Of je nu een fan van de TV-serie Game of Thrones bent of niet, Noord-Ierland is zeker een bestemming die een plekje op je bucket list verdient. Huur een auto en maak een onvergetelijke road trip door uitgestrekte landschappen, ontmoet vriendelijke locals en geniet van lokaal geproduceerde gerechten in een van de vele restaurants of sfeervolle pubs. En als je een echte 'Thronie' bent, zul je onderweg nog wat bekende plekken tegenkomen.

Wandel door de Dark Hedges

The Dark Hedges is een laan waar aan beide kanten enorme beukenbomen staan die naar elkaar hellen. In Game of Thrones stond deze weg voor de 'Kingsroad', waar Arya in de eerste aflevering van seizoen 2 vermomd als jongetje overheen reisde als onderdeel van een groepje rekruten van de Night's Watch. Als je hier bent, bezoek dan zeker ook even Grace Hill House. Er is een klein restaurant en je vindt hier een van de tien geheime Game of Thrones-deuren...

Bregagh Rd, Stranocum, Ballymoney BT53 8TP, Noord-Ierland

Foto: Nienke Krook

Ontdek de geheime deuren

Toen een aantal bomen van de Dark Hedges onderuit gingen tijdens een heftige storm in 2016, werd besloten er iets positiefs mee te doen voor de lokale bevolking. Tourism Ireland liet van het hout ongelooflijk gedetailleerde deuren maken die belangrijke scènes van elk van de tien afleveringen uit het 6e seizoen van Game of Thrones laten zien. Ze plaatsten de deuren in de volgende tien pubs door het hele land:

1. The Cuan 2. Fiddlers Green 3. Percy French 4. Blakes Of The Hollow 5. Frank Owen's Bar 6. The Fullerton Arms 7. Gracehill House 8. Mary Mcbrides Bar 9. Ballygally Castle 10. Dark Horse

Foto: Nienke Krook

Schuil in de Cushendun Caves

De Cushendun Caves in County Antrim werden meer dan 400 miljoen jaar geleden door extreme weersomstandigheden gevormd. Je vindt ze net buiten het idyllische kustdorpje Cushendun. Fans van de serie zien in de omgeving rond de grotten 'The Stormlands' en kunnen op de plek lopen waar Davos Seaworth Melisandre bracht om het leven te schenken aan het schaduwwezen in seizoen 2, aflevering 4.

42 The Bay Apartments, Cushendun, Ballymena BT44 0PE

Foto: Nienke Krook

Waai uit in Ballintoy Harbour

Als je op zoek bent naar het echte Ierse plattelandsleven, dan is Ballintoy Harbour (of 'Pyke Harbour' zoals fans van de serie het kennen uit seizoen 2) een niet te missen stop. Het dorpje dat een kilometer verderop ligt heeft schattige winkeltjes, twee kerkjes en een aantal restaurants. Mis hier niet de Game of Thrones-kamer in de Fullerton Arms Pub en bezoek ook de Carrick-a-Rede Rope Bridge (tevens filmlocatie voor Renly Baratheon's kamp). De beroemde scène waar Yara en Theon op een paard rijden werd een stukje verderop gefilmd, in Murlough Bay.

Harbour Rd, Ballintoy, Ballycastle BT54 6NA

Foto: The London Tester

Stap terug in de tijd bij Inch Abbey

Aan de rivier de Quoile vind je Inch Abbey, een enorme ruïne van een abdij en bijgebouwen uit de 12e en 13e eeuw. Je kunt hier gratis rondkijken en even doen alsof je in het kamp van Robb Stark bent (waar hij benoemd werd tot 'King of the North' en waar hij Jamie Lannister gevangenhield) uit de 10e aflevering van het eerste seizoen van Game of Thrones.

Inch Abbey Rd, Downpatrick BT30 9AX

Foto: Nienke Krook

Klauter door Tollymore Forest Park

Dit prachtige park van meer dan 630 hectare heeft vanaf verschillende wandelroutes uitzichten over de omliggende bergen en de zee vlakbij Newcastle. De rivier die door het park loopt stroomt onder 16 bruggen door, waarvan de oudste uit 1726 stamt! Hier werd gefilmd voor de openingsscène van seizoen 1, waar drie mannen van de Night's Watch voor het eerst White Walkers tegenkomen. Ook ontdekte de Stark-familie in dit park zogenaamde direwolf puppy's.

East District Forest Office, Castlewellan, Newcastle BT31 9BU

Foto: Nienke Krook

Leer boogschieten bij Castle Ward

Castle Ward in Country Down is waarschijnlijk een van de meest indrukwekkende locaties tijdens je bezoek aan Noord-Ierland. Fans van de serie herkennen dit 18-eeuwse kasteel met prachtig ontworpen tuin en bijgebouwen als 'Winterfell', de thuisbasis van House Stark. Hier kun je een complete Winterfell Experience ondergaan en leren boogschieten, fietsen langs filmlocaties in het nabijgelegen bos en zelfs direwolves aaien.

Strangford, Downpatrick BT30 7LS

Foto: Nienke Krook