By Expedia Team, on November 17, 2017

10x fotomomenten langs de Great Ocean Road

Langs de zuidkust van Australië ligt een van de grootste natuurlijke trekpleisters van het land: de Great Ocean Road. Langs maar liefst 243 kilometer aan slingerwegen kun je het landschap zien veranderen en kom je hoogtepunten tegen als de kalksteenformaties Twelve Apostles. Wist je dat deze weg tussen 1919 en 1932 door soldaten die de Eerste Wereldoorlog overleefden gebouwd werd, om hun gevallen kameraden te herdenken? Het is hiermee ‘s werelds grootste oorlogsmonument. In deze top 10 deel ik een aantal bijzondere stops langs de route.

### Surfen bij Bells Beach

Ten zuidwesten van Melbourne ligt de toegangspoort naar de Great Ocean Road: Torquay. Dit relaxte kustplaatsje is omringd door prachtige stranden en gezellige dorpjes met fantastische namen zoals ‘Winkipop’. Het bekendste strand van Torquay is Bells Beach. Jaarlijks komen hier topsurfers uit de hele wereld samen tijdens Rip Curl Easter Pro, ‘s werelds langstlopende surfwedstrijd. De golven zijn soms tot wel 5 meter hoog! Bells Beach heeft ook twee plekken voor gemiddeld tot gevorderde surfers. De golven zijn hier bijna gegarandeerd goed van maart tot oktober.

Bells Beach, VIC 3228, Australië

Foto: Nienke Krook

### Frisse lucht bij Aireys Inlet

Stop even bij Aireys Inlet om de frisse zeewind op te snuiven. Hier kun je Split Point Lighthouse bezoeken, waarover veel spookverhalen en maritieme legendes de ronde doen. Je kunt ook een tour met gids doen, om meer te weten te komen over de geschiedenis van dit gebied. Of geniet simpelweg van de prachtige uitzichten op de Eagle Rock Marine Sanctuary. De Lighthouse Precinct Walk loopt vanaf de vuurtoren via monumentale gebouwen naar de Allen Noble Sanctuary, een wetland waar veel vogelsoorten leven.

Aireys Inlet, VIC 3231, Australië

Foto: Nienke Krook

### Koala’s zien in Kennett River

Als het spotten van koala’s hoog op je bucketlist staat, dan is Kennett River de hemel voor je. Dit kleine plaatsje staat bekend als de ‘koala-spotting capital of Australia’. Hier kun je koala’s in de bomen zien zitten of op het balkon van een van de huizen in de buurt zien slapen. Vanuit het plaatsje Lorne volg je de Great Ocean Road naar het zuidwesten en na ongeveer 30 minuten kom je bij Kennett River. Denk eraan: hoe schattig koala’s er ook uitzien, het blijven wilde dieren!

Kennett River, VIC 3234, Australië

Foto: Nienke Krook

### Genieten van het leven in Apollo Bay

Apollo Bay wordt door de Australiërs ‘Paradise by the Sea’ genoemd en met de oceaan aan de ene en de eindeloze heuvels aan de andere kant, snap je wel waarom. Dit was ooit de plek waar alle houtbewerkers en boeren woonden, maar tegenwoordig vind je hier voornamelijk kunstenaars, vakantiegangers en zonaanbidders. Als je van watersport houdt, zit je hier goed en ook liefhebbers van vis en zeevruchten kunnen hier in de vele restaurants hun geluk niet op.

Apollo Bay, VIC 3233, Australië

Foto: Pixabay

### Op grote hoogte in het Great Otway National Park

Langs de Great Ocean Road kom je regenwoud, rivieren, oude vulkanen en ruige kust tegen. In het Great Otway National Park kun je ontzettend goed wandelen langs geweldige watervallen en kloven. Een aanrader is de Otway Fly Treetop Walk, waar je over een lengte van 600 meter op wel 25 meter boven de boomtoppen loopt. Het is het langste en hoogste wandelpad van zijn soort in de wereld! Je kunt hier ook fantastisch ziplinen.

Otway Fly Treetop Adventures: 360 Phillips Track, Weeaproinah VIC 3237, Australië

Foto: Nienke Krook

### Geweldig uitzicht bij The Twelve Apostles

Een van de hoogtepunten van de Great Ocean Road is toch wel een stop bij de Twelve Apostles. Deze kalksteenformatie**s zijn door de golven en wind tot grotten en later bogen geslepen, tot ze uiteindelijk kolommen werden die tot wel 45 meter hoog boven The Bay of Islands uitsteken. Als je het geld ervoor over hebt, kan ik je een tocht**je met een helikopter aanraden. Of blijf er tot zonsondergang: zoiets zie je nergens anders ter wereld!

The Twelve Apostles: Great Ocean Rd & Booringa Rd, Princetown VIC 3269, Australië

Foto: Nienke Krook

### Terug in de tijd bij Loch Ard Gorge

Niet ver van de Twelve Apostles kun je alles leren over de geologie en ecologie van de kust aan de Great Ocean Road op wandelingen bij Loch Ard Gorge. Bekijk bijzondere rotsformaties genaamd The Grotto, The Blowhole en The Razorback. De twee stenen pilaren in zee dragen de naam ‘Eva’ en ‘Tom’, naar twee overlevenden van de schipbreuk van het schip ‘Loch Ard’ in 1878. Bij het nabijgelegen Port Campbell Visitor Information Centre kun je alles te weten komen over dit scheepswrak en de rijke maritieme geschiedenis van dit gebied.

Loch Ard Gorge: Great Ocean Rd, Campbell VIC 3269, Australië

Foto: Nienke Krook

### Foto’s schieten bij London Arch

Net voorbij Loch Ard Gorge aan de Great Ocean Road is de London Arch een fotostop waard. Deze natuurlijke boog was oorspronkelijk deel van een dubbele brug die aan land grensde en heette toen London Bridge. Helaas verdween in 1990 de voorste boog in de zee. Twee toeristen stonden op dat moment op het achterste deel van de brug en moesten met een helikopter gered worden. De erosie van de rotsformaties is een natuurlijk proces; elk jaar slijt er ongeveer 2 centimeter van de rotsen af.

London Arch: Great Ocean Rd, Peterborough VIC 3270, Australië

Foto: Nienke Krook

### Stilstaan bij het natuurschoon bij The Grotto

Omdat de ‘hoofdattractie’ aan de Great Ocean Road toch wel de Twelve Apostles zijn, wordt een andere bijzondere plek vaak over het hoofd gezien. De Grotto ligt aan het eind van de route bij Port Campbell en is een sinkhole, een gat in de kalkstenen grond dat ontstaan is door watererosie. Het is eigenlijk een grot, spuitgat en natuurlijke boog in een! Een uniek geologisch verschijnsel waar je zeker even een stop moet maken.

The Grotto: LOT 2 Great Ocean Rd, Port Campbell VIC 3269, Australië

Foto: Nienke Krook

### Aboriginal-geschiedenis bij Tower Hill

Veel mensen verlaten bij Port Campbell de Great Ocean Road, maar rijd als je tijd over hebt door naar Tower Hill, even voorbij de stad Warrnambool. Hier kun je een wandeling met een Aboriginal****gids maken in een natuurreservaat in een uitgestorven vulkaan. Hier woonden de Aboriginals tot de vulkaan meer dan 30.000 jaar geleden uitbarstte. Je leert alles over de Aboriginal levensstijl, hoe je eetbare en medicinale planten kunt identificeren en hoe je een boemerang moet gooien.

Tower Hill Wildlife Reserve: Princes Hwy, 14 km ten westen van Warrnambool, Victoria, Australië

Foto: Nienke Krook