Deze eerste wandeling met Aurélia leidt je door het gebied rondom de Eiffeltoren, in het 7e arrondissement. Vanwege zijn diamantvorm wordt dit arrondissement ook wel 'Le Gros Caillou', de grote steen, genoemd. Dit is de wijk die toeristen vaak het eerst bezoeken, vanwege de Eiffeltoren, de vele musea (Rodin, Branly Orsay, Invalides) en de overheidsgebouwen (Hôtel Matignon, Assemblée Nationale). Maar maak ook eens een wandeling door de rustige delen van dit arrondissement. Hier krijg je het gevoel dat je de plaatselijke bewoners hoort fluisteren.


Op de kunstroute

Voor filmmakers staat dit gebied symbool voor het bourgeois, geïdealiseerde, romantische Parijs. Hier zijn allerlei films opgenomen, zoals

  • Charade van Stanley Donen, met Cary Grant en Audrey Hepburn (1963)
  • De James Bond-film A View to a Kill van John Glen (1985)
  • Un long dimanche de fiançailles van Jean-Pierre Jeunet (2004)
  • Inception van Christopher Nolan (2010).

Ook hebben hier meerdere kopstukken uit de literaire, culturele en politieke wereld gewoond, onder wie Albert Camus, Serge Gainsbourg, Yves Saint-Laurent, André Gide, Jean-Luc Godard, Maurice Pialat en Simone Veil.

Daar gaan we!

De Eiffeltoren

Deze Wandeling met Aurélia begint bij de Eiffeltoren, een absolute must-see. Waar je ook bent, overal zie je hem hoog boven de Parijse daken uittorenen, als een reus die goed op de bewoners van zijn stad past. Met 7 miljoen bezoekers per jaar is de Eiffeltoren het meest bezochte monument met entreeprijs ter wereld!

Een goed verborgen schoorsteen

Wist je dat er achter de Eiffeltoren een rood stenen torentje verborgen zit? Als je het wilt vinden, ga je naar de westelijke poot. Tussen een paar bomen zie je een schoorsteen die dateert uit de negentiende eeuw, toen de Eiffeltoren werd gebouwd. Deze schoorsteen was aangesloten op de machinekamer. Hij is uitstekend bewaard gebleven en houdt zich goed schuil - een bijzondere ontdekking aan de voet van het populairste monument van Frankrijk.

Van Saxe-Breteuil naar Francis-Xavier

Een markt vol kleuren

Om de sfeer van het dagelijkse leven in Parijs op te snuiven, kun je het beste terecht op de markt van Saxe-Breteuil. Op deze markt wordt elke donderdag en zaterdag een keur aan verse producten aan de man gebracht, van vlees en vis tot groente en fruit. Je vindt er ook specerijen en gekonfijte vruchten. Neem vooral iets lekkers mee om de rest van de dag van te smullen.

eglise saint francois xavier.jpgKerk van Saint-François-Xavier - 12 Place du Président Mithouard. Foto: Imagizz

Een religieuze schat

Na het eten bezoeken we een van de mooiste kerken van Parijs: de Eglise Saint-François-Xavier. De prachtige gevel doet denken aan de Italiaanse basilieken uit de Renaissance. Ga zachtjes naar binnen en bewonder het negentiende-eeuwse orgel.

Verborgen tuinen

Na deze religieuze ervaring gaan we terug naar de Rue de Babylone voor een exotisch en landelijk uitstapje.

Aziatisch erfgoed

Een verrassend exotische plek vind je in Cinema La Pagode. Als het regent, kun je in een van de mooiste en meest bijzondere bioscopen van Parijs genieten van een film. Als het mooi weer is, kun je ook een hapje en een drankje bestellen in het theehuis in het bamboebos. Cinema La Pagode staat sinds 1990 op de monumentenlijst.

jardin catherine laboure.jpgJardin Catherine Labouré - 29 rue de Babylone. Foto: Imagizz

Groene ontdekking

Heb je zin in een pauze om lekker landelijk te picknicken en de producten te proeven die je vanmorgen op de markt hebt gekocht? Ga dan naar de Jardin Catherine Labouré. Tussen de appel- en kersenbomen waan je je op het platteland. Of je nu onder de pergola blijft zitten of naar de klokkentoren kijkt die in de verte tussen de bladeren van de fruitbomen opdoemt, dit is een waar stukje platteland in de stad.

Kunst en lekkernijen

Kunst in het groen

Staat het Musée Rodin voor vandaag op het programma? Tussen de beelden en de rozenstruiken in de tuin kun je heerlijk verstoppertje spelen. De beeldentuin verandert mee met de seizoenen. In de zomer komen mensen hier verkoeling zoeken, en in het najaar hult de tuin zich in prachtige herfstkleuren.

Eten

Is het al bijna etenstijd? Of wil je eerst nog even winkelen? Aan de overkant van Les Invalides liggen twee winkelstraten die bekendstaan om hun levensmiddelenwinkels, die voor elk wat wils bieden en je laten zien hoe de mensen hier in het 7e arrondissement leven.

In de stalletjes aan de voetgangersstraat Rue Cler kun je groente, fruit, vlees en vis kopen.

Bij de etalage vol taartjes en gebak van Moulin de la Vierge aan de Rue Saint-Dominique loopt het water je in de mond.

Ook Aux Merveilleux de Fred, iets verderop, wil je niet missen. Voordat je je laat verleiden door de producten van deze traditionele noord-Franse taartenwinkel, moet je eerst het vakmanschap van het personeel bewonderen. Door het raam zie je hoe ze de Merveilleux maken, een meringue overgoten met slagroom en bestrooid met chocoladeschaafsel.

Soberheid en extravagantie

Ontsnappen naar het platteland

Als je een nieuwe buurt ontdekt, is er altijd wel één plek waar je op slag verliefd op wordt. En dat gebeurt je vast en zeker ook in de schattige tuinen van de Eglise Luthérienne Saint-Jean. Aan je rechterkant word je begroet door een mooi vakwerkhuisje, een uitnodigende plek die rust uitstraalt.

immeuble lavirotte.jpgFaçade Art Nouveau - 29 avenue Rapp. Foto: Imagizz

Art-nouveaugevel

Om de oevers van de Seine te bereiken, ga je via Avenue Rapp, waar je de extravagante gevel ziet die doet denken aan de villa's van Gaudi in Barcelona. Kijk op nummer 29 eens omhoog. Je kijkt nu naar het gebouw van Lavirotte, dat sinds 1964 op de monumentenlijst staat.

Eind negentiende en begin twintigste eeuw bracht de architect Lavirotte de pracht van Art Nouveau naar de hoofdstad. Hier in de buurt staan diverse van zijn werken, waarmee hij meerdere malen de Parijse Competition Façades won (met het Céramic Hôtel op 34 avenue Wagram in het 8e arrondissement, 3 Square Rapp in het 7e arrondissement en Hôtel Montessuy op Rue Sédillot 12 in het 7e arrondissement).

De oevers van de Seine

Deze wandeling met Aurélia wordt afgesloten met een ommetje langs de Seine, van Port des Invalides naar een prachtig schip, de Rosa Bonheur Sur Seine. Deze oevers zijn sinds 2013 alleen toegankelijk voor voetgangers. Hier kunnen de Parijzenaren de sfeer proeven die de Seine eind negentiende en begin twintigste eeuw uitstraalde. Met deze wandeling kun je even ontsnappen aan het verkeer en het lawaai van de stad. Je hoort alleen het geluid van de langsstromende rivier. Op de speelterreinen, in de drijvende tuinen en in de restaurants kun je heerlijk ontspannen en plezier maken.

Deze wandeling rondom de Eiffeltoren laat je het charmante, landelijke, groene en intieme 7e arrondissement zien, midden tussen de overbekende gebouwen. In de schaduw van de Eiffeltoren is het 7e arrondissement een welkome verrassing.