By Expedia Team, on January 26, 2017

Aflevering 10: De Omgeving van het Louvre

In deze aflevering van Promenades d’Aurélia nemen we een kijkje bij het Museum het Louvre en het gebied rond dit bekende museum.

<a href="https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=n9GjI2h6Gkw']<br /><br /><br /><br />">https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=n9GjI2h6Gkw

### Een niet te missen museum!

Museum het Louvre is, samen met de Eiffeltoren, een van de bekendste bezienswaardigheden van Parijs. Met een gemiddelde van zo’n 30.000 bezoekers per dag is dit het meest bezochte museum ter wereld en ik heb een paar tips om optimaal te kunnen genieten van alle pracht en praal:

– probeer je bezoek te plannen buiten de drukke tijden tussen 11:00 en 16:00 uur;
– gebruik de ingang bij de Porte des Lions, dit is de minst drukke ingang;
– de meeste bezoekers richten zich op de trekpleisters in het Louvre en daardoor is het in andere delen van het museum meestal rustiger;
reserveer je kaartje van tevoren via internet.

Pavillon Mollien - La Science & l'Industrie, Jean Esprit Marcellin. Notez la locomotive sur la droite..jpg

Paviljoen Mollien – La Science et l’Industrie, Jean Esprit Marcellin. Let op de mooie locomotief aan de rechterkant – Foto: Imagizz

### De hoogtepunten van museum het Louvre

Je zult geduld moeten oefenen als je de lange rijen wilt trotseren voor de drie ‘favorieten’ van het museum:

– de Nikè van Samothrake
– de Mona Lisa
– de Venus van Milo

la façade Renaissance de la Cour Carré du Palais du Louvre2.jpg

De Renaissance-gevel van de Cour Carré van Paleis het Louvre – Foto: Imagizz

### Geheimen van het Louvre

Over twee van de beroemdste stukken van het Louvre wil ik graag een paar anekdotes met jullie delen, waarmee je indruk kunt maken op vrienden en familie:

– De Venus van Milo wordt tentoongesteld in de staat waarin dit beeldhouwwerk is gevonden, alleen aan het puntje van de neus, de onderlip, de grote teen en oneffenheden in de toga zijn kleine restauraties uitgevoerd.
– De Mona Lisa heeft een grote reputatie, maar de daadwerkelijke afbeelding is maar relatief klein. De lijst meet 77 cm bij 53 cm en daarmee heeft het schilderij bijna dezelfde afmetingen als een vel A2-papier (59,4 x 42 cm).

le Palais du Louvre..jpg

Paleis het Louvre – Foto: Imagizz

### Gezocht

De Mona Lisa werd in 1911 gestolen en is daarna twee jaar en 6 maanden niet in het museum te zien geweest. Guillaume Apollinaire werd beschuldigd van de diefstal en bracht zelfs enkele dagen in de gevangenis door. Ook Pablo Picasso werd beschuldigd van de diefstal. Maar twee jaar later werd de Mona Lisa teruggevonden, in het appartement van een Italiaanse glazenmaker die op de Louvre werkte. Hij zou van plan geweest zijn om het meesterwerk terug te brengen naar Italië.

### Waar te beginnen in het Louvre?

In zo’n groot museum is ontzettend veel te zien en dan wil je natuurlijk je tijd zo goed mogelijk benutten. Gelukkig kun je via de website van het museum verschillende looproutes samenstellen en afdrukken.

Deze routes zijn echt heel handig, dus ik zou zeker even een kijkje nemen op de site. Het Louvre is namelijk zo groot dat het 100 dagen zou kosten om alle ruimtes te bezoeken, en daarbij zou je maximaal 30 seconden kunnen doorbrengen in elke ruimte. De totale oppervlakte van alle expositieruimtes van het museum komt overeen met die van 10 voetbalvelden.

### Naar het Louvre voor 0 euro

Op 14 juli en op elke eerste zaterdag tussen oktober en maart is het museum gratis toegankelijk. En als je jonger bent dan 26 jaar kun je de permanente collecties gratis bezichtigen op vrijdagen na 18:00 uur.

le Jardin des Tuileries..jpg

De Tuilerieën – Foto: Imagizz

### Wandeling in de Tuilerieën

De Jardin des Tuileries, de Tuilerieën, is de oudste en meest uitgestrekte openbare tuin van Parijs. Deze van oorsprong koninklijke tuin werd in de 17e eeuw als een van de eerste Parijse tuinen opengesteld voor het publiek.

De tuin is het hele jaar door geopend en voor iedereen gratis toegankelijk. Gelegen in het hart van Parijs en met een oppervlakte van 23 hectare, trekt de tuin jaarlijks zo’n 14 miljoen bezoekers. Sinds 1914 wordt de Jardin des Tuileries beschouwd als historisch monument en in 1991 is de tuin door de UNESCO tot werelderfgoed benoemd. Vele impressionistische schilders, zoals Monet, hebben de prachtige kleuren en schitterende lichtinval vereeuwigd op het doek. De heerlijke zoete bloemengeur is een genot voor de zintuigen en de hoveniers dragen bij aan het milieu door:

– afval te recyclen;

– geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, en;

– insecten te bestrijden met hun natuurlijke vijanden.

### Een tuinwandeling

Van april tot eind oktober kun je elke zaterdag en zondag en op feestdagen een gratis rondleiding volgen onder begeleiding van een van de hoveniers.

### Ervaar de tuin

In december 1783 steeg de allereerste bemande waterstofballon op vanuit de Tuilerieën.

la Maison Verlet..jpg

Café Verlet – Foto: Imagizz

### Een van de beste cafés in Parijs

In de wijk rondom het Louvre bevinden zich vele winkeltjes en eetgelegenheden, waarvan diverse al eeuwenoud zijn. Een daarvan is Café Verlet. Stel je een kruidenier voor rond begin 1900, bezig in een klein winkeltje, waarin gestapelde vaten rijst en zakken met kruiden en specerijen tussen dozen met thee staan, geflankeerd door zakken met geurige koffiebonen. Dat kruidenierswinkeltje is inmiddels uitgegroeid tot een van de beste cafés van de hoofdstad. Misschien kom je zelfs eigenaar en koffiebrander Eric Duchossoy tegen, die eigenhandig enkele van de beste koffiemélanges ter wereld heeft samengesteld.

Le jardin du Domaine National du Palais Royal..jpg

De tuin van het Domaine National du Palais Royal – Foto: CMN/Imagizz

### Het Koninklijk Paleis in het hart van de hoofdstad

Het Domaine National du Palais Royal is een van de belangrijkste plekken in de geschiedenis van zowel Frankrijk als Parijs. Het in 1628 door kardinaal Richelieu gebouwde Kardinale Paleis werd in 1642 het Koninklijk Paleis waarin de latere Zonnekoning Lodewijk XIV opgroeide. Aan het einde van de 18de eeuw tot aan het midden van de 19e eeuw was dit hét modieuze en sociale middelpunt voor de gegoede burgerij van Parijs, die zich hier uitleefde in:

– de vele cafés,
– eetgelegenheden,
– speelhuizen,
– en modieuze boetiekjes.

Vandaag de dag huisvest het paleis de Franse Raad van State, de Constitutionele Raad en het Ministerie van Cultuur.

### Weet je hoe laat het is?

Voordat horloges en klokken werden ontwikkeld, moest men elke dag met behulp van een zonnewijzer of aan de hand van een meridiaan zelf het middaguur bepalen. Een van de meest geraadpleegde meridianen van het Parijs bevindt zich in de Rue des Bons Enfants, die parallel loopt aan de tuinen van het Koninklijk Paleis.

### Een kanon om de tijd aan te geven

Het zonnewijzerkanon van het Koninklijk Paleis is in 1786 ontworpen door horlogemaker Rousseau, werkzaam in Galerie de Beaujolais.

Het kleine bronzen kanon duidde precies de meridiaanlijn van Parijs aan, en werd op het middaguur afgeschoten wanneer de stralen van het vergrootglas het lont hadden laten ontbranden. Het kanon werd beschouwd als een van de meest betrouwbare tijdsaanduidingen van de stad en velen kwamen hier om hun horloges erop gelijk te stellen.

Foto: CMN/Imagizz

Daniel Buren Les Deux Plateaux, sculpture in situ, cour d'honneur du Palais-Royal,.jpg

Souvenirfoto: Daniel Buren Les Deux Plateaux, sculptuur in situ, binnenplaats van het Koninklijk Paleis, Parijs, 1985-1986 ©DB-ADAGP Parijs – Imagizz

### Daniel Buren

Vergeet niet om foto’s te maken tijdens je bezoek aan het Koninklijk Paleis, en zeker van de binnenplaats waar zich de bijzondere sculptuur Les Deux Plateaux van Daniel Buren bevindt, een van de mooiste moderne kunstwerken van Parijs.

### Les Halles, een karakteristieke buurt

Voordat we het laatste deel van onze wandeling gaan lopen, brengen nog een bezoek aan de wijk Halles. In het verleden werd deze wijk ook wel de “buik van Parijs” genoemd, een verwijzing naar het werk van Emile Zola, maar vandaag de dag is dit het economische hart van de stad. De middeleeuwse straten waren 50 jaar geleden nog het toneel van een enorme levensmiddelenmarkt, maar herbergen inmiddels vele hippe en moderne winkels. Er bevindt zich zelfs een ondergronds zwembad!

### Woordspelletjes

Wist je dat het Franse woord voor coltrui, ‘chandail’, zijn oorsprong vindt bij knoflookhandelaren? ‘s Winters droegen Bretonse kooplui dikke, door hun vrouwen gebreide wollen truien terwijl ze hun knoflook aan de man brachten. Het woord voor die kooplui, ‘marchands’, werd vaak afgekort tot ‘chand’. Dit waren dus de ‘chand d’ail’, wat later werd verbasterd tot ‘chandail’, verwijzend naar hun markante truien.

La Maison Storher1.jpg

Banketbakkerij Storher – Foto: Imagizz

### Een van de beste patisserieën in Parijs

We eindigen onze wandeling bij Pâtissier Stohrer, de oudste banketbakkerij van Parijs. Deze beroemde banketbakkerij is al sinds 1730 gevestigd in de Franse hoofdstad en is de bakermat van het befaamde gerecht baba au rhum, ontwikkeld door patissier en naamgever van de zaak: Nicolas Storher.

Het winkelpand is benoemd tot historisch monument vanwege de schitterende gevel en het klassieke interieur, in 1860 ontworpen door de schilder Paul Baudry, die ook de schilderingen heeft gemaakt in de Grand Foyer van de Opera van Parijs.

Puit d'Amour. Maison Storher.jpg

Puit d’Amour-gebak. Banketbakkerij Storher – Foto: Imagizz

### Baba au Rhum en Puits d’Amour

Nicolas zou de ‘baba’ hebben ontwikkeld in Polen, waarbij hij een droge brioche doordrenkte met Malaga-wijn en op smaak bracht met saffraan, waarna hij het broodje vulde met vla, rozijnen en verse druiven. De Poolse koning Stanislas las in die periode de verhalen van 1001 nacht en was zo onder de indruk van het broodje dat hij het ‘Ali baba’ noemde.

Zelf ben ik verzot op de Puit d’Amour, een traditioneel Frans gebak dat bestaat uit een basis van bladerdeeg, gevuld met een room van vanille-bourbon en bedekt met rood gekarameliseerde suiker. En aan de grote aantallen fijnproevers in de winkel te zien, ben ik niet de enige die er gek op is… Heerlijk.

### Vaste klant bij Storher

Koningin Elizabeth II van Engeland brengt steevast een bezoek aan deze pâtisserie als ze in Parijs is! Je vraagt je dan toch af wat háár favoriete gebakje is…

<a href="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1ZNT7igqJcn_uidCfqKQ56ytRWfU">https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1ZNT7igqJcn_uidCfqKQ56ytRWfU</a>