By Expedia Team, on July 11, 2017

Zweden 360

“Zweden, een van de best bewaarde vakantiegeheimen van Europa, wordt in snel tempo een van de populairste toeristische bestemmingen in dit werelddeel. Het is overigens geen raadsel waarom dit zo is. Je hoeft alleen maar de prachtig bewaard gebleven Gamla Stan in Stockholm te verkennen, de treinroute Inlandsbanan door talloze weelderige bossen te nemen en langs kristalheldere meren of naar Zweeds Lapland te gaan om te zien waarom het land steeds populairder wordt. Bovendien is, zoals alle Zweden weten, reizen in Zweden veilig, efficiënt en kun je altijd verrast worden met iets spectaculairs. Van de stranden in het zuiden tot de oevers van de meren in het centraal gelegen Östersund tot het sneeuwparadijs van de poolcirkel in het noorden: Zweden heeft voor iedereen iets in petto, vooral als je van buitenactiviteiten houdt. Reizen door Zweden zal je verwachtingen zeker overtreffen.

<a href="https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=hGwgkhDL42Y']<br /><br />Het">https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=hGwgkhDL42Y

Het beste voorbeeld van de verbondenheid die de Zweden met het land hebben, is het concept van allemansrätten, waarmee mensen toegang krijgen tot alle stukken land. Niet alleen krijgt iedereen de mogelijkheid om van het buitenleven te genieten, allemansrätten behelst ook de verantwoordelijkheid om de ongerepte natuur te respecteren. ‘Niets verstoren, niets vernielen’ is het levensmotto van de Zweden die tijdens hun jeugdjaren veel in de natuur kamperen, vossenbessen plukken en zo veel mogelijk buiten zijn. Op deze manier is er in de Zweedse cultuur een diepgeworteld gevoel ontstaan voor het waarderen van de natuur. De Zweden verkennen in elk jaargetijde graag elke centimeter van hun land: van de bevroren toendra, de rotseilanden, de heldere meren en de bergplateaus tot de wandelpaden in de bossen. Zweedse kinderen brengen hun jeugdjaren door met wandelen, kamperen, zeilen, skiën, vissen en het plukken van bessen en paddenstoelen. Dit gevoel van verwondering en de verbondenheid met de aarde blijft de mensen altijd bij.

Zweedse geschiedenis en cultuur

Zweden heeft wereldwijd een uitstekende reputatie en terecht: het is een van de meest progressieve en innovatieve landen ter wereld, vooral op gebied van sociaal en ecologisch welzijn. De Zweden zijn voorstanders van gelijkheid in de samenleving en hebben vaak in de voorhoede gestaan om de rechten van minderheden te bepleiten.

Hoewel de meeste mensen de Zweedse geschiedenis in verband brengen met Vikingen, omvat het verleden van het land meer dan dat. Er zijn bewijzen dat er hier al in 8.000 v.Chr. mensen woonden en tot op heden worden er nog steeds huizen, graven, gereedschap en andere voorwerpen uit die tijd ontdekt. Deze mensen leefden van wat het land te bieden had en maakten gebruik van weelderige bossen, visrijke wateren en terugtrekkende ijskappen, waardoor het mogelijk was om op steeds lager wordende stukken land te leven. Vanaf deze tijd, gedurende de bronstijd en vervolgens de ijzertijd groeide de bevolking van Zweden en werd de landbouw de belangrijkste basis voor de maatschappij en de economie. Echter altijd, tijdens de Vikingperiode, oorlogen, de opkomst en val van de monarchie, heeft het Zweedse volk altijd respect gehad voor haar land. Tegenwoordig gaat slechts 1% van het Zweedse afval naar een stortplaats en is maar liefst 52% van de energie afkomstig uit duurzame bronnen. Deze verbluffende cijfers tonen aan hoe belangrijk de natuur voor hen is en hoe hard ze werken om het milieu te beschermen voor de komende generaties.

Maar Zweden heeft niet alleen land te bieden. Bijna vrijwel elk aspect van de Zweedse cultuur heeft op een of andere manier wereldwijde bekendheid en het land is bekend vanwege enkele van de beste uitvinders ter wereld. De driepuntsgordel, die in 1959 door Volvo werd geïntroduceerd, heeft sindsdien naar verluidt meer dan een miljoen mensenlevens gered. Bovendien worden Zweedse uitvinders altijd in één adem genoemd met Alfred Nobel, uitvinder van het dynamiet en naamgever van de prestigieuze Nobelprijs. Bovendien zijn er meerdere Oscars, Nobelprijzen voor literatuur en Olympische medailles toegekend aan Zweden.

Ondanks deze grote prestaties is wellicht een van de mooiste Zweedse tradities fika. De Zweden denken graag dat dit begrip onvertaalbaar is, maar dit belangrijke sociale verschijnsel kan desondanks ruwweg worden vertaald als ‘koffiedrinken’. Misschien zit het verlangen om even een moment te genieten – of het nu ochtend of avond is, met of zonder vrienden – in het DNA van de Zweden, net als de liefde voor het land. Fika is de Zweedse manier om de goede dingen van het leven te waarderen en het is geen wonder dat zo veel mensen naar Zweden gaan om hetzelfde te ervaren.

sweden-360-heritage.jpg

Op ontdekkingstocht in de Zweedse natuur

Hoewel meer dan 85% van de Zweedse bevolking in steden woont, zijn de meeste Zweden het er wel over eens dat de tijd die buiten wordt doorgebracht, belangrijk is. Niet alleen vanuit de Zweedse traditionele cultuur, maar ook omdat het geweldig is voor je gezondheid en algeheel welzijn. Een pluspunt is natuurlijk dat het landschap van Zweden afkomstig lijkt te zijn uit de allermooiste vakantiefolder: kristalheldere meren (bijna 96.000), enorm uitgestrekte bossen en enkele van de bekendste wandelroutes van Europa of misschien zelfs ter wereld.

Wanneer het midzomer is, zijn de dagen lang en vol zonneschijn en breken de beste maanden aan voor outdooractiviteiten in Zweden. Als je tijd wilt doorbrengen op het water, zijn er meer dan genoeg mogelijkheden hiervoor. Er is schijnbaar een eindeloos aantal watersporten die je kunt doen en bovendien kun je kiezen uit meren in het binnenland of kilometers aan kust die je kunt verkennen. In Mora, waar het Zornmuseet staat waarin het werk van Anders Zorn te zien is, wordt elk jaar veel aandacht besteed aan de midzomervieringen. Hier vlakbij kun je tijd doorbrengen op het meer Siljan,waar kajakken, golfen, vissen en wandelen populaire bezigheden zijn. Neem ook een kijkje bij het meer Skärsjön, dat tegen een prachtige achtergrond ligt van weelderig groene bossen. Wandeltochten maken in de wilde natuur is ook populair in de warmere maanden. De wandelroute Kungsleden, oftewel het Koningspad, staat hoog op het verlanglijstje van iedere sportieve wandelaar. Langs deze route beleef je Zweden op zijn best: geweldige bergpanorama’s, ruisende rivieren en die frisse Scandinavische lucht. Als je liever dichter bij de stad blijft, heeft Stockholm allerlei leuke gezinsvriendelijke activiteiten te bieden. Hierbij kun je denken aan het pretpark Gröna Lund, maar ook aan Skansen, een van de leukste en leerzaamste openluchtmusea.

Als de zomer ten einde loopt, betekent het niet dat de avonturen in Zweden ook ophouden. In de winter en koudere maanden is er op het gebied van activiteiten en verkenningstochten net zo veel aanbod. Helemaal in het uiterste noorden kun je in de koudste periode van het jaar in Kiruna de poolcirkel ontdekken. Toeristen kunnen een ritje maken met een hondenslee of een kijkje nemen in de plaatselijke kerk, die een van de grootste houten gebouwen in Zweden is. In het hele land, maar vooral in het noorden, kun je in de donkere maanden het prachtige noorderlicht zien. Een van de beste plaatsen waar je dit kunt waarnemen, is Abisko Nationalpark, in het Aurora Sky Station. Ook wilde dieren spotten gaat door in de winter, met speciale rondleidingen voor het spotten van wolven, elanden en rendieren. Ga overnachten in een ijshotel in Jukkasjärvi of in een iglo die is gemaakt met het water van de Tännforsen, de krachtigste waterval van het land. Als je wilt skiën, is het populaire skioord Åre een aanrader. Je kunt ook naar een van de andere ruim 200 skigebieden in het land gaan. Of je nu wilt verblijven in een van de steden of het platteland wilt gaan verkennen, een sauna in de winter is een van de beste Zweedse tradities. Neem een kijkje bij de prachtige Kolarbyn Ecolodge, iets buiten het dorp Skinnskatteberg.

Waar je ook naartoe reist in Zweden of rond welke tijd je gaat: er is altijd voor elk wat wils.

sweden-360-to-do.jpg

Wist je dat?…leuke weetjes en feiten over Zweden

Wist je dat er bij de laatste telling meer dan 380 IKEA-winkels ter wereld waren? De mensen die IKEA bezoeken, kopen er niet alleen meubilair. Meer dan 2,2 miljoen Zweedse gehaktballen worden jaarlijks in deze winkels verorberd! Dit is niet de enige leuke wetenswaardigheid over Zweeds eten: er worden per jaar 20 miljoen semlas, roombroodjes met spijs, gegeten. Deze lekkernij is perfect voor de fika. Er zijn echter niet alleen maar smakelijke delicatessen. Surströmming, een gerecht van gegiste haring ,is ooit in een Japans onderzoek verkozen tot het meest stinkende voedsel op aarde.

Naast IKEA, H&M en Volvo is misschien het grootste exportproduct ooit de geliefde popgroep ABBA. Nadat ABBA in 1974 het Eurovisiesongfestival had gewonnen, werd het de grootste Zweedse muziekact ooit. Hun platenverkoop varieert van een lage schatting van 380 miljoen tot een verbijsterende 500 miljoen. Er is een reden waarom de bandleden zulke extravagante kleding droegen. Er gold namelijk belastingaftrek voor kleding die niet elke dag werd gedragen. Misschien moeten we de hotpants met glitters en plateauzolen weer tevoorschijn halen?”