Niets fijner dan tijdens een reis ook de tijd te nemen om te ontspannen en te relaxen. Een moment voor jezelf, genieten van de omgeving, thermale wateren ontdekken of genieten van een zen massage. In Toscane zijn er genoeg wellness mogelijkheden om even helemaal tot rust te komen. De eeuwenoude Romeinse bad-traditie heeft hier overal zijn sporen nagelaten.

Baden in de historie van Toscane

In een rustige wijk van Pisa vind je in een voormalig 18e eeuws zomerpaleis de Bagni di Pisa Palace & Spa. Als je toe bent aan totale rust, ontgifting of de wens hebt om gewicht te verliezen dan ben je hier aan het goede adres. Er zijn diverse kuurprogramma's die je kan volgen. Ik heb dit kuuroord zelf als dag-gast bezocht. Het is wel aan te bevelen om te reserveren van te voren, zeker in het hoogseizoen.

Largo Percy Bysshe Shelley, 18, 56017 San Giuliano Terme PI, Italië

Foto: Unique Hotels, CC BY-SA 2.0

De natuurlijke termen van Saturnia

In de binnenlanden in het zuiden van Toscane, in de provincie Grosseto, vind je de Saturnia Terme. De Romeinen wisten "De Cascate del Mulino" al te vinden. Het heldere water dat naar beneden stroomt via een waterval is 37,5 graden warm. De modder op de grond is goed om jezelf mee in te smeren. Zorg dat je er vroeg in de ochtend bent dan is het nog niet zo druk. Tip: Zorg dat je agenda leeg is na je bezoek aan Terme Saturnia want er hangt een sterke zwavellucht. En neem waterschoenen mee tegen de kiezelstenen.

S.P. Follonata, 58014 Saturnia GR, Italië

Foto: Diana Skok Corridori, CC BY 2.0

Montecatini Terme

Montecatini Terme is een van de belangrijkste thermaal badplaatsen van Europa. Er zijn hier maar liefst negen thermale bronnen, waarvan sommige zelfs gratis toegankelijk. Het thermale water dat hier ontspringt werkt heilzaam op de lever en de spijsvertering. Van de negen kuurinrichtingen is Therme Tettuccio het bekendst.

Viale Fedeli, 51016 Montecatini Terme PT, Italië

Foto: Enrico Taddei, CC BY 2.0

Genieten van wellness zoals de Etrusken deden

Toscane is de bakermat van de Etrusken en zij ontdekten het thermale Sassetta bronwater. Het water is rijk aan sulfaat, calcium, mineralen en heeft een constante temperatuur van 49,6 graden. Het is een wellness centrum dat aansluit bij de ligging. Het kastanjehouten interieur wordt geteeld in de omliggende bossen en er liggen vele rivier stenen die zijn verzameld in de omliggende velden. De locatie is uniek, het ligt in "La Cerreta", een 75 hectare groot landgoed dat ligt in een vallei omgeven door bossen. Alleen daar word je al zen van.

Via Campagna Sud, 143, Pian delle Vigne - 57020 - Sassetta (LI)

Foto: Take Back Your Health Conference, CC BY 2.0

Wellness in de rotsen

Als je dan toch in Montecatini bent om te relaxen neem dan ook de tijd om naar Grotti Giusti te gaan. De grotten zijn per ongeluk ontdekt in 1849 en uniek in de wereld omdat er een gemiddelde temperatuur heerst van 34 graden. Er zijn diverse "kamers" in de druipsteengrot met een variatie aan temperaturen. Er wordt veel medisch onderzoek gedaan naar de therapeutische werking van het water en de modder. Je kan een speciale modderbehandeling ondergaan bij een temperatuur van 47 graden dat een goed effect heeft op bepaalde gewrichtsklachten en erkend wordt door Italiaanse gezondheidsorganisaties.

Via della Grotta Giusti, 1411, 51015 Monsummano Terme PT, Italië

Foto: Keoni Cabral, CC BY 2.0