Begin van hoofdinhoud
Door de reisadviezen rond het coronavirus (Covid-19) zijn sommige bestemmingen op bepaalde datums mogelijk niet beschikbaar. Meer info.
Door de reisadviezen rond het coronavirus (Covid-19) zijn sommige bestemmingen op bepaalde datums mogelijk niet beschikbaar. Meer info.
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Zoek door meer dan 1.000.000 accommodaties en 550 luchtvaartmaatschappijen wereldwijd

Leden besparen 10% meer op geselecteerde hotels, auto’s en vakantiehuizen. Registreer je vandaag nog.

Gratis annulering bij de meeste hotels, omdat flexibiliteit belangrijk is.

Sint-Niklaaskerk

Deze opvallende, grijsblauwe kerk is een prachtig voorbeeld van de Scheldegotiek en een van de oudste stadskenmerken. 

De Sint-Niklaaskerk is een van de bekende 'drie torens van Gent' en rijst statig boven het historische centrum van Gent uit. Met zijn enorme afmetingen en uitgebreide ontwerp lijkt de Sint-Niklaaskerk meer op een kathedraal dan een kerk. Bekijk zijn architectuur uit de Scheldegotiek en de zorgvuldig gerestaureerde delen die zijn vrije turbulente verleden verdoezelen.

Oorspronkelijk werd de kerk in de 11e eeuw gebouwd in de romaanse stijl. Door twee grote branden in de 13e eeuw raakte de kerk echter ernstig beschadigd en moest wederopgebouwd worden. In de 16e eeuw liep de kerk opnieuw schade op tijdens de Beeldenstorm, toen iconoclasten uit de protestantse reformatie uit waren op het vernietigen van zijn religieuze afbeeldingen. Tijdens de Franse Revolutie kreeg de kerk een nieuwe functie, als paardenstal. En toen de 18e eeuw aanbrak werden er diverse winkels en huizen tegen zijn buitenmuren gebouwd.

De kerk van nu is het resultaat van uitgebreide restauratiewerkzaamheden die in de 19e eeuw begonnen. Zijn sierlijke buitenkant is gebouwd met een blauwgrijze steensoort afkomstig uit de stad Tournai. Het gebruik van dit type steen onderscheidt de Scheldegotiek van de kerk van de latere Brabantse gotiek. Wil je graag optimaal genieten van de voorkant van de kerk? Begeef je dan naar de top van het even beroemde belfort in de buurt.

Bij het bewonderen van de buitenkant zul je opmerken dat de kerktoren boven op de kruising van het schip en de twee dwarsarmen is gebouwd, in plaats van boven de ingang. Een ander typisch kenmerk van de Scheldegotiek is dat hier licht vanuit de toren in de dwarsarm schijnt. De centrale toren diende vroeger als wachttoren en was waar de torenklokken bewaard bleven tot de voltooiing van het belfort in de 14e eeuw.

De binnenkant van de kerk is prachtig gerestaureerd met als doel om nadruk te leggen op zijn fraaie, gotische metselwerk. Kijk of je het opvallende 19e-eeuwse orgel kunt spotten, ontworpen door de Franse orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll. Daarnaast bieden de twee grote glas-in-loodramen een lust voor het oog. Ze zijn halverwege de 19e eeuw ontworpen door Jean-Baptiste Capronnier.

Bewonder het doksaal van de kerk, dat tijdens de barokke periode aan de kerk werd toegevoegd ter ere van de groeiende contrareformatie. Ook vind je er levensgrote beelden van verschillende apostelen en de gedetailleerd uitgehouwen kansel.

De Sint-Niklaaskerk is elke dag geopend, maar op maandag is de kerk minder lang open. Toegang is gratis.


Kaart

Beste hotelaanbiedingen in Sint-Niklaaskerk

Alle 212 accommodaties in de buurt van Sint-Niklaaskerk bekijken
Getaway Studios Gent € 40
Getaway Studios Gent

Getaway Studios Gent

2 Seminariestraat, Gent
   
  0.0 van 5.0 Sterren

  Dit aparthotel ligt in het centrum van Gent, binnen 15 minuten lopen van Bisschoppelijk Paleis en Gravensteen. Ook Geeraard de Duivelsteen en Zwembad Van Eyck liggen binnen 5 minuten lopen. Station Gent-Dampoort ligt op 14 minuten lopen.

  NH Gent Belfort € 104
  NH Gent Belfort

  NH Gent Belfort

  Hoogpoort 63, Gent
    
   4.0 van 5.0 Sterren

   Dit milieuvriendelijke hotel ligt in Gent Centrum, binnen 5 minuten lopen van Stadhuis van Gent en Gravensteen. Ook Hof van Rijhove en Graffitistraatje liggen binnen 5 minuten lopen. Station Gent-Dampoort ligt op 16 minuten lopen.

   Pillows Grand Boutique Hotel Reylof Ghent € 137
   Pillows Grand Boutique Hotel Reylof Ghent

   Pillows Grand Boutique Hotel Reylof Ghent

   Hoogstraat 36, Gent
     
    4.5 van 5.0 Sterren

    Dit luxe hotel ligt in het centrum van Gent, binnen 10 minuten lopen van School van Toen en Gravensteen. Ook Sint-Michielskerk en Klooster Paters Karmelieten liggen binnen 5 minuten lopen. Station Gent-Dampoort ligt op 25 minuten lopen.

    Hotel Harmony € 139
    Hotel Harmony

    Hotel Harmony

    Kraanlei 37, Gent
      
     4.0 van 5.0 Sterren

     Dit romantische hotel ligt in Gent Centrum, vlak bij Kraanlei en Gravensteen. Ook Het Huis van Alijn en Groot Kanon Dulle Griet liggen binnen 5 minuten lopen. Station Gent-Dampoort ligt op 17 minuten lopen.

     Ghent Marriott Hotel € 127
     Ghent Marriott Hotel

     Ghent Marriott Hotel

     Korenlei 10, Gent
       
      4.0 van 5.0 Sterren

      Dit hotel ligt in Gent Centrum, binnen 5 minuten lopen van Design Museum Gent en Gravensteen. Ook Groot Vleeshuis en Sint-Michielsbrug liggen binnen 5 minuten lopen. Station Gent-Dampoort ligt op 22 minuten lopen.

      1898 The Post € 170
      1898 The Post

      1898 The Post

      Graslei 16, Gent
        
       3.5 van 5.0 Sterren

       Dit hotel ligt in Gent Centrum, binnen 5 minuten lopen van Korenmarkt-plein en Gravensteen. Ook Sint-Michielsbrug en Sint-Niklaaskerk liggen binnen 5 minuten lopen. Station Gent-Dampoort ligt op 21 minuten lopen.

       Hostel Uppelink € 56
       Hostel Uppelink

       Hostel Uppelink

       Sint-Michielsplein 21, Gent
         
        2.0 van 5.0 Sterren

        Dit hostel ligt in Gent Centrum, binnen 10 minuten lopen van Sint-Michielsbrug en Gravensteen. Ook Sint-Michielskerk en Sint-Niklaaskerk liggen binnen 5 minuten lopen. Station Gent-Dampoort ligt op 22 minuten lopen.

        Novotel Gent Centrum
        Novotel Gent Centrum

        Novotel Gent Centrum

        Hoogpoort 52, Gent
          
         3.0 van 5.0 Sterren

         Dit hotel ligt in Gent Centrum, binnen 5 minuten lopen van Hof van Rijhove en Gravensteen. Ook Graffitistraatje en Stadhuis van Gent liggen binnen 5 minuten lopen. Station Gent-Dampoort ligt op 17 minuten lopen.