Dol op lange wandelingen door schilderachtige landschappen, ver van de stedelijke hectiek? Dan zijn de 790 Schotse eilanden je vrije tijd meer dan waard. Ontelbare wandelroutes voeren je langs grillige kliffen, door moerassige wetlands met mistige meren en kleurrijke veenvlaktes. Bewoners als edelherten, vossen, otters, orka's en dolfijnen maken de eilanden een walhalla voor fotografen, wildlife spotters en vakantiegangers die snakken naar ongerepte natuur.

 1. Smullen

Het dichtst bij het vasteland van Schotland ligt de makkelijk bereikbare eilandengroep Binnen-Hebriden, bestaande uit Mull, Iona, Coll, Tiree, Jura en Islay. Mull, het op een na grootste eiland van deze groep, is zo onstuimig mooi dat menig fotografieliefhebber er verliefd op wordt. Boek een boottocht rondom het eiland, bijvoorbeeld bij Sea Life Surveys (1), en schiet je camera vol met plaatjes van walvissen, dolfijnen en als je geluk hebt een orka. Misschien lukt het je zelfs om een zeldzame witte zeearend vast te leggen die over het water scheert op zoek naar een maaltje vis. Liefhebbers van het lekkerste wat de Atlantische Oceaan te bieden heeft, doen er goed aan het voorbeeld van de zeearend te volgen. Op Mull kun je het beste zeevoedsel van Schotland eten. Bijvoorbeeld bij toprestaurant Ninth Wave (2), waar de kreeft, zeekomkommer en octopus bijna van je bord kruipen, zo vers. The Mishnish Bar (3) is de beste plek om een Tobermory malt whisky te drinken en naar visserslatijn te luisteren.

ScottishIsles-Mull-Nature_VisualHunt.jpgMull - Foto: icam0802 via Visual Hunt / CC BY-SA
 1. We want moore

Een stuk meer naar het noordwesten liggen de eenzame buitenposten van de Schotse eilanden, de Buiten-Hebriden. Van Lewis, Harris, Uist en Barra is Uist met de mooiste natuur gezegend. Op het zuidelijke gedeelte ligt het Loch Druidibeg National Nature Reserve. Uitgestrekte, met bloemen bedekte moslanden liggen tussen de moores (moerasgebieden). Tussen al dat moois leggen aalscholvers, sterns, kwartels en ganzen hun eieren, terwijl edelherten grassprieten tussen de rotspartijen vandaan knabbelen. Ook kun je op Uist otters spotten. De ferry's vanaf Castle Bay en Oban komen aan in het havenstadje Lochboisdale, waar je bij Laing Motors Car Hire (4) een auto kunt huren voor een roadtrip rond het eiland. In het Lochboisdale Cafe (5) met het zuurstokrode dak kun je terecht voor koffie, landkaarten en souvenirs.

 1. In het spoor van de Vikingen

Orkney is samen met de Shetlandeilanden de meest noordelijk gelegen eilandgroep van Schotland. Het ligt op dezelfde breedtegraad als het Noorse Bergen en het is dan ook geen wonder dat de Vikingen overal op de eilanden hun sporen nalieten. De ruige schoonheid en ongereptheid van de Orkney-eilanden levert schitterende foto's op. Natuurliefhebbers kunnen er meer dan 250 soorten planten en bloemen spotten. Ferry's vanaf Aberdeen en Lerwick brengen je naar Mainland, maar je kunt de archipel ook per vliegtuig bereiken via vliegveld Kirkwall. Bestel in het stadje bij familierestaurant The Foveran (6) een portie Haggis (gevulde schapendarmen) of een maaltje zeevruchten voordat je het eiland gaat verkennen.

ScottishIsles-Skye-Nature_VisualHunt.jpgSkye - Foto: J McSporran via Visual hunt / CC BY
 1. Hikers paradise

De Shetlandeilanden liggen meer dan 160 km van de Schotse kust en vormen de meest noordelijke archipel van Schotland. Hier ga je naartoe voor lange, eenzame wandeltochten door de ongerepte natuur. De eilandengroep bestaat uit ongeveer 100 eilanden, waarvan er maar vijftien bewoond zijn. Op het zuidelijk gelegen Fair Isle broeden kolonies papegaaiduikers, Jan van Genten en andere zeldzame zeevogels. Verder vind je hier overblijfselen uit de Keltische oudheid, her en der verspreid langs de door weer en wind gevormde kliffen van de kust. Op het zuidelijkste puntje van Shetland Mainland, vlak bij het vliegveld, kun je bij Shetland Wildlife (7) onvergetelijke tours boeken waarbij je zeehondenkolonies bezoekt en orka's kunt spotten. Om te voorkomen dat de vochtige eilandkou in je botten trekt, raden Shetlanders een straffe Reel Malt whisky aan in de Kiln Bar (8) op Mainland.

 1. Magisch mooi

Misschien wel het mooiste eiland van Schotland is Skye, dat met een brug aan de noordwestelijke kust van Schotland is verbonden. Hier liggen pittoreske vissersdorpjes verspreid tussen onstuimige heuvellandschappen met middeleeuwse kastelen. Het magische natuurgebied Quiraing wordt door sommigen de mooiste plek op aarde genoemd en ademt de sfeer van fantasyfilms en oude legendes. Maak hier betoverende foto's en onvergetelijke wandelingen door de valleien met uitzicht op de zee, andere eilanden en landinwaarts de bergen. De gidsen van Isle of Skye Wildlife Tours (9) nemen je graag mee over het eiland, als je edelherten, zeehonden, dolfijnen, otters en arenden wilt spotten.

Pluisje, boompje, beestje

Op foto's lijken de Schotse eilanden bedekt met grassige, kale vlaktes, maar het zal je verbazen wat er allemaal groeit en bloeit. De natuurlijke vegetatie van de eilanden is vooral heide. Je vindt er struikheide, kraaiheide en rode dopheide. Ook zie je overal blauwe bosbessen en vossenbessen. Hellingen en heuvels zijn bedekt met een dunne laag veen waarop veenmos groeit en allerlei kleurrijke kleine bloemplanten, ook wel veenpluis genoemd. In afgelegen veengebieden komen wandelaars regelmatig vossen, hazen, konijnen, dassen en otters tegen. Ga je met een gids op stap, dan kun je zelfs wilde katten (Scottish tigers), marters en hermelijnen spotten.

Eten en drinken

Behalve om stoere mannen in kilts en whisky staat Schotland bekend om de heerlijke, verse vis die je er kunt eten. Minder bekend zijn de gastronomische routes langs schapenkaasboerderijen, zoals de beroemde Campbeltown Creamery (10) op Mull of Kintyre. Hier proef je de lekkerste schapenkazen ter wereld en kun je een kijkje nemen in de fabriek.

Vliegen en overnachten

Vanuit Nederland vlieg je zo naar de Schotse eilanden. Fijne hotels voor overnachtingen op een steenworp afstand van de natuur vind je op de Buiten-Hebriden en Binnen-Hebriden (vooral op Mull), Skye en de schiereilanden.

Top 3 natuurreservaten

Rum: dit eiland met ongeveer 40 inwoners ligt op de Binnen-Hebriden en is een groot natuurreservaat vol edelherten.

Staffa: boottochten rondom dit reservaateiland zijn populair bij liefhebbers van zeehonden, walvissen en dolfijnen.

Loch Coruisk: een van de mooiste meren van Schotland, waar je kunt picknicken tussen de zeehonden.

Contacten

 1. Sea Life Surveys: Tobermory Pier, Tobermory PA75 6NR, Isle of Mull, +44 1688302916
 2. Ninth Wave: Bruach Mhor, Fionnphort PA66 6BL, Isle of Mull, +44 1681700757
 3. The Mishnish Bar: Main Street, Tobermory PA75 6NU, Isle of Mull, +44 1688302500
 4. Laing Motors Car Hire: A865 Road to Lochboisdale, South Uist, +44 1878700267
 5. Lochboisdale Cafe: Kenneth Drive, Lochboisdale, South Uist HS8 5TH, +44 1878700313
 6. The Foveran: Kirkwall, St Ola, Orkney, KW15 1SF, +44 1856872389
 7. Shetland Wildlife: Windy Stacks, Quendale, Sumburgh ZE2 9JD, +44 1950460939
 8. Kiln Bar: Main St, Shetland ZE1 0TR, +44 1595880830
 9. Isle of Skye Wildlife Tours: Portsoy, 4 Glenmore, Portree IV51 9LP, +44 7972260249
 10. Campbeltown Creamery: Witchburn Road, Campbeltown, Mull of Kintyre