By Expedia Team, on December 19, 2016

4x relaxen in Myanmar

Wie aan Myanmar denkt, denkt aan indrukwekkende tempels en pagodes en een prachtige natuur. Maar wist je dat het voormalige Birma ook een land is waar je voor je rust heengaat? Bezoek deze ultieme relaxplekken en kom helemaal bij van de dagelijkse hectiek in Nederland.

1. Laat je verwennen
————————

De voormalige hoofdstad van Birma, Yangon of Rangoon, is de grootste stad van Myanmar. Meestal kom je hier het land binnen en dit is meteen een perfecte relaxplek. Yangon heeft een aantal heerlijke spa’s voor een ultiem verwendagje. Inya Day Spa (1) staat erom bekend dat er geweldige massages worden gegeven. Je kunt kiezen voor heerlijke pakket-deals met klinkende namen als detox en mini-break. Voor het verwennen van de inwendige mens raden we een lunch aan bij 999 Shan Noodle House (2). Topper op het menu: de immens populaire Shansoup. Dit vega noedelsoepje zit boordevol sojabonen, citroengras, baby-aubergine, wortel en een mooie verzameling gezonde, oosterse kruiden. Goedkoop en yum! Ook heerlijk ontspannen: een wandeling langs de Yangon-rivier. Neem een kijkje in de haven, waar schepen volledig met de hand worden geladen en gelost. Bezoek meteen de Botataung Pagode (3). In deze oase van rust kun je een geluks-offer brengen voor goed karma.

Myanmar-Relax-Mrauk U_VisualHunt.jpg

Mrauk-U, foto: Stefan Munder via VisualHunt.com / CC BY

2. Oase van rust en spiritualiteit
————————————–

Op het eerste gezicht lijkt Mrauk-U een slaperig stadje ten Noordwesten van Yangon. Van 1430 tot 1785 was het echter de hoofdstad van het koninkrijk Mrauk-U, onderdeel van het eens machtige kustgebied Rakhine. De archeologische opgraving van Mrauk-U ligt diep in de jungle en is omgeven door rode heuvels. Maak een ochtendwandeling langs verlaten paleizen en boeddhistische tempels, terwijl slierten nevel tussen de gebouwen kronkelen en de zon opkomt. Gautama de Boeddha zou zijn leer hier persoonlijk hebben geïntroduceerd. Geniet van de stilte en spirituele sfeer, en zorg voor voldoende geheugen in je camera. Je kunt hier adembenemende plaatjes schieten! Een goede gids kan je alles vertellen over het roemruchte rijk dat Mrauk-U ooit was. Je bereikt deze chill-plek met de boot vanuit de stad Sittwe. De luxe express-boot doet er 3 uur over en een retour kost 20,000 MMK per persoon (Myanmarese Kyat, ongeveer 15 euro). De ‘gewone’ veerservice kost 10,000 MMK (7 euro*), en doet er 5 uur over. Sinds 2015 gaan er ook bussen naar Mrauk-U uit Mandalay, Magwe en Yangon.

_Let op: prijzen zijn bij benadering en kunnen veranderen_

3. Zon, zee en verder lekker (bijna) niks
———————————————

Optimaal ontspannen doe je natuurlijk op het strand. Op een bedje omgeven door palmbomen en spierwit poederzand. Met een cocktail in je hand en uitzicht over een azuurblauwe zee. Overtuigd? Plan dan een dagje (of twee) aan Ngapali Beach (spreek uit: npally) aan de westkust van Myanmar. Behalve zwemmen en relaxen, kun je hier ook tripjes maken met lokale vissersboten en kajakken. In het glasheldere water van de zee zwemt van alles kleurigs, en het is dan ook een goede plek om je snorkeluitrusting uit de kast te trekken. Wil je helemaal opgaan in de rust onder water en alleen het geluid horen van je eigen bubbels? Ngapali Water Sport Center (4) verzorgt duiktochten. Als je nog niet kan duiken, is een ondiepe proefduik een optie. Eenmaal weer vaste grond onder de voeten, dan is het tijd voor een hapje lekkers uit de zee. Bij restaurant The Green Umbrella (5) weten ze wat verwennerij is: dineren aan het strand bij zonsondergang. De verschillende kreeftgerechten zijn verrukkelijk, en alles komt vers-uit-de-zee-zo-op-je-bord.

Myanmar-Relax-Ngapali Beach_VisualHunt.jpg

Foto: ReflectedSerendipity via VisualHunt.com / CC BY-SA

4. Zennnnnnnn
—————–

Nu je eenmaal in een boeddhistisch land bent, is het geen gek idee om relaxen te leren bij de bron: in een boeddhistisch klooster. Het boeddhisme is in Myanmar de belangrijkste religie. Ongeveer 90% van de 54 miljoen inwoners leeft volgens de leer van Gautama de Boeddha. Westerlingen kunnen in Myanmar in verschillende centra kennismaken met het boeddhisme en leren mediteren. Tijdens een zogenoemde retraite, een periode van afzondering voor spiritueel zelfonderzoek, draai je een dag tot wel 10 dagen mee in een kloostergemeenschap. In Yangon zijn verschillende centra waar je tegen een variërende bijdrage terechtkunt. Het Maharsi Meditation Center (6) is van de oude stempel. Dat betekent: 3.30 uur opstaan, twee keer per dag eten en verder heel veel mediteren volgens de Theravada-traditie. Het Dhamma Joti Vipassana Meditation Centre (7) is populair bij reizende westerlingen en hier duren de dagen van 4 uur in de ochtend tot de lichten uitgaan om 21.30 uur. Daartussenin is het mediteren geblazen, volgens de populaire Vipassana-techniek van Satya Narayan Goenka.

### De leer van de Boeddha

De levensfilosofie en religie boeddhisme werd gesticht door prins Siddhartha Gautama. Hij werd ongeveer 500 voor Chr. geboren te Lumbini, in het zuiden van Nepal en bereikte op zijn 35ste verlichting terwijl hij mediteerde onder de bodhiboom. Zijn inzichten en leringen worden de Dhamma genoemd. Ze zijn per toespraak (soetta) opgeschreven en de toespraken die hij gedurende de laatste 45 jaar van zijn leven gaf, zijn gebundeld in de Pali-canon. Deze teksten vormen de basis van het Theravada-boeddhisme: de oorspronkelijke leer van Boeddha. Later vermengde het boeddhisme zich met andere filosofische stromingen zoals het taoïsme en confucianisme in Japan (hieruit ontstond zenboeddhisme), en het sjamanisme en tantra in Tibet. Hieruit ontstond het shambhala-boeddhisme. De kern van de boeddhistische leer is inzicht in het menselijk lijden, en de weg om dit lijden op te heffen. Daartoe heeft de Boeddha acht levensvoorschriften bedacht: Het Edele Achtvoudige Pad. Nummer zeven luidde: ‘Leef met de juiste aandacht voor lichaam en geest.’ Hieruit is in het westen mindfulness ontstaan. Het achtste voorschrift was leren mediteren.

### Eten en drinken

Een populair gerecht uit de Birmese keuken is mohinga, een dikke vissoep met citroengras, knoflook, ui, geelwortel, gember, pepers en noedels. De soep wordt zelfs in de ochtend gegeten, en als tussendoortje verkocht in eetstalletjes langs de kant van de weg. Eet de soep op z’n lekkerst bij Feel Myanmar Food (8) in Yangon. De rest van de menukaart is er ook om je vingers bij af te likken.

### Vliegen en overnachten

Vanuit Nederland zijn er diverse vluchten naar Myanmar. In de voormalige hoofdstad Yangon vind je alles, van prima budgethotels tot high-end accommodaties. In de omgeving van de noordelijk gelegen steden Mandalay en Bagan kun je kiezen uit heerlijke lodges in de natuur.

### Top 3 feestdagen

17 t/m 19 april. Thingyan, het waterfestival, is het Birmese Nieuwjaar. De zonden van het afgelopen jaar worden weggespoeld door bakken water over elkaar heen te gooien. Een gewaarschuwd mens…

September en oktober. Het Phaung Daw U Kyaung-festival is een boeddhistisch feest waarbij Boeddhabeelden worden rond geroeid op het Inle meer.

November. Tijdens het Hot air Balloon festival bij Taunggyi gaan ballonnen in de meest bizarre vormen (draken, olifanten, pagodes) de lucht in. De mooiste wint een prijs.

### Contacten

1. Inya Day Spa, 16/2 Inya Road, Yangon (Rangoon), Myanmar, +95 1537907
2. 999 Shan Noodle House: No. 130 B 34th Street, Kyauktada Township, Yangon, Myanmar, +95 9450061616
3. Botataung Pagode: Strand Rd, Yangon MMR013017, Myanmar, +95 9971625813
4. Ngapali Water Sport Center, No.13, 5th Fl, Lake Kan Street, Pazundaung Tsp, Yangon, Myanmar, +95 9972230577,
5. The Green Umbrella, Mya Pyin Main Road, Ngapali Beach, Ngapali, Myanmar, +95 9421753814
6. Maharsi Meditation Center, Maharsi Tharthana Yeik Thar Street, Yangon, Myanmar,
7. Dhamma Joti Vipassana Meditation Centre, Nga Htat Gyi Pagoda Road, Yangon, Myanmar, +95 1549290
8. Feel Myanmar Food, 124 Pyi Htaung Su Yeikthar Street, Yangon, Myanmar, +95 973208132″