Delfshaven

Rotterdam
Delfshaven toont een rivier of beek, een windmolen en een baai of haven
Deze leuke buitenwijk aan een haven staat bekend als de plek waar de Pilgrim Fathers vetrokken naar de Nieuwe Wereld en illustreert een authentiek stukje van het oude Holland.

Geniet van het tempo in Delfshaven, een Rotterdamse buitenwijk waar het een stuk minder druk is dan in het stadscentrum. Ontdek de traditionele cafés en restaurants aan de Nieuwe Maas, bezoek historische gebouwen en leer over de fascinerende associaties met de Pilgrim Fathers.

Delfshaven maakte oorspronkelijk deel uit van Delft, maar kreeg in 1811 een status als gemeente voordat het in 1886 door Rotterdam werd geannexeerd. Hoewel het centrum van Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel geheel werd platgebombardeerd, bleef Delfshaven relatief gespaard. Zijn karakteristieke vooroorlogse gebouwen vormen een sterk contrast met de opvallend moderne Rotterdamse architectuur.

Delfshaven staat bekend als de haven waar de Pilgrim Fathers begonnen aan hun reis naar Amerika. Bezoek de Pelgrimvaderskerk om te zien waar zij hun gebeden zeiden voordat ze vertrokken in 1620. De buitenkant herken je aan een grote, witte klokkentoren. Ga naar binnen om modellen te zien van boten die werden gebruikt voor de gevaarlijke overtocht. Bestudeer de schepen en denk je in hoe de onverschrokken reizigers zich voelden voordat ze begonnen aan hun reis naar de Nieuwe Wereld.

Wandel vanaf de kerk richting het zuiden naar De Dubbelde Palmboom. Dit museum bevat een interessante collectie van maritieme voorwerpen. Bekijk eeuwenoude gereedschappen die van over de hele wereld zijn verzameld door de VOC en traceer de geschiedenis van Rotterdam van prehistorische tijden tot nu. Nabij kun je de werkzaamheden zien bij de reconstructie van De Delft, een oorlogsschip dat in de 18e eeuw in de Noordzee zonk. Neem een rondleiding van het schip om een goed idee te krijgen van de diepgewortelde zeevarende cultuur van dit gebied.

Verken daarnaast het grachtennetwerk. Wandel langs de grachten of huur een fiets in een van de lokale winkels. Tijdens je verkenningstocht kom je waarschijnlijk een schaalmodel tegen van een molen en talloze idyllische cafés aan het water waar je de lokaal gebrouwen bier kunt proeven. Blijf in de buurt voor een hapje eten en proef de vis die slechts uren ervoor gevangen is door de vissersvloot van de plaats.

Delfshaven ligt op ongeveer 20 minuten rijden met de tram vanaf het centrum van Rotterdam. Dankzij eenvoudige toegang en een meer ontspannen tempo in vergelijking met de grote stad is dit de ideale locatie om een paar ontspannende dagen in door te brengen.


Populaire plekken om te bezoeken