By Expedia Team, on September 4, 2017

Aflevering 12: De Omgeving van het Kasteel van Versailles

In deze aflevering van Promenades d’Aurélia neem ik jullie mee op een bijzondere wandeling door het Kasteel van Versailles. Het vertrekpunt van deze wandeling is de Spiegelzaal, die je echt niet mag missen. Daarna ga je verder langs de vertrekken van de favorieten van Lodewijk XV: Madame de Pompadour en Madame du Barry! Ontdek samen met mij het intieme Versailles!

<a href="https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=JyEy9Qr8r18']<br /><br /><br /><br />">https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=JyEy9Qr8r18

### Versailles, een koninklijk kasteel bij uitstek

Het Kasteel van Versailles is de residentie van de koningen van Frankrijk. Vier van hen hebben er gewoond: Lodewijk XIII, XIV, XV en XVI. Het kostte meer dan honderd jaar om het eenvoudige jachtpaviljoen van Lodewijk XIII te transformeren in een majestueus paleis!

Het Kasteel van Versailles en zijn tuin in getallen:

– 2100 beelden
– 210.000 tot 300.000 bloemen worden ieder jaar in de tuinen geplant
– 600 waterstralen
– 55 fonteinen
– 47 vijvers
– 1650 m lang Grand Canal
– 35 km waterleidingen
– 2300 vertrekken
– 5,56 hectare grondoppervlak
– 2153 ramen
– 1252 haarden (in 1789)
– 67 trappen
– 68 bedienden in de hofhouding van de koning tijdens de monarchie

Tijdens deze wandeling besteden we vooral aandacht aan koning Lodewijk XV, want via de vertrekken van zijn favorieten komen we veel te weten over zijn dagelijks leven en zijn privéleven.

3-spiegel.JPG

De Spiegelzaal – Foto: Imagizz

De Spiegelzaal, weerspiegeling van een welvarend en machtig koninkrijk
———————————————————————-

We beginnen onze wandeling met de Spiegelzaal!

De talloze spiegels van dit vertrek weerspiegelen de tuinen. Het is een ode aan het licht. Voor de decoraties waren 400.000 goudblaadjes nodig. De zaal heeft 24 kroonluchters, 17 ramen en 357 spiegels. De 73 meter lange zaal verbindt de vertrekken van de koning met die van de koningin. De weelderige inrichting was niet alleen een politieke troef ter ere van de Zonnekoning, maar ook een stimulans voor de Franse industrie en kunst.

Louis XVI en Marie-Antoinette trouwden er in 1770. Hier werd ook op 28 juni 1919 het Verdrag van Versailles ondertekend, dat een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog.

Wat weetjes over de Spiegelzaal

– De schilderingen op het plafond zijn gemaroufleerd, dat wil zeggen dat ze na het schilderen op het plafond zijn gelijmd.
– De Spiegelzaal werd uitsluitend met kaarsen verlicht.
– Sommige mensen schrikken van hun eigen spiegelbeeld en ja, in die tijd waren spiegels zeldzaam en duur.
– Bekijk de ramen van de Spiegelzaal eens van dichtbij. Sommige zijn geparafeerd en die handtekeningen zijn meer dan 200 jaar oud!

2-spiegel.JPG

De Spiegelzaal – Foto: Imagizz

### De vertrekken van Madame de Pompadour en Madame du Barry, het koninklijke privéleven

Een bezoek aan de vertrekken van de favorieten is een uitgelezen kans om de privéverhalen en de geheimen van het Kasteel van Versailles te ontdekken, daar waar de koning probeerde buiten het zicht van de hovelingen als mens te leven. De vertrekken van de favorieten van de koning vormen het hart van zijn privéleven. Madame de Pompadour en Madame du Barry bewoonden twee luxe gedeelten van het kasteel in de nabijheid van de kleine vertrekken van koning Lodewijk XV.

4-vertrekken.JPG

Vertrekken van Madame de Pompadour – Foto: Imagizz

### Madame de Pompadour, een belangrijke persoon aan het hof van Lodewijk XV

Vanaf halverwege de 18e eeuw is Madame de Pompadour niet langer de maîtresse van de koning, maar ze blijft een grote invloed op hem houden. In 1756 stimuleert ze de oprichting van de Manufacture nationale de Sèvres, een porseleinfabriek, steunt ze de aanleg van de Place Louis XV (nu de Place de la Concorde) en overtuigt ze de vorst dat hij het Klein Trianon moet laten bouwen. Lodewijk XV koopt zelf het Hôtel d’Evreux, nu het Elysée-paleis, voor wanneer hij in Parijs verblijft.

###
Een geheim over de vertrekken van Madame de Pompadour

Madame de Pompadour woont tussen 1745 en 1750 boven het Grand Appartement du Roi (de Statievertrekken). De twee vertrekken zijn met elkaar verbonden via een “vliegende stoel”, een voorloper van de lift.

5-barry.JPG

Vertrekken van Madame du Barry – Foto: Imagizz

### Madame du Barry, de laatste favoriet van Lodewijk XV

Jeanne Bécu, of “Mademoiselle Vaubernier”, volgt Madame de Pompadour op als favoriet van de koning. In 1769 laat hij haar naar Versailles verhuizen. Als kunstliefhebster beschermt zij schilders en ambachtslieden en behoudt ze de neoklassieke stijl van Versailles.

Toen Madame du Barry zich moest terugtrekken in haar huis in Louveciennes, nam ze het prachtige meubilair uit haar vertrekken met zich mee… Ze liet het hof achter met een schuld van 2,7 miljoen Franse pond.

6-barry2.JPG

Vertrekken van Madame du Barry – Foto: Imagizz

### Lodewijk XV, dol op chocolade

In de badkamer van Madame du Barry bevonden zich twee baden: het ene om zich in te wassen en het andere om zich te koesteren in geparfumeerd water. In een klein nisje kwam Lodewijk XV zelf zijn eigen koffie of chocolade maken.

Chocolade werd onder Lodewijk XIV een van de culinaire gewoontes van Versailles. Hij maakte het drinken ervan populair aan het hof. Maar het is Lodewijk XV die, in de volgende eeuw, werd gezien als de grootste liefhebber van deze op cacao gebaseerde drank. Het recept van Lodewijk XV heeft de eeuwen doorstaan: “Neem evenveel chocoladetabletten als koppen water en doe deze in een koffiepot en breng dit op een laag vuur aan de kook en laat even doorkoken; voeg er voor het serveren één eidooier aan toe op vier koppen en roer met een staafje op laag vuur, zonder de drank te laten koken. Als men het ‘s avonds maakt voor de volgende dag, is het nog lekkerder; mensen die het iedere dag drinken, laten een restje over waarvan de volgende dag nieuwe gemaakt kan worden. In plaats van een eidooier kan ook het opgeklopte eiwit worden toegevoegd nadat het eerste schuim is verwijderd; u verdunt het met een weinig chocolade uit de koffiepot en doet het dan net zoals bij de eidooier in de koffiepot

7-barry3.JPG

Vertrekken van Madame du Barry – Foto: Imagizz

### Versailles is niets zonder zijn tuinen!

Ik kan je aanraden je ontdekkingstocht van het Kasteel van Versailles af te sluiten met zijn tuinen !

8-tuin.JPG

De tuinen van het Kasteel van Versailles – Foto: Imagizz

### Een meesterwerk van Le Nôtre

Het park van het kasteel is 815 hectare groot (waarvan 93 ha tuinen). Voor de Franse Revolutie was dat nog 8000 hectare.

Koning van de hoveniers en hovenier van de koning Le Nôtre bezorgde de Franse tuin zijn faam. Hij was de maker van de mooiste tuinen van de 17e eeuw en maakte van Versailles zijn absolute meesterwerk. De aarde werd vervoerd in kruiwagens, de bomen werden met wagens aangevoerd vanuit alle provincies van Frankrijk. De tuinen waren oorspronkelijk moerasland. Langs de 43 kilometer wandelpaden staan 155 standbeelden.

9-tuin.JPG

De tuinen van het Kasteel van Versailles – Foto: Imagizz

### De tuinen van Versailles, een project dat Lodewijk XIV na aan het hart lag

Er bestaat een boek met de titel “Manière de Montrer les jardins de Versailles” (Manier om de tuinen van Versailles te laten zien), waarvan wordt aangenomen dat het door Lodewijk XIV zelf is geschreven. In dit werk leidt hij ons langs de bosschages en vijvers van zijn kasteel. Het is een wandelroute door de tuinen van het kasteel van Versailles.

Het is interessant dat historici zich nog steeds afvragen waarvoor dit boek, geschreven door de vorst maar niet bestemd voor publicatie, werd gebruikt. Er zijn zes exemplaren bewaard gebleven in de Nationale Bibliotheek van Frankrijk, waarvan enkele in het handschrift van de koning. Hoewel de tuinen intussen hier en daar zijn veranderd, kun je nu dus nog steeds in de voetstappen van de Zonnekoning lopen.

### Wist je dat?

De tuinen van het Kasteel van Versailles waren het toneel van de eerste ballonvlucht uit de geschiedenis. Het experiment van de gebroeders Montgolfier in Versailles in 1783 leidt er uiteindelijk toe dat de mens zijn droom kan waarmaken: vliegen!

Uit voorzorg werden er dieren gekozen voor de vlucht. Na een kanonschot gaan om 13.00 uur een schaap, een eend en een haan aan boord van de ronde rieten mand die met een koord aan de ballon is bevestigd.

Er zijn nu 5 paleizen in de wereld die zijn geïnspireerd op het Kasteel van Versailles:

1. Paleizencomplex in Peterhof (Rusland)
2. Wilanówpaleis (Polen)
3. Schloss Esterházy (Hongarije)
4. Paleis van Caserta (Italië)
5. De tuinen van Château Zhang Laffitte (China)

Zou je de overeenkomsten zien?

### Tot slot nog wat advies voor de voorbereiding van je bezoek:

1. reserveer je toegangskaart online
2. raadpleeg de website van het kasteel voor informatie over de beste periode van het jaar om het Kasteel van Versailles te bezoeken of voor de ideale route.”