By Expedia Team, on April 7, 2015

Voor mij geen eitjes, maar het grootste paasvuur in Espelo

“Ver van de druk bewoonde wereld ligt het buurtschap Espelo. Op de navigatie zie ik alleen nog een dunne streep door een groen veld. ‘U bent gearriveerd op uw bestemming’. Ik zie geen huizen, geen woonwijk, alleen een enkele boerderij in de verte. Espelo is geen dorp, maar een buitengebied van Holten. Nog geen 400 mensen wonen er in dit weidse landschap. Eén keer per jaar laten zelfs de journalisten van de NOS en SBS hun paasdiner staan om hiernaartoe te komen. Want in Espelo brandt elk jaar het [grootste paasvuur van Nederland](http://www.paasvuurespelo.nl “Espelo”).
Espelo paasvuur Ik hoef niet te zoeken. De grote, groene bult valt op in het vlakke landschap. Achttien meter hoog is de stapel snoeihout dit jaar geworden. Er staat een witte feesttent met grote watertanks die gebruikt worden als tafeltjes. De bar is gebouwd van oud hout. Er staat geen tap, maar een stapel kratten bier. Om mee te drinken heb je een polsbandje nodig. Iedereen kent elkaar, dus je hoeft geen id-kaart te trekken. De barman weet zo wel of je oud genoeg bent voor een biertje. De paasvuurbouwers noemen zichzelf De Boakenbouwers. Ze dragen allemaal dezelfde groene trui met de trotse vermelding dat ze ooit het hoogste paasvuur ter wereld bouwden.
**Paasvuur Espelo** Het begint te schemeren en het veld rondom de grote stapel snoeihout stroomt langzaam vol. De cameramannen en journalisten zoeken de beste plek voor hun reportage. Zij hoeven niet veilig achter het lint te staan. Ik doe net alsof ik er ook bij hoor. Nu sta ik naast de jongens die elk moment het vuur gaan aansteken. Ik voel de spanning stijgen. De camera’s gaan aan en het publiek begint af te tellen… 3..2..1..

https://www.youtube.com/watch?v=wBeGaf05Vzc

De Boakenbouwers zijn in januari begonnen met stapelen. In de omgeving wordt al jaren gestreden om de eervolle vermelding ‘hoogste paasvuur van Nederland’. Maar wie zich niet aan de regels houdt, doet niet mee. Zo mag de brandstapel tot de eerste 4,5 meter machinaal worden gebouwd. Daarna gaat alles met de hand. De Paasvuurcommissie bepaalt wie uiteindelijk het hoogste paasvuur heeft. **Paasvuur**

Paasvuur

Ik kijk toe. Het is net een kampvuur, maar dan volledig uit de kluiten gewassen. Het knisperende vuur heeft hetzelfde hypnotiserende effect op mij. Ik kan mijn ogen er niet van af houden. Als de wind mijn kant op blaast beginnen mijn ogen te tranen. Ik wacht niet af tot de stapel tot de grond is afgebrand. Dat kan nog wel uren duren, vertelt een Boakenbouwer mij. De top is nu bereikt. Grote vlammen slokken de zorgvuldig neergelegde letters E-S-P-E-L-O op. Een hoogtepunt. Er wordt geklapt en vanuit het publiek klinkt een yell van zware mannenstemmen. Weer hebben zij het hoogste paasvuur van Nederland gebouwd. Paasvuur

Paasvuur
Wil je ook eens een echt paasvuur meemaken? Dit moet je weten:

– De paasvuren zijn altijd op Eerste Paasdag. Vooral in de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland en Groningen worden grote paasvuren gehouden. In Espelo de grootste en bekendste.
– De stapel wordt om 21.00 uur aangestoken. Vooraf kun je een frietje, broodje hamburger of warme chocomelk krijgen bij de feesttent.
– Na het paasvuur speelt een lokale band in de witte tent. De nachtbrakers gaan feestend de ochtend in met een dj uit de buurt.
– Naast het weiland heeft een boer zijn terrein beschikbaar gesteld om te parkeren. Je moet met de auto komen, want met het openbaar vervoer kom je niet meer terug.
– Trek warme kleren aan, die je makkelijk uit kunt doen. Zonder vuur is het koud. Met vuur is het heel erg warm.
– Tijdens het paasontbijt de volgende ochtend ruik je sowieso naar vuur.

Paasvuur

Wat heb jij gedaan met Pasen?