Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Zoek door meer dan 895.000 accommodaties en 550 luchtvaartmaatschappijen wereldwijd

Kies uit meer dan een miljoen vluchten, hotels of pakketten

Expedia berekent geen extra kosten als je een hotelboeking wijzigt of annuleert

Basilica Cisterne (Yerebatan Sarayi)

Het “Verzonken Paleis” is een van de opvallendste overblijfselen van Constantinopel en is de grootste van de eeuwenoude ondergrondse waterreservoirs in Istanboel.

De minaretten en koepels die de skyline van Istanboel domineren, bieden ontegenzeglijk een betoverende en overweldigende aanblik. Maar de Basilica Cisterne, of Yerebatan Sarayi in het Turks, is het bewijs dat er ook onder de fundamenten van deze schitterende stad nog veel te ontdekken valt. In Istanboel zijn nog altijd honderden donkere Byzantijnse cisternes, of waterreservoirs, uit de dagen van het oude Constantinopel te vinden. Maar geen daarvan is grootser, of bekender, dan de Basilica Cisterne. Op een hete zomerdag is er geen betere plek om af te koelen dan dit “Verzonken Paleis”.

De Basilica Cisterne, gebouwd in de zesde eeuw in opdracht van de Byzantijnse keizer Justinianus, fungeerde als wateropslagplaats voor zijn paleis. Nadien werd de cisterne tijdenlang min of meer vergeten totdat de grootsheid ervan opnieuw werd ontdekt in de 16e eeuw. Nadat dezelfde locatie door inwoners werd gebruikt om er afval en zelfs lijken te dumpen, vond de cisterne een nieuwe bestemming als watervoorziening voor het Topkapipaleis.

Ervaar de sfeervolle muziek en volg de stemmige verlichting over de verhoogde wandelgangen die in de jaren '90 van de vorige eeuw werden aangebracht om een beter beeld te geven van de duistere diepten eronder. Er is zelfs een café waar versnaperingen en Turkse thee te krijgen zijn.


Ook al lijkt het oorspronkelijke doel en ontwerp van de cisterne nu uit het oog verloren, de locatie blijft een bijzonder staaltje bouwkunst. De schaal van het complex is indrukwekkend, met zijn 336 marmeren zuilen verdeeld over een ruimte van bijna 1 hectare groot. Ooit bevatte de cisterne meer dan 80 miljoen liter water dat omhoog werd gepompt langs aquaducten met een totale lengte van zo'n 20 kilometer. Kijk eens of je de zuilen met de omgekeerde Medusahoofden kunt vinden, achter aan de noordwestzijde.

Een bezoek aan de Basilica Cisterne aan het Sultanahmet-plein in de oude stad biedt de gelegenheid om iets geheel anders te ontdekken dan de paleizen, moskeeën en bazaars die nogal prominent aanwezig zijn in de reisgidsen over Istanboel. Een bezoek neemt doorgaans niet meer dan een uur in beslag. De cisterne is dagelijks geopend en voor buitenlanders geldt een toegangsprijs. Er is een tramhalte in de buurt.


Gids voor Basilica Cisterne


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 2.361 accommodaties in de buurt van Basilica Cisterne bekijken
Ayasofya Hotel € 17
Ayasofya Hotel

Ayasofya Hotel

Küçük Ayasofya Mahallesi Demirci Resit, Istanbul
   
  3,2
  / 5, op basis van 104 beoordelingen
  3.5 van 5.0

  Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt in de historische wijk, binnen 10 minuten lopen van Arasta-bazaar en Cemberlitas Bath. Ook Basilica Cisterne en Hagia Sophia liggen binnen 15 minuten lopen. Station Cemberlitas ligt op 10 minuten lopen en naar Station Sultanahmet is het 10 minuten lopen.

  Diva's Hotel € 15
  Diva's Hotel

  Diva's Hotel

  Binbirdirek Mah., Istanbul
    
   2,3
   / 5, op basis van 12 beoordelingen
   0.0 van 5.0

   Dit hotel ligt in Sultanahmet, binnen 5 minuten lopen van Sokollu Mehmet Pasha-moskee en Turks en Islaams Kunstmuseum. Çardaklı Hamamı ligt op 0,4 km. Station Cemberlitas ligt op 7 minuten lopen en naar Station Sultanahmet is het 9 minuten lopen.

   Sura Hagia Sophia Hotel € 80
   Sura Hagia Sophia Hotel

   Sura Hagia Sophia Hotel

   Divanyolu Cd. Alemdar Mah., Istanbul
     
    4,2
    / 5, op basis van 1.165 beoordelingen
    5.0 van 5.0

    Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt in de historische wijk, binnen 5 minuten lopen van Basilica Cisterne, Hagia Sophia en Cemberlitas Bath. Ook Grand Bazaar en Cağaloğlu Hamamı liggen binnen 10 minuten lopen. Station Sultanahmet ligt op maar 2 minuten lopen en naar Station Cemberlitas is het 5 minuten lopen.

    The Ambassador Hotel € 55
    The Ambassador Hotel

    The Ambassador Hotel

    Ticarethane Cikmazi No 19, Istanbul
      
     4,3
     / 5, op basis van 952 beoordelingen
     3.5 van 5.0

     Dit wellness hotel ligt in Sultanahmet, binnen 5 minuten lopen van Basilica Cisterne, Hagia Sophia en Cağaloğlu Hamamı. Ook Grand Bazaar en Cemberlitas Bath liggen binnen 10 minuten lopen. Station Sultanahmet ligt op maar 2 minuten lopen en naar Station Gülhane is het 7 minuten lopen.

     White House Hotel Istanbul € 90
     White House Hotel Istanbul

     White House Hotel Istanbul

     Alemdar Mah Catalcesme Sok No:21, Istanbul
       
      4,8
      / 5, op basis van 324 beoordelingen
      4.0 van 5.0

      Dit hotel ligt in Sultanahmet, binnen 5 minuten lopen van Cağaloğlu Hamamı, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Grand Bazaar en Cemberlitas Bath liggen binnen 10 minuten lopen. Station Sultanahmet en Station Gülhane liggen op 5 minuten lopen.

      Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet € 232
      Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet

      Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet

      Tevkifhane Sokak No. 1, Istanbul
        
       4,9
       / 5, op basis van 331 beoordelingen
       5.0 van 5.0

       Dit luxe hotel ligt in Sultanahmet, binnen 10 minuten lopen van Hagia Sophia en Basilica Cisterne. Ook Archeologisch Museum Istanbul en Cağaloğlu Hamamı liggen binnen 15 minuten lopen. Station Cankurtaran ligt op maar 4 minuten lopen en naar Station Sultanahmet is het 8 minuten lopen.

       Hotel Amira Istanbul € 74
       Hotel Amira Istanbul

       Hotel Amira Istanbul

       Kucuk Ayasofya Mahallesi Mustafa, Istanbul
         
        4,8
        / 5, op basis van 1.165 beoordelingen
        0.0 van 5.0

        Dit luxe hotel ligt in Sultanahmet, binnen 15 minuten lopen van Arasta-bazaar, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Grand Bazaar en Cemberlitas Bath liggen binnen 2 km afstand. Station Sultanahmet ligt op 11 minuten lopen en naar Station Cemberlitas is het 12 minuten lopen.

        Arden City Hotel - Special Class € 54
        Arden City Hotel - Special Class

        Arden City Hotel - Special Class

        Alemdar Mah Kazm Ismail Gürkan Cad No2, Istanbul
          
         4,2
         / 5, op basis van 558 beoordelingen
         4.5 van 5.0

         Dit luxe hotel ligt in Sultanahmet, binnen 5 minuten lopen van Cağaloğlu Hamamı, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Grand Bazaar en Cemberlitas Bath liggen binnen 10 minuten lopen. Station Sultanahmet en Station Gülhane liggen op 5 minuten lopen.