By Expedia Team, on August 9, 2017

De Galapagoseilanden: in de voetsporen van Darwin

De Britse wetenschapper Darwin zou de evolutietheorie hebben bedacht terwijl hij in de contreien van de Galapagoseilanden op onderzoek was. De archipel van de Galapagoseilanden, in het midden van de Stille Oceaan, bestaat uit 19 grotere en 29 kleine rotsachtige eilanden, gelegen ter hoogte van de evenaar. Door het isolement van de eilanden is een unieke fauna tot op de dag van vandaag bewaard gebleven, bestaande uit wel 60% endemische soorten.

Duik letterlijk in dit natuurlijke heiligdom door tussen de zeerobben en de roggen te zwemmen. Wandel langs de stranden waar zeeleeuwen leven en bekijk de statige hagedissen die heerlijk genieten van de zon op vulkanische bodem.

Ter zee naar de Galapagoseilanden
———————————

De natuuronderzoeker Charles Darwin, vertrokken uit Engeland in 1831, onderneemt zijn wereldreis met het schip de HS Beagle. Deze expeditie van 5 jaar leidt hem naar de Galapagoseilanden: een aanlegplek die de onderzoeker inspireert tot het schrijven van zijn beroemde evolutietheorie, die hij 20 jaar later aan de wetenschappelijke wereld presenteert.

Ga op jouw beurt aan boord van een cruise door de archipel. Er zijn vele reisbureaus die excursies aanbieden van 3 tot 8 dagen, volpension. Reken gemiddeld op ongeveer 100 euro per dag, vliegticket niet inbegrepen. Je kunt via internet boeken of dit rechtstreeks doen bij een van de kantoortjes in Quito, Guayaquil en Puerta Ayora. Last minute-boekingen kunnen soms zeer interessant zijn.

ecuador-galapagos-pixabay-1.jpg

Iguana – Foto: Pixabay

In alle rust genieten van de lokale flora en fauna
————————————————–

Het ecosysteem van de Galapagoseilanden wordt streng beschermd. Aan boord van elk schip zit een erkende, Engelstalige gids, die beschikt over uitgebreide kennis van het specifieke karakter van de flora en fauna. Elke excursie, hoe klein ook, is strak gereguleerd, en er wordt goede informatie gegeven. Zo leer je waarom de jan-van-genten (lokale vogels) op het ene eiland rode poten hebben en blauwe op een eiland zo’n 10 kilometer verderop. Je leert eveneens hoe Darwin op het idee van de evolutie van de soorten is gekomen. Toen Darwin vinken (vogels) uit afgezonderde gebieden in de wereld aan het vergelijken was, zag hij dat de bek van elke soort zich anders had ontwikkeld op basis van het type voedsel dat het beestje tot zijn beschikking had.

Terug naar de zee. Je gaat overnachten op de boot, zodat je overdag van de weelderige plantengroei kunt genieten. In de verte zie je kolonies zeeleguanen in de zon op het strand. Het zijn de enige leguanen op aarde die onder water kunnen leven. Hun grootte en kleur verschilt overigens per eiland. Nog een argument voor de theorie van Darwin.

Zin in een volledig onafhankelijk uitje? Reis dan per vliegtuig naar het eiland Baltra. Een bus brengt je naar Puerto Ayora, de hoofdstad van het eiland Santa Cruz: een ideale basis om excursies te maken in het gebied.

Een duik in het wetenschappelijk universum van het Charles Darwin Research Station
———————————————————————————-

Sla een bezoekje aan het Charles Darwin Research Station niet over. Dit museum probeert je op pedagogische wijze kennis te laten maken met het werk van de vele wetenschappers die zich beroepen op het Darwinisme. Sluit je bezoek af bij het verblijf van de reuzenschildpadden. Onder hen bevond zich een plaatselijke beroemdheid: George, de mascotte van de groep. Hij is enige tijd geleden op meer dan honderdjarige leeftijd overleden.

Bekijk je liever exemplaren die in vrijheid leven? Neem dan een taxi naar het reservaat El Chato. Daar volg je het aangegeven pad en begeef je jezelf tussen de landschilpadden. Deze mooie dames van 200 kilo kauwen op gras, ieder in een eigen tempo.

ecuador-galapagos-pixabay-2.jpg

Blue-Footed Boobie – Foto: Pixabay

Een kijkje in het onderwaterleven op de Galapagoseilanden
———————————————————

De archipel bevat meerdere snorkelplekken. Een boot neemt je mee naar het begin van het wandelpad Las Grietas. Doe je flippers en een duikpak aan (de watertemperatuur kan aan de lage kant zijn), en duik in de vulkanische fjorden, al zwemmend in turquoise water. In sommige kreekjes komen jonge zeehonden en pinguïns graag met je spelen. Soms worden ze vergezeld door majestueuze roggen, haaien (ongevaarlijk) en zelfs reuzenschildpadden….

Na al deze avonturen keer je terug naar het eiland Isabela om daar te overnachten. Enkele dagen op die plek stellen je in de gelegenheid om de krater Sierra Negra (diameter van 11 km) en het maanlandschap op te zoeken. De stranden en baaien van het eiland worden natuurlijk bevolkt door zeehonden, leguanen en roze flamingo’s….

In navolging van Darwin: kijk goed om je heen en vergeet je camera niet!

De soorten die overleven zijn niet de soorten die het sterkst zijn of het meest intelligent, maar degene die zich het beste aanpassen aan de veranderingen“, aldus Charles Darwin.

Houd deze zin van Charles Darwin in je hoofd gedurende je hele rondreis. De voorbeelden van deze grootsheid van de natuur zijn in ruime mate aanwezig op het land en in de heldere wateren van de Galapagoseilanden. Het kleinste geïsoleerde eiland biedt een andere aanblik dan het buureiland. De plantengroei verschilt op minieme wijze en de soorten passen zich aan om beter te kunnen overleven.

### De Galapagoseilanden door de ogen van de BBC

In de Blu-Ray-uitgave van de BBC-documentaire Galapagoseilanden, de eilanden die de wereld veranderd hebben, is het camerawerk werkelijk subliem. De beelden zijn prachtig, bijna ontroerend. Van vulkanen die actief zijn tot door de golven gevormde rotskusten. Alle landschappen komen voorbij, net als de meest mysterieuze diersoorten die er zijn. Een groot deel van de film is gewijd aan de reis van Darwin in 1835 en aan de beroemde gevolgen daarvan.

### Het gaat steeds beter met de Galapagoseilanden

Zoals alle onaangetaste en kwetsbare gebieden, hebben ook de Galapagoseilanden onder het massatoerisme geleden dat in de jaren ’60 op gang kwam. Door de oprichting van een natuurpark en een onderwaterreservaat is het gelukt de in gang gezette aantasting een halt toe te roepen. Dankzij de instelling van bezoekersquota, strenge regels en een beperkt aantal plaatsen dat voor het publiek toegankelijk is, is Ecuador nu op de goede weg. UNESCO zou zelfs op het punt staan om dit juweel van de lijst met bedreigd werelderfgoed af te halen.

### De Galapagoseilanden in het kort

Beste tijd om te gaan

Het hele jaar door. De weersomstandigheden verschillen nauwelijks, en de dieren trekken niet naar andere gebieden.

Vervoer

Je kunt met het vliegtuig vanuit Quito en Guayaquil. Reken op ongeveer $ 500,- (€ 449,-) voor een retour. Ter plaatse is er geen keuze: alleen de boot.

Slapen

Puerto Ayora biedt talrijke overnachtingsmogelijkheden. Vanuit de stad maak je gemakkelijk excursies naar de toeristenplekken en de andere eilandjes.

Eten en drinken

Red Mangrove Inn: avenue Charles-Darwin, Puerto Ayora

Café del mar: avenue Charles-Darwin, Puerto Ayora

Voor vertrek

Entree: iedere bezoeker moet in het bezit zijn van een toegangsbewijs voor het nationale park van $ 100,- (€ 90,-) en $ 50,- (€ 45,-) voor kinderen onder de 12 jaar. Let ook op de bagage: per persoon is één stuk bagage van max. 20 kg. toegestaan, geen uitzonderingen.

Vaccinaties: als je naar andere delen van Ecuador reist, wordt een inenting tegen gele koorts sterk aangeraden.

_De prijzen dienen als indicatie en kunnen afwijken._”