By Expedia Team, on September 4, 2017

Aflevering 12: De Omgeving van het Kasteel van Versailles

In deze aflevering van Promenades d’Aurélia neem ik jullie mee op een bijzondere wandeling door het Kasteel van Versailles. Het vertrekpunt van deze wandeling is de Spiegelzaal, die je echt niet mag missen. Daarna ga je verder langs de vertrekken van de favorieten van Lodewijk XV: Madame de Pompadour en Madame du Barry! Ontdek samen met mij het intieme Versailles!

<a href="https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=JyEy9Qr8r18']<br /><br /><br /><br />">https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=JyEy9Qr8r18

### Versailles, een koninklijk kasteel bij uitstek

Het Kasteel van Versailles is de residentie van de koningen van Frankrijk. Vier van hen hebben er gewoond: Lodewijk XIII, XIV, XV en XVI. Het kostte meer dan honderd jaar om het eenvoudige jachtpaviljoen van Lodewijk XIII te transformeren in een majestueus paleis!

Het Kasteel van Versailles en zijn tuin in getallen:

– 2100 beelden
– 210.000 tot 300.000 bloemen worden ieder jaar in de tuinen geplant
– 600 waterstralen
– 55 fonteinen
– 47 vijvers
– 1650 m lang Grand Canal
– 35 km waterleidingen
– 2300 vertrekken
– 5,56 hectare grondoppervlak
– 2153 ramen
– 1252 haarden (in 1789)
– 67 trappen
– 68 bedienden in de hofhouding van de koning tijdens de monarchie

Tijdens deze wandeling besteden we vooral aandacht aan koning Lodewijk XV, want via de vertrekken van zijn favorieten komen we veel te weten over zijn dagelijks leven en zijn privéleven.

3-spiegel.JPG

De Spiegelzaal – Foto: Imagizz

De Spiegelzaal, weerspiegeling van een welvarend en machtig koninkrijk
———————————————————————-

We beginnen onze wandeling met de Spiegelzaal!

De talloze spiegels van dit vertrek weerspiegelen de tuinen. Het is een ode aan het licht. Voor de decoraties waren 400.000 goudblaadjes nodig. De zaal heeft 24 kroonluchters, 17 ramen en 357 spiegels. De 73 meter lange zaal verbindt de vertrekken van de koning met die van de koningin. De weelderige inrichting was niet alleen een politieke troef ter ere van de Zonnekoning, maar ook een stimulans voor de Franse industrie en kunst.

Louis XVI en Marie-Antoinette trouwden er in 1770. Hier werd ook op 28 juni 1919 het Verdrag van Versailles ondertekend, dat een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog.

Wat weetjes over de Spiegelzaal

– De schilderingen op het plafond zijn gemaroufleerd, dat wil zeggen dat ze na het schilderen op het plafond zijn gelijmd.
– De Spiegelzaal werd uitsluitend met kaarsen verlicht.
– Sommige mensen schrikken van hun eigen spiegelbeeld en ja, in die tijd waren spiegels zeldzaam en duur.
– Bekijk de ramen van de Spiegelzaal eens van dichtbij. Sommige zijn geparafeerd en die handtekeningen zijn meer dan 200 jaar oud!

2-spiegel.JPG

De Spiegelzaal – Foto: Imagizz

### De vertrekken van Madame de Pompadour en Madame du Barry, het koninklijke privéleven

Een bezoek aan de vertrekken van de favorieten is een uitgelezen kans om de privéverhalen en de geheimen van het Kasteel van Versailles te ontdekken, daar waar de koning probeerde buiten het zicht van de hovelingen als mens te leven. De vertrekken van de favorieten van de koning vormen het hart van zijn privéleven. Madame de Pompadour en Madame du Barry bewoonden twee luxe gedeelten van het kasteel in de nabijheid van de kleine vertrekken van koning Lodewijk XV.

4-vertrekken.JPG

Vertrekken van Madame de Pompadour – Foto: Imagizz

### Madame de Pompadour, een belangrijke persoon aan het hof van Lodewijk XV

Vanaf halverwege de 18e eeuw is Madame de Pompadour niet langer de maîtresse van de koning, maar ze blijft een grote invloed op hem houden. In 1756 stimuleert ze de oprichting van de Manufacture nationale de Sèvres, een porseleinfabriek, steunt ze de aanleg van de Place Louis XV (nu de Place de la Concorde) en overtuigt ze de vorst dat hij het Klein Trianon moet laten bouwen. Lodewijk XV koopt zelf het Hôtel d’Evreux, nu het Elysée-paleis, voor wanneer hij in Parijs verblijft.

###
Een geheim over de vertrekken van Madame de Pompadour

Madame de Pompadour woont tussen 1745 en 1750 boven het Grand Appartement du Roi (de Statievertrekken). De twee vertrekken zijn met elkaar verbonden via een “vliegende stoel””