By Expedia Team, on March 3, 2017

6x relaxen op La Palma

De Palmeros (bewoners van La Palma) noemen hun eiland terecht La Isla Bonita: het mooie eiland. Hier vind je geen hoteltorens en neonverlichte boulevards. Wat dan wel? Uitgestrekte bossen, een kraakheldere zee en vooral heel veel rust.

### 1. Zon en zee

La Palma heeft geen grote massastranden. In plaats daarvan liggen veel kleine, rustige strandjes verscholen in verstopte baaitjes. Huur een auto en schuim de kust af op zoek naar verborgen pareltjes. Een ideale plek voor luieren in het zonnetje is de plaats Tazacorte, aan de westkust. Het stadje heeft de meeste zonuren van heel Europa! Net als alle stranden op La Palma heeft Puerto de Tazacorte zwart strandzand. Dat is even wennen, maar niet minder comfortabel. Het zeewater is schoon en helder, en onder de palmbomen en rieten parasolletjes is genoeg ruimte voor iedereen. Maak een ontspannen wandeling over de gezellige promenade en eet een verrukkelijke paella bij het knusse restaurant Taberna del Puerto (1). Lekkere vino tinto erbij, terwijl de zon in de zee zakt… Wat wil je nog meer?

La Palma-Relax_Pixabay.jpg

Foto: Pixabay

### 2. Biologische bananen

Wat zuidelijker vind je het knusse plaatsje Puerto de Naos. Hier bestaat het strand afgewisseld uit fijn lavazand, keien en gewoon zand. Spreid je handdoek uit en geniet van het uitzicht op de woeste branding aan de ene kant, en de groene heuvels aan de andere kant. Beach Bar Puerto Naos (2) serveert een sangria die barst van het fruit, en je kunt er ontspannen lunchen vlak naast de plek waar je handdoek ligt. Zin in een relaxt uitstapje? In de omgeving van het dorp liggen meerdere bananenplantages. Boerderij Eco Finca Platano Logico (3) ligt op een klein wandelingetje afstand van het dorp en de eigenaar vertelt met liefde over de biologische bananenteelt.

### 3. Even helemaal niets

Wil je in je eentje helemaal tot rust komen op het meest fotogenieke strandje van La Palma? Daar moet je dan wel wat voor doen. Het groene noorden van het eiland heeft een ruige, rotsachtige kust. Verscholen tussen die rotsen, en alleen bereikbaar via een eeuwenoud, smal geitenpaadje, ligt Playa de Bujarén. Volg vanuit het centrum van het dorp Santa Domingo de Garafia de geel en wit gemarkeerde wandelroute PrLp 9. Wandel langs de begraafplaats (cementerio), en verder naar beneden naar het haventje (puertito). Het pad loopt vervolgens langs een rotswand met prachtige gekleurde steenlagen. Vanaf het hoger gelegen deel van het pad zie je de branding al over het strand rollen. Let op: het pad is geen aanrader voor mensen met hoogtevrees! Ben je eenmaal beneden, dan zijn het uitzicht op de rots Roque de Santa Domingo, het bulderen van de zee en verder totale stilte je beloning voor de moeite.

### 4. Naar de top

Ben je eenmaal in het noorden, dan mag je een bezoek aan Nationaal Park Caldera de Taburiente (4) niet overslaan. Hier kun je tussen de geurende pijnbomen heerlijke wandelingen maken, met uitzicht op de vulkaankrater Caldera de Taburiente. Roque de los Muchachos op de noordwand is het hoogste punt, met een hoogte van 2426 meter. Met de auto kom je, via route Santo Domingo LP-4, tot aan het eerste uitkijkpunt. Vanaf daar is het een onvergetelijke wandeling naar de top. Houd de weerberichten goed bij, het weer kan in het park snel omslaan. Op de terugweg wacht Restaurante Briesta (5) je op met heerlijke lokale soepen en wildgerechten.

La Palma-Relax_VisualHunt.jpg

Foto: Susannka via Visualhunt.com / CC BY-SA

### 5. Bossen en beekjes

Een andere prachtige plek voor wandelingen door de natuur is natuurreservaat Bosque de Los Tilos (6). Hier kun je dagenlang struinen door valleien met prehistorische laurierbossen en metershoge varens. Houten bruggen voeren langs beekjes en klaterende watervallen. Een betere plek voor rust en ontspanning is er bijna niet. Zorg voor goede wandelschoenen en vul je rugzak met eten en drinken. Het park is toegankelijk via het bezoekerscentrum langs het El Barranco del Agua-ravijn, naast het dorp Los Sauces.

### 6. Huisje, bootje, eten

La Palma heeft ontzettend veel leuke dorpjes om op je gemak te verkennen. Het pittoreske dorpje Los Canarios is zeker een bezoekje waard. Hier geven de typische, houten balkons je het gevoel dat je in een Western bent beland. Ook in de hoofdstad Santa Cruz de la Palma is het heerlijk ontspannen slenteren geblazen. De straat Avenida Maritima heeft de meest fotogenieke balkons, waarvan sommige op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Jong en oud geniet van een bezoek aan het Maritiem Museum (7), dat aan een gezellig pleintje ligt in het noorden van Santa Cruz. Je vindt er onder anderen een replica van de boot van Columbus. Voor een uitgebreide lunch of lekker diner kun je bij het knotsgekke restaurant Chipi-Chipi (8) terecht. Je waant je er in de Spaanse versie van het Hobbitdorp de Gouw (The Shire in de film), en eet er de lekkerste lokale hapjes.

### Eten en drinken

In de restaurants op La Palma kun je lekker uit eten voor weinig geld. Vanaf zes uur ‘s morgens zijn er al barretjes en kiosko’s open waar je warm kunt eten. Op het menu staat veel vis, maar ook konijn en geit zijn populair.

### Vliegen & overnachten

Vanuit Nederland vlieg je in ca. 4,5 uur naar La Palma. Aan de oost- en westkust en in het zuiden van La Palma vind je fijne hotels in de natuur of aan het strand.

### Top 3 feestdagen La Palma

Januari: Het feest van de bloeiende amandel is geliefd bij de bewoners van La Palma.

Februari – maart: Tijdens het jaarlijkse Carnaval wordt er een week lang op straat gedanst en gefeest.

April: Pasen wordt uitgebreid gevierd met de Paasprocessies, waarbij jong en oud, én Mariabeelden, door de straten gesleept worden.

### Contacten

1. Taberna del Puerto: Plaza Castilla 1, 38770 Tazacorte, La Palma, +34 922406118
2. Beach Bar Puerto Naos: Paseo Marítimo, 27, 38769 Puerto de Naos, La Palma, +34 92240 8266
3. Eco Finca Platano Logico: Carretera de Puerto Naos-Charco Verde, 20 Paseo Maritimo, 38760 Puerto Naos, La Palma, +34 679999343
4. Nationaal Park Caldera de Taburiente: Carretera General de Padrón, 47 El Paso, 38750, La Palma, +34 922922280
5. Restaurante Briesta: 38788 Santo Domingo, La Palma, +34 922400210
6. Bosque de Los Tilos: San Andres y Sauces, La Palma
7. Maritiem Museum: de Las Nieves s/n, Plaza de La Alameda, 38700 Santa Cruz de la Palma, La Palma, +34 922411787
8. Chipi-Chipi: Calle Juan Mayor, 42, 38700 Santa Cruz de la Palma, La Palma, +34 922411024″