By Expedia Team, on June 28, 2017

Onderweg in Frans en Spaans Baskenland

Ga op avontuur door het Baskenland, zowel aan de Franse als aan de Spaanse kant, door ontelbare ongerepte landschappen met zonnige accenten.

Van Frans Baskenland …
————————

Je eerste stappen in Baskenland zet je in het Franse deel, een mooi, rustgevend landschap. Hier zet de stad Bayonne de toon waar je door meanderende straatjes dwaalt. Deze mooie stad heeft in 2012 dankzij haar culturele en architectonische rijkdom het predikaat “Ville d’Art et d’Histoire” gekregen. Tussen de oude stenen gebouwen stuit je op een belangrijke halte langs de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella: de kathedraal Sint-Marie van Bayonne.

Daarna: de kust. Biarritz met zijn geweldige golven bevindt zich op slechts 10 minuten afstand. Het zou zonde zijn om er niet naar toe te gaan. In deze legendarische surfplaats vormt de zee het middelpunt.

In het zeeaquarium Musée de la Mer leer je haar bewoners kennen, zelfs de haaien lijken hier minder angstaanjagend. In de Cité de l’Océan staat de zee opnieuw in de schijnwerpers; je kunt er meer te weten komen over de complexiteit van het ecosysteem. Na zoveel theorie is het tijd voor de praktijk. Ga zelf op ontdekking naar de diepten van de zee, of ontspan je op de stranden van Biarritz.

Maak, voordat je naar Spaans-Baskenland gaat, nog een ondergronds omweggetje voor een bezoek aan de prehistorische grotten van Isturitz en Oxocelhaya in het westelijke deel van de Pyreneën.

basque-country-1.jpg

Het strand van Biarritz – Foto: twin-loc.fr, CC BY-SA 2.0

… via de Spaans-Baskische kust …
————————————

Daarna gaat je rondreis verder in het Spaanse deel: opnieuw naar de Baskische kust. Je reist via Irún naar Zumaia**en Donostia. De adembenemende omgeving van Zumaia, gelegen tussen de rivieren de Urola en de Narrondo, is pas het begin.

Iets verderop liggen Deba en haar kliffen van sedimentair gesteente, flysch geheten, te pronken. Sinds 50 miljoen jaar bieden deze rotsen weerstand aan de elementen en de tand des tijds. Om die reden komen hier veel onderzoekers, die onder meer sporen hebben gevonden van het uitsterven van de dinosaurussen. Stel je eens voor, dit gebied bevolkt door diplodocussen en andere gewervelde dieren.

De route gaat verder door de spectaculaire landschappen in het ecologisch reservaat van Urdaibai. Het gebied, waar de rivier de Oka doorheen loopt en tenslotte uitmondt, verandert al naar gelang het tij, zodat het gebied voortdurend verandert. Aarzel niet om op verschillende momenten van de dag naar dezelfde plek terug te gaan om de veelzijdigheid ervan te bewonderen. Het reservaat is een favoriete plek van amateurornithologen en heeft ook paradijselijke stranden, zoals dat van Laida. Neem de tijd voor een frisse duik in deze idyllische omgeving voordat je weer op avontuur gaat. Op het programma staat ook nog de ontdekking van de Rocher d’Ogoño, de grotten van Santimamiñe en het bos van Oma.

Laatste halte tijdens je reis langs de kust van Spaans-Baskenland: het niet te missen Bilbao. Als vissersdorp en kunststad heeft deze oude stad haar tradities weten te behouden, terwijl zij tevens de moderne tijd omarmt. Het Guggenheim Museum met zijn futuristische architectuur voegt zich, als getuige van die dynamiek, perfect in het kustlandschap van Bilbao.

basque-country-2.jpg

Guggenheim Museum in Bilbao – Foto: Pixabay

… tot aan het berglandschap van Euskadi
—————————————–

De bergen van Euskadi (de autonome regio) in het Spaanse deel van Baskenland vormen de omlijsting van het laatste deel van je route. Hou je van kaas? Dat komt goed uit. Ontdek de berglandschappen en de streekproducten in het natuurpark Urkiola, op 45 kilometer afstand van Bilbao. Op de boerderij Alluitz Natura leer je meer over het maken van kaas en neem je deel aan het dagelijks leven van de herders en kaasmakers. Doe je voordeel met de proeverij om op krachten te komen voordat je verdergaat.

Het natuurreservaat Gorbeia is het grootste van Spaans-Baskenland en bevindt zich op slechts enkele kilometers van Urkiola. Maak een tocht door dit beschermde gebied, te voet, te paard of met de mountainbike. Nadat je de weelderige plantengroei op de flanken van de Berg Gobeia hebt doorkruist, maak je op de toptijd voor een pauze om van het uitzicht te genieten.

En als je een 100% Baskische picknick hebt meegenomen, geniet dan van een moment van ontspanning in deze magische omgeving, voordat je de terugtocht aanvaardt.

Ik zou geen leukere en mooiere plaats weten dan Biarritz. Je gaat het dorp uit, daalt af via de duinen, het zand zakt weg onder je hakken en ineens bevind je je op een zachte en vlakke zandplaat te midden van een onontwarbare wirwar van rotsen, holtes, bogen, grotten en spelonken. Deze vreemde structuren, die her en der tussen de golven liggen tegen een azuurblauwe hemel, in zon, licht en schaduw, een zee van schuim en het geluid van de wind.” Victor Hugo, En voyage Alpes et Pyrénés, 1839.

Tijdens zijn reis naar Biarritz in 1839 viel ook de Franse schrijver Victor Hugo voor de charmes van de Frans-Baskische kust. En jij?

### Niet te missen: Baskische cider

Cider is een typisch Baskische drank en wordt vaak bij tapas gedronken. Met een bezoek aan een traditionele ciderfabriek, zoals die van Aburuza kun je meer te weten komen over de lokale productie van dit brouwsel. Waarom niet? Je komt er zoveel tegen op je route, dat je keus te over hebt.

### Baskenland door het oog van Emilio Martinez Lazaro

De in 2014 uitgekomen film Ocho Apellidos Vascos (Acht Baskische namen) van de regisseur Emilio Martinez Lazaro, heeft in Spanje alle kasrecords gebroken. Waarom? Omdat deze film in Spanje, net als Bienvenue chez les Ch’tis, vol humor de vinger legt op de chichés over het Baskenland. Erg leuk om de film te zien voor of na je verblijf in Baskenland.

### Vier niet te missen evenementen in Baskenland

Mei: Journée du Chocolat in Bayonne; aanrader voor reizigers die van lekker eten houden

Juni: Les Océanes in Biarritz; feest van de zee en de muziek

Juli: Fêtes de Bayonne; stierengevechten, bodega’s en een in rood en wit geklede menigte

Oktober: Festivités de la Vierge de Begoña in Bilbao; streekproducten en bedevaart

### Baskenland on the road, en in het kort

Beste tijd om te gaan

Wat betreft het weer ligt de beste tijd om naar het Baskenland te gaan tussen april en oktober. Maar toch opgepast: de regio staat bekend om zijn regenbuien en afhankelijk van de plek waar je je bevindt, bestaat er altijd kans op een bui.

Vervoer

[Vlieg snel naar Baskenland](https://www.expedia.nl/Bestemmingen-In-Baskenland.d6047896.Vlucht-Bestemmingen) met Expedia.nl. De auto blijft het beste vervoermiddel om het Baskenland te verkennen en makkelijk van de ene plek naar de andere te gaan. Als je eenmaal op de plaats van bestemming ben, kun je uiteraard je auto parkeren en de locatie te voet verkennen.

Slapen?

Boek een [hotel in Baskenland](https://www.expedia.nl/Baskenland.d6047896.Vakantie-Stedentrips) via Expedia.nl. Voor een bijzondere ervaring kun je denken aan chambres d’hôtes, zodat je kennis kunt maken met de lokale bevolking.

Eten en drinken

La Grange: 26, quai Galuperie, Bayonne – Bistro, keuken met verse producten van de markt, tussen € 23,- en € 57,-

L’embarcadère: 15, quai Amiral-Jauréguiberry, Bayonne – Hedendaagse keuken, vis, tussen € 31,- en € 43,-*

Berton: 11, calle jardines, Bilbao – Tapas, tussen € 2,50 en € 10,-*

Colmado Ibérico*: 20, Alameda de Urquijo, Bilbao – Tapas, producten van het Iberisch schiereiland, tussen € 2,- en € 11,-*

_ De prijzen zijn indicatief en kunnen afwijken._”