In Normandië vind je een gevarieerd landschap en heerlijke stranden. Dit noordwestelijke deel van Frankrijk beschikt bovendien over schilderachtige dorpjes en steden waar veel te zien en te doen is, wat deze regio zeer geliefd maakt bij jong en oud. Benieuwd naar de 5 meest bijzondere plaatsen om te bezoeken? On y va!

Rouen

De bekendste stad van de regio. En terecht: het heeft gezellige pleintjes met fijne restaurants, je kunt er goed winkelen en het is een prachtige stad voor iedereen die van architectuur houdt. In het centrum van Rouen vind je namelijk 2000 historische vakwerkhuizen die de Tweede Wereldoorlog goed hebben doorstaan. De oudste komen uit de 15de eeuw.

De mooiste exemplaren zie je in: Rue Saint-Romain, Rue des Gros-Horloge, Rue Martainville, Rue Eau-de-Robec en Rue Damiette.

Foto: Nathalie Paak

Honfleur

Een kleine havenstad die je door zijn middeleeuwse uitstraling gezien wilt hebben. De charmante straten zijn zo mooi, doordat Honfleur nog altijd heel zuinig is op zijn oude huisjes en geplaveide straatjes. Terwijl je een wandeling door het verleden maakt kom je leuke boetiekjes, bijzondere restaurants en prachtige boten in de haven tegen. En wist je dat de wereldberoemde Seine hier uitmondt? De oorsprong ligt in het noorden van Dijon waar hij via Parijs naar de zee bij Honfleur stroomt.

Foto: Visualhunt

Étretat

Een heel klein, authentiek dorpje aan zee met één grote trekpleister: de krijtrotsen en dan in het bijzonder de 'l'Aiguille'. Dit is een uitstekende krijtrots die op een olifant lijkt. Aanrader: bewonder de krijtrotsen tijdens de zonsondergang. Je ziet de witte rotsen dan langzaamaan van kleur veranderen door het zonlicht. Een schitterend schouwspel en bovendien is het dan niet zo druk op het strand. Wil je de krijtrotsen van bovenaf zien? Pak het wandelpad richting het kerkje naar de top.

Foto: Nathalie Paak

Beuvron-en-Auge

Houd je van kleine dorpjes waar je je echt een local voelt? Dan is een bezoek aan het dorp Beuvron-en-Auge een aanrader. Loop de vele kleine winkeltjes binnen om lokale lekkernijen te proeven en kopen. De eigenaren vertellen met passie over hun producten, wat absoluut bijdraagt aan het fijne vakantiegevoel. Neem ook een kijkje op het plein, want dit is één van de mooiste in heel Normandië. Er staan veertig gerestaureerde vakwerkhuizen en een houten markthal.

Foto: muffinn, CC BY 2.0

Sainte-Mère-Église

Iedereen heeft wel eens van D-Day gehoord. Sainte-Mère-Église is het dorp waar die dag heeft plaatsgevonden. Daarom mag een bezoek aan dit dorpje tijdens je verblijf in Normandië niet ontbreken. Voor een compleet beeld van die dag kun je het Musée Airborne bezoeken. In dit museum aan het kerkplein vind je een collectie van spullen die tijdens de landing werden gebruikt door de Amerikaanse luchtlandingstroepen, maar ervaar je ook door geluidsfragmenten hoe die dag is verlopen. Indrukwekkend!

Foto: Richard Matthews, CC BY 2.0