In deze vierde aflevering van wandelingen met Aurélia neem ik je mee voor een wandeling door het 11e en 12e arrondissement van Parijs, beginnend bij Place de la Bastille. De omgeving rond de beroemde Colonne de Juillet heeft veel te bieden, waaronder geschiedenis, vermaak, natuur en creativiteit:

  • geschiedenis dankzij Place de la Bastille, een symbool van de Franse Revolutie.
  • vermaak met zijn bars verstopt in de nauwe steegjes van rue de Lappe, rue Oberkampf en rue de la Roquette.
  • natuur met de Bassin de l'Arsenal en de met bomen omgeven Promenade Plantée.
  • creativiteit met zijn ateliers en boetieks van jonge ontwerpers en designers.


Laten we gaan!

Vol geschiedenis!

Laten we onze wandeling beginnen met een paar verhalen over Place de la Bastille. Mensen dansen hier al sinds 14 juli 1790, toen het eerste Bal du 14 Juillet plaatsvond!

Hoewel tegenwoordig de 50 meter hoge Colonne de Juillet op het plein is te bewonderen (helaas voortdurend omringd door verkeer), had dit ook een van de door Napoleon in de steek gelaten projecten kunnen zijn: de Éléphant de la Bastille, een bronzen olifant boven op een enorme fontein

De iconische metro-ingang

Verlaat Place de la Bastille niet zonder een van de mooiste metro-ingangen in de art nouveau-stijl te hebben gezien, ontworpen door architect Hector Guimard (aan het begin van de 20e eeuw) voor de Compagnie du Chemin de Fer Métropolitain de Paris, het bedrijf dat vroeger de Parijse metro beheerde.

metro.jpgEdicule Guimard - Place de la Bastille - Avenue Beaumarchais - Foto: Imagizz

Op naar het water!

Op steenworpafstand van Place de la Bastille kun je de auto verruilen voor een boot.

Neem rue de Lyon, een paar meter naar beneden, om Port de l'Arsenal te bereiken. Dankzij zijn plezierbootjes en meeuwen is dit oude handelscentrum bij mooi weer favoriet onder lokale bewoners.

Zijn kade is de ideale plek voor een spontane picknick, een drankje met vrienden, wat liggen in de zon of misschien een romantisch afspraakje.

Ambacht van de buitenwijken

In de 19e eeuw waren ambachten (zoals timmerwerk, schrijnwerk en marqueterie) de voornaamste activiteit in de buitenwijken rond Place de la Bastille. De nauwe straten waren vol werkplaatsen. Parijzenaren en toeristen die graag de schatten ontdekken van een geheime en verborgen kant van Parijs wandelen graag door deze steegjes.

Zin in een kopje koffie?

In deze aflevering laat ik je een leuke straat en charmante binnenplaats zien, maar ik laat het plezier aan jou over om andere, soortgelijke plekken te ontdekken.

Mijn eerste ontdekking is op Place de la Bastille: Cour Damoye.

Het is de thuis van een van de meest pittoreske winkels van Parijs: de Brûlerie Daval. Binnen roostert de lieve eigenaresse Andréa haar koffiebonen zelf. Ook vind je hier een uitgebreide theeselectie.

Geheime passages en kleine winkeltjes

Mijn tweede ontdekking is de mooie, groene binnenplaats: Passage L'homme. Door de ligging haaks op rue de la Charonne is het al een zeer populaire plek van de buurt. In de oude werkplaatsen zijn tegenwoordig ontwerpers, architecten, fotografen en zelfs een paar katten te vinden die zich hebben gevestigd in deze geplaveide, door bomen omgeven doodlopende weg.

Niet ver hiervandaan vind je een boetiek die deze bruisende creativiteit belichaamt en blaast nieuw leven in deze wijk, die historisch met ambacht geassocieerd wordt. Het heeft de mooie naam Les Fleurs. Omdat het lijkt op een huis die fraai van antiek is voorzien, kun je net doen alsof je er woont.

boutique_les_fleurs.jpgBoutique Les Fleurs - 5 rue Trousseau - Foto: Imagizz

Een beetje kleur

Een kort marktbezoek

Tijd voor een lunch? Begeef je naar de Aligre-markt voor een breed aanbod van verse producten. Het bestaat uit

  • een overdekte markt, de ⦁ Beauvau-markt met zijn vishandelaren, groentemannen en slagers,
  • een vlooienmarkt en groente- en fruitkraampjes die dinsdag tot zondag van 07.00 tot 14.00 uur op place d'Aligre te vinden zijn.

Wat groen midden in Parijs!

Een van mijn favoriete natuurwandelingen in Parijs is de Promenade Plantée. Het wordt ook wel Coulée Verte genoemd en verbindt Place de la Bastille met Bois de Vincennes. Het was tot 1969 een spoorweg, maar is nu geliefd onder natuurliefhebbers en hardlopers.

Geniet van het uitzicht over de stad vanaf een bijzonder hoog uitkijkpunt tussen de stoep en daken van Parijs.

Een regenboog van kleuren op steenworpafstand

Voor een laatste beetje kleur bij het verlaten van Promenade Plantée, voordat je de Gare de Lyon bereikt, kun je nog net even langs bij rue Crémieux, een van de verborgen schatten van Parijs.

Met zijn kleurrijke huizen die tot leven gebracht worden met handgeschilderde afbeeldingen is dit een prima plek voor een eindje wandelen voordat je je trein haalt.

le_train_bleu.jpgLe Train Bleu - Gare de Lyon - Foto: Imagizz

Ter afsluiting, een plek die je niet mag missen!

We eindigen deze wandeling met Aurélia bij Gare de Lyon. Net als een trein nemen, raad ik je aan om de Train Bleu te proberen, het legendarische restaurant van het station! Het werd in 1972 tot 'Monument historique' uitgeroepen en zijn vergulde details en beelden naast fresco's en schilderijen wegen op tegen het Paleis van Versailles.

Na deze wandeling met Aurélia kun je opscheppen over dat je een paar geheime schatten weet te vinden die door tijdschriften en reisgidsen over de hele wereld aangeprezen worden.