By Expedia Team, on February 9, 2017

Puur natuur in Denemarken

Staat wandelen door bossen en duinen op je vakantie-verlanglijstje? En zwemmen in helderblauwe meren? Fotografeer je graag mooie landschappen en natuurpareltjes? Dan is Denemarken, met zijn eindeloze kustlijn, imposante krijtrotsen en uitgestrekte natuurparken, dé bestemming voor jou.

JUTLAND
———–

### Het stille noorden

Het noordelijke en grootste deel van het schiereiland Jutland hoort bij Denemarken. Het zuiden maakt deel uit van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Het landschap in Noord-Jutland bestaat uit witte zandstranden, lagunes en onwerelds mooie grasvlaktes. Vogelspotters zijn hier aan het goede adres, want in het gebied leven prachtexemplaren als de papegaaiduiker, kiekendief en veel soorten buizerds en haviken. Een aanrader is het Thy National Park (1). In dit prachtige stuk natuur kun je eindeloos wandelen en genieten van zee, strand, duinen, heide, bos, meren, vogels, herten, vlinders… en stilte. Ook leuk: een bezoek aan de vuurtoren Lodbjerg Fyr (2). Camera in de aanslag, want het uitzicht vanaf de toren is waanzinnig.

Denmark-Jutland-Nature_Pixabay.jpg

### Meren in het midden

In het midden van Jutland vind je prachtige, onaangetaste natuur met veel bossen en meren. Vanaf het hoogste punt van Denemarken, de Himmelbjerget, heb je mooi uitzicht over de meren en groene heuvels van de stad Silkeborg. Het water van het meer Almindsø is zo schoon dat het drinkbaar is. Leef je uit op de talloze wandel- en fietspaden in het gebied, of huur een kano bij het Silkeborg kanocenter (3). Vogelliefhebbers mogen de spannende Rovfugleshow (4) in de stad niet missen. Een Grizzly Adams-lookalike laat de adelaars, haviken en valken letterlijk om je oren vliegen.

### Zwarte zon in het zuiden

Net over de grens met Duitsland liggen de natuurgebieden van Zuid-Jutland. Aan de oostkust kun je genieten van zon en zee bij de Kleine Belt-stranden (Deens: Lillebælt), tussen het schiereiland Jutland en het eiland Funen. Huur bij Vestfyns Marinecenter (5) een boot voor een onvergetelijke tocht tussen de dolfijnen en bruinvissen, die er in grote aantallen rondzwemmen. In Nationaal Park Waddenzee aan de westkust kun je prachtige wandelingen maken. Als de zee zich terugtrekt, komen er talloze dieren tevoorschijn. Bij het Vadehavscentret (6) kun je wandeltochten met een gids boeken langs de broedplaatsen van zeehonden en tientallen soorten vogels. Het fenomeen ‘de zwarte zon’ doet het altijd goed op social media. Duizenden spreeuwen verzamelen zich dan in de schemering en maken een prachtig, pikzwart patroon aan de hemel.

DE EILANDEN
—————

### Fun op Funen

In het Kattegat, de zeestraat tussen Zweden en Jutland, ligt het grootste deel van de 405 eilanden van Denemarken. Funen (Fyn), wordt met zijn landgoederen en beboste heuvels wel het groene hart van Denemarken genoemd. Ga je voor rust, dan is dit de perfecte plek. Het mooiste stukje van Funen is het gebied tussen de stadjes Svendborg en Faaborg. Ten noorden van Faaborg liggen de glooiende heuvels van natuurgebied Svanninge Bakker, met diepe ravijnen die ongeveer 14.000 jaar geleden tijdens de laatste ijstijd zijn ontstaan. In de baaien van Funen wonen zeehonden en vogels als de scholekster, zeearend en grutto. Houd een picknick op het noordelijkste puntje van Hindsholm, in het mooie natuurgebied Fyns Hoved (7). Uitgewandeld? Bij Nelles’ Coffee & Wine (8), in het stadje Odense, kun je met een wijntje of heerlijke koffie de dag doornemen.

Denmark-Nature_Pixabay.jpg

### Krijt en kastelen

Liefhebbers van kastelen komen op Seeland helemaal aan hun trekken. In de bossen en langs de kust van het eiland vind je juweeltjes als Kasteel Kronborg (9), beroemd door Shakespeare’s Hamlet. Maar de grootste trekpleister van Seeland zijn de indrukwekkende krijtrotsen Stevns Klint (10). De grillig gevormde kliffen van krijtgesteente zijn meer dan 65 miljoen jaar oud en leveren prachtige foto’s op. In het geologische museum Østsjælland (11) kun je prachtige stenen uit het gebied bekijken en interessante feiten leren over het ontstaan van de krijtkliffen.

### Zonnig Bornholm

Spierwitte zandstranden vind je op het eiland Bornholm. Dat komt goed uit, want de zon schijnt er zo vaak dat het eiland door bewoners ook wel zonneschijneiland (Deens: solskinsøen) wordt genoemd. Ideaal voor een dagje strand. Het midden van Bornholm is heuvelachtig en bedekt met groene velden en uitgestrekte bossen. Er broeden meer dan honderd vogelsoorten op het eiland, waaronder kraanvogels en ruigpootbuizerds. Tussen alle natuurpracht ligt Hammershus (12), de middeleeuwse vesting waar in de 13e eeuw koning Valdemar ll woonde.

### Bruinvissen spotten in Denemarken

De naam is wat apart gekozen. Bruinvissen zijn geen vissen en ze zijn ook niet bruin. In de middeleeuwen werden bruinvissen zeevarkens genoemd. Het zijn de meest voorkomende walvisachtigen van de Noordzee. Het valt helaas niet mee om bruinvissen in het wild te spotten. In tegenstelling tot de meeste andere dolfijnen springen ze bijna nooit boven het water uit. De vrolijke beesten komen overal in de Deense wateren voor. Je herkent de bruinvis aan zijn driehoekige rugvin, die hij snel beweegt als hij dicht aan het wateroppervlak op haring jaagt. In de wateren rondom Esbjerg, Hirtshals, Kerteminde en Grenaa kun je behoorlijk dicht bij de grappige waterwezens komen. Voor meer details kun je terecht bij de lokale VVV-kantoren.

### Eten en drinken

Denen houden het graag simpel. Op het menu vind je dan ook vaak gewoon vis, vlees en aardappelen. Typisch Deense gerechten zijn flæskesteg (varkensvlees met zwoerd), en gravad laks (gerookte zalm).

### Vliegen & overnachten

In de stad Aalborg overnacht je dicht bij de natuur van noordelijk Jutland. Ook in het wat zuidelijker gelegen Århus, en natuurlijk in de hoofdstad Kopenhagen vind je fijne hotels. Vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar Denemarken vliegen.

### Top 3 bossen in Denemarken

Silkeborg Skov. Grootste woud van Denemarken en onderdeel van de het natuurgebied Søhøjlandet.

Rold Skov. Dit tweede grootste bos van Denemarken ligt in Himmerland, tussen het Kattegat en het Mariager Fjord.

Ekkodalen. Dit prachtige bosgebied ligt op het Deense eiland Bornholm, in het natuurgebied

### Contacten

1. Thy National Park, Stenbjerg Kirkevej, Thisted 7752, Denemarken, +45 72541500
2. Lodbjerg Fyr: Lodbjergvej 33, Vestervig, Thisted 7770, Denemarken
3. Silkeborg kanocenter, Oestergade 36, Silkeborg 8600, Denemarken, +45 86803003
4. Rovfugleshow, Ansoevej 14, Them, Silkeborg 8653, Denemarken, +45 20657620
5. Vestfyns Marinecenter: Værkstedsvej 16B, 5500 Middelfart, Denemarken, +45 64410345
6. Vadehavscentret: Okholmvej 5, Vester Vedsted, Ribe, Esbjerg 6760, Denemarken, +45 75446161
7. Fyns Hoved: Fynshovedvej 880, Martofte, Kerteminde 5390, Denemarken
8. Nelle’s Coffee & Wine: Overgade 21B, Odense 5000, Denemarken, +45 88973000
9. Kasteel Kronborg, Kronborg, Helsingoer 3000, Denemarken, +45 49213078
10. Stevns Klint, Hoejerup Bygade 38, Store Heddinge 4660, Denemarken
11. Østsjællands Museum, Højerup Bygade 38, DK-4660 Store Heddinge, Denemarken
12. Hammershus: Hammeren, Bornholm, Denemarken, +45 56482431″