Vandaag maken we een Wandeling met Aurélia door het vredige 13e arrondissement. De Parijzenaren zijn altijd al op zoek naar één ding: een stukje platteland in hun stad. In het 13e arrondissement komen we een heel eind in de buurt. Stel je dit gebied eens voor zoals het er een paar eeuwen geleden bij lag, met heuvels, windmolens en de beroemde rivier de Bièvre.


Het hele jaar door een prachtig kleurenpalet

Of je nu 's zomers of 's winters gaat wandelen, zorg dat je een zonnige dag kiest! Kom je in de lente of zomer? Dan vind je hier prachtige kleurrijke bloemen zoals blauweregen en andere klimplanten. Sommige straten liggen fijn in de schaduw. En in de koude herfst en winter geven de kleuren dit gebied een warme gloed. Deze wandeling duurt anderhalf uur.

rue des iris.jpgRue des Iris, Parijs / La Rue des Iris - Cité Florale - 75013 Parijs / Foto: Imagizz

De Parijzenaren, die via-via over deze wandeling horen, komen hier een stukje platteland in hun stad Parijs opzoeken. Je vindt hier van alles, van een kasteel en een waterbron tot straten met heel bijzondere namen . Dat is even iets heel anders, nietwaar?

galerie des gobelins.jpgGalerie des Gobelins, Parijs / Gevel van de Galerie des Gobelins - Avenue des Gobelins / Foto: Imagizz

De indrukwekkende Manufacture des Gobelins

Een 500 jaar oud verfatelier

Je begint je wandeling bij La Manufacture des Gobelins. Dit atelier maakt en beschildert al sinds de zeventiende eeuw prachtige wandtapijten, en staat nog altijd wereldwijd symbool voor uitstekend vakmanschap.

chapelle manufacture des gobelins.jpgKapel van de Manufacture des Gobelins, Parijs / Kapel van de Manufacture des Gobelins / Foto: Imagizz

Kleine verrassingen onderweg

Vlak bij de Manufacture des Gobelins vind je de Ilot de la Reine Blanche, een groep gebouwen waaronder een château en een aantal zestiende-eeuwse huizen.

We wandelen verder langs de eeuwenoude rivierbedding van de Bièvre, op zoek naar de kleine bouwkundige schatten die zich achter de grote gebouwen in deze buurt schuilhouden.

Dankzij de nabijheid van Parijs hebben zich hier sinds de zestiende eeuw allerlei 'vervuilende' industrieën, zoals ververijen, slagerijen en leerlooierijen, bij koninklijk besluit mogen vestigen.

petite alsace.jpgPetite Alsace / Petite Alsace - Rue Daviel / Foto: Imagizz

Onverwachte, kleurrijke plekken

Stadse huizen met een landelijk tintje

Mensen komen vooral naar het 13e arrondissement voor zijn kleurrijke huisjes. Ze staan verspreid tussen de torens en wolkenkrabbers, haast als champignons in een bomenbos. Pas op! Achter elke hoek zit wel iets moois verborgen!

In deze voormalige fabrieksnederzettingen zijn tegenwoordig kunstateliers en woonhuizen gevestigd, met namen als Cité Florale, Petite Alsace en Square des Peupliers. De meeste van deze nederzettingen zijn open voor publiek, maar sommige kun je alleen van buitenaf bekijken. Er zijn er nog veel meer, goed verstopt tegen pottenkijkers.

Quartier de la place de lRondom de Place de l'Abbé-Georges-Hénocque - Rue du Docteur Leray / Foto: Imagizz

Een geurige pauze

L'Oisive thé ziet eruit als het perfecte theehuis. In deze knusse ruimte voel je je welkom tussen de bolletjes wol die je nergens anders in de hoofdstad tegenkomt. Proef de populaire zoete en hartige brunches en combineer ze met geurige thee. Of je nu wel of niet van breien houdt, de charme van deze gastvrije plek kan niemand weerstaan.

loisive the.jpgOisive Thé, Parijs / Theehuis L'Oisive thé / Foto: Imagizz

Een zwembad in art-nouveaustijl

Vlak om de hoek van het theehuis staat een van de gebouwen waar Butte aux Cailles haar charme aan te danken heeft: het zwembad, met een gevel in art-nouveaustijl. Ik raad je van harte aan hier een duik te nemen. Dit is een van de oudste zwembaden van Parijs, en het is ook nog eens heel milieuvriendelijk: het water, dat natuurlijk wordt verwarmd tot een temperatuur van 28 graden, komt uit een artesische bron. Diezelfde bron levert ook het water voor de fontein een paar meter verderop en biedt de bewoners gratis drinkwater.

piscine-butte-aux-cailles2.jpgZwembad Butte aux Cailles / Foto: Het Stadhuis van Parijs

Als je op een zondagmiddag even de drukte van de hoofdstad wilt ontvluchten, is er geen betere plek dan deze wijk in het 13e arrondissement die we zojuist hebben bezocht. Deze landelijke wandeling door straten waarvan de namen slechts worden gefluisterd is nog in geen enkele gids te vinden. Mis 'm niet!