italiaanse gerechten van topkwaliteit! Een waar paradijs voor pastaliefhebbers.

### Nachtleven

Zin om de clubs onveilig te maken? Probeer Ludwig II, een van de nieuwste Amsterdamse gay nachtclubs, gevestigd waar vroeger Café April zat, toen de beroemdste gay bar van de hoofdstad.

DAG 2
—–

### Feest voor je ogen op het Museumplein

Lange nacht gehad? Dan is het heerlijk wakker worden bij Lunchroom Downtown, met huisgemaakte pancakes.

Amsterdam bruist van de cultuur en dat zie je vooral op en rond het Museumplein. Ga de beroemdeHollandse meesters bekijken in het Rijksmuseum of het werk van Vincent in het Van Gogh Museum. Liever wat moderner? Dat vind je bij het Stedelijk Museum, ook aan het Museumplein.

Al die kunst maakt hongerig. Op dus naar Momo waar je in lounge-sfeer geniet van een spannende keuken.

Red-Light-District-Amsterdam-Netherlands-28212.jpg

De Wallen

### Grachten en Wallen

Daarna wandel je door de prachtige grachtengordel, waar elk koopmanshuis, elke bocht, elke brug herinnert aan de grandeur van de Gouden Eeuw. Bij ‘grachtengordel’ denken we meestal aan de Heren, Keizers- en Prinsengracht ten zuiden van Damrak en Rokin, maar ook aan de andere kant daarvan liggen prachtige grachten.

Die zijn beter bekend als De Wallen, ofwel het ‘red light district’ van Amsterdam. Hier is het elke nacht feest in de uitbundige clubs en cafés. Tip: een drankje bij Café ‘t Mandje! Dit is meer dan een bar, het is een historisch monument: er wordt al drank geschonken sinds 1927 en het was met afstand de eerste gay bar van Nederland.

Eetgelegenheden genoeg hier in de buurt, maar als je niet kunt kiezen, ga dan een hamburger eten bij Getto. Dit is een van de bekendste restaurants binnen de LGBT-gemeenschap, gezellig en gastvrij.

### Amsterdamse nachten

Nog even losgaan voor je weer uit Amsterdam vertrekt? Ga dan naar het artistieke Montmartre of het sexy The Web. Twee zeer verschillende gay spots die je op een zondagavond in Amsterdam eigenlijk niet mag missen.

Genoten van het Amsterdamse nachtleven? Kijk ook eens in onze gids voor het nachtleven in gay Barcelona!

### Parade door de grachten

Een van de uitbundigste Gay Prides van Europa is die van Amsterdam. En hier speelt de parade zich niet af op straat, maar op het water. Zeker honderd versierde boten vol feestende mensen varen dan door de grachten en maken het centrum van de stad tot een groot feest.

### Alles is liefde

In deze film over de grilligheid van de liefde, raken de levens van zes heel diverse stellen elkaar rond het feest van Sinterklaas. Maar de film van regisseur Joram Lürsen is ook een pleidooi voor het homohuwelijk.

### Amsterdam in het kort

Beste tijd om te gaan

Als je wilt genieten van de zon en de terrassen, mijd dan de Amsterdamse winter en kom in het voorjaar of in de zomer, vooral in augustus, de maand van de Gay Pride.

Vervoer

De tram is praktisch en snel in het centrum, wil je verder weg, dan zijn er bussen en de metro. Je kunt gewoon je ov-chipkaart gebruiken. Maar natuurlijk kun je ook een fiets huren. ‘s nachts vanaf 00:30 uur rijden er nachtbussen.

Slapen

In de Jordaan is het erg leuk. En in de buurt van de Dam zit je helemaal hartje centrum. Daarnaast kun je keizen voor een gay-vriendelijk hotel.

Eten en drinken

Envy: Prinsengracht 381

Saturnino: Reguliersdwarsstraat 5

Momo Restaurant: Hobbemastraat 1

“In Amsterdam loop je een romantisch virus op, een ongeneeslijke ontsteking van het hart en de zintuigen…”

De Frans-Russische schrijfster Elisabeth Barillé is als jong meisje al verliefd geworden op Amsterdam. Ze woont beurtelings in Parijs en Amsterdam en de stad figureert vaak in haar werk, bijvoorbeeld in Een Parisienne in Amsterdam.

Top 2 gay evenementen

April: Roze Wester, Koningsdag volgens de LGTB-gemeenschap.

Augustus: Gay Pride, feestelijke vaartocht door de grachten.”