By Expedia Team, on August 8, 2017

Kenia, in de voetsporen van de Masai

Ga in Kenia eens op fotosafari in onbekend gebied, de grote roofdieren en de Masai tegemoet. In Kenia, in Oost-Afrika, ligt een van de bekendste natuurreservaten van de wereld, de Masai Mara. Trek over de savanne, spot de dieren die daar leven, ontmoet de lokale bevolking en ervaar alle aspecten van deze bijzondere omgeving.

Ontdek de Keniaanse savanne
—————————

Het natuurreservaat van de Masai Mara ligt in het zuidwesten van Kenia, in het verlengde van het Tanzaniaanse deel van de Serengeti. Het reservaat dankt haar naam aan de Masai-bevolking en aan de rivier Mara die er doorheen stroomt.

Vanaf Nairobi duurt de reis naar dit reservaat ca. 4 uur met de auto. Neem een gids mee die je rondleidt langs de meest karakteristieke plekken van dit gebied. Houd je ogen wijd open om een glimp van de wildste dieren te kunnen opvangen. Met het oog op de veiligheid moet je in de auto blijven zitten, behalve in zones die speciaal daarvoor zijn aangelegd. Onthoud dat het verboden is om de aangegeven wegen te verlaten. Om toch mooie foto’s te kunnen maken, hebben de safarivoertuigen een open dak. Klik!

### Een magische ontmoeting die je de adem beneemt

De weg door het reservaat loopt langs de Riftvallei met gedoofde vulkanen en opgedroogde meren. Masai Mara strekt zich uit over 1800 km2 en herbergt 480 vogelsoorten en 950 soorten zoogdieren, waaronder de Big Five. Deze dieren vormen de rode draad tijdens je reis. Maar dat ze groot zijn, betekent nog niet dat ze makkelijk te observeren zijn.

Te beginnen met de leeuwen: sta niet te lang stil bij een troep leeuwinnen, ze zouden lekker in de schaduw van je voertuig voor je wielen kunnen gaan liggen. Dan sta je een paar uur vast, overgeleverd aan de grillen van deze koninginnen van de savanne!

De olifanten verplaatsen zich in troepen en blijven in de buurt van apenbroodbomen, die liters water in hun stam opslaan. Een aantal tientallen meters verder zie je de giraffen. Neushoorns en luipaarden zijn moeilijker te ontdekken. De neushoorns blijven ver van wegen en mensen, terwijl de luipaarden zich verbergen in de bomen en het hoge gras. Maar wie ze tegenkomt, is verzekerd van een mooie ervaring!

kenya-masai-mara-1.jpg

Genieten in de zon – Foto: Pixabay

Ten slotte een ontmoeting met de Masai
————————————–

Maak een stop in een Masai-dorp en vraag aan de bewoners of je een paar foto’s mag nemen. Dit gebaar van respect zal op prijs worden gesteld, want sommige stammen blijven bewust op afstand van toeristen en houden zo het bijzondere imago in stand.

Bekijk de huizen van gedroogd en in de zon uitgeharde mest. Als je binnen mag komen, verbaas je dan niet over de duisternis; je zit op een paar uur van de evenaar en het is erg warm! De rokerige lucht is afkomstig van de uitwerpselen van olifanten die de Masai verbranden om zo de vliegen te verjagen.

### Deel het geheim bij een vuur met twijgjes

Als de Masai beginnen te dansen, dan heten ze je welkom! De bekendste choreografie is die waarin de mannen zo hoog mogelijk moeten springen terwijl ze de voeten bijeen houden. Doe met hen mee om ze te bedanken en leer de bewegingen van de traditionele dansen. De vrouwen zingen in koor en de mengeling van hun stemgeluid en glimlach is ontroerend mooi. Wissel met hen ervaringen en gevoelens uit (vooral in het Engels) bij een vuur van twijgjes.

Ringen en kralenkettingen zijn de voornaamste sieraden van de Masai. De vrouwen die om hun nek een ketting met rode kralen dragen, zijn nog nooit getrouwd geweest. Deze sieraden passen bij hun zeer kleurrijke kleding waarin altijd het traditionele rode oker terugkomt.

Het is mogelijk dat je het dorpshoofd, de man die het meeste vee bezit, ontmoet. Hij zal je vertellen over de manier waarop hij een man is geworden in de ogen van zijn stam. Heeft hij het traditionele inwijdingsritueel ondergaan, hoewel dat verboden is door de regering: de jacht op de leeuw?

Neem als tastbare herinnering aan de reis naar Kenia een ambachtelijk gemaakt voorwerp van de Masai mee – dieren uit hout gesneden, sieraden van kralen, een schildering op geweven doek of een kleurig masker.

kenya-masai-mara-2.jpg

Masai-vrouw – Foto: Pixabay

### De Masai door de ogen van Pascal Plisson

Massaï, les guerriers de la pluie (krijgers van de regen) is een Franse film uit 2004. Deze film gaat over de overgangsriten van de Masai om het statuut van volleerd krijger te behalen, namelijk de jacht op de leeuw. Het land gaat gebukt onder de droogte; de boosheid van de goden moet worden gesust door het doden van een legendarisch roofdier. Jonge mannen werpen zich in de strijd en doorstaan vele beproevingen, zoals honger, dorst en confrontaties met andere stammen, om het weer te laten regenen in hun gebied.

### Focus op Mount Kenia

Bij de Wakamba, een bevolkingsgroep die aan de voet van Mount Kenia woont, heet deze berg “Berg van de struisvogel”. Mount Kenia is de op één na hoogste top van Afrika, na de Kilimanjaro. De rode vulkaan is al eeuwenlang gedoofd, door erosie zijn er valleien ontstaan in de hellingen. Er worden vele inheemse diersoorten beschermd in het nationaal park Mount Kenia, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

### 5 evenementen die je niet mag missen

Juni: Rhino Charge, rally terreinwagens

Juni: marathon Lewa-Downs in het neushoornreservaat

Juni tot oktober: Grote trek in de Masai Mara

Augustus: Camel Derby, dromedarisrace in Maralal

Oktober: Kenya Golf Trophy in Nairobi

Kenia in het kort
—————–

Beste tijd om te gaan

In ieder seizoen! Maar als je de trek van de dieren wilt meemaken, kan je het beste in de periode van juni tot oktober gaan.

Vervoer

Per terreinwagen: voor een safari is een beveiligde terreinwagen noodzakelijk!

Overnachten

Als je in Nairobi aankomt, kies dan een hotel vlakbij het vliegveld. De meeste hotels in de hogere prijsklasse beschikken over een zwembad en wellness-faciliteiten. Kies in het Masai Mara-reservaat voor een lodge, traditioneel gedecoreerd, of een 5-sterrenhotel met uitzicht op de rivier.

Eten en drinken

Isokon Restaurant: C14, Keekorok, Sarova Mara Game Camp, Natuurreservaat Masai Mara

Talisman: P.O. Box 834 Ngong Road, Nairobi

Karoga Country Club : Nyali, Mombasa

Voor vertrek

Formaliteiten: Om de Keniaanse bodem te betreden heb je een internationaal paspoort nodig dat tot zes maanden na terugkeer geldig is. Een toeristenvisum is verkrijgbaar bij de ambassade van Kenia of bij aankomst op het internationale vliegveld van Nairobi tegen betaling van € 45,00*.

Vaccinatie: vaccinatie tegen gele koorts is verplicht. Voorzorgsmaatregelen tegen malaria dat in sommige regio’s heerst, is eveneens verplicht.”