In deze zevende aflevering van Promenades d'Aurélia leid ik jullie rond door het groene hart van onze hoofdstad: de Jardin des Plantes is het historische middelpunt van het Muséum National d'Histoire Naturelle en in 1993 benoemd tot historisch monument.


Waar Natuur en Wetenschap Elkaar Ontmoeten

Een rijke geschiedenis

Bij de aanleg van de tuin in 1635 werd de tuin 'Jardin du Roi' genoemd omdat er geneeskrachtige planten werden gekweekt voor de verzorging van het staatshoofd. Nu, bijna 5 eeuwen later, is de tuin gratis toegankelijk voor het grote publiek en uitgegroeid tot een gemeenplaats van Frans onderwijs, met opleidingen in onder meer plantkunde, natuurkunde en anatomie.

In 1793 werd hier het Muséum National d'Histoire Naturelle gevestigd. Wetenschappers van alle tijdperken hebben hier hun sporen nagelaten op het gebied van natuurwetenschappen.

Grandes Serres du Jardin des Plantes - 75005 Paris.jpgGrote serres in de Jardin des Plantes - 75005 Parijs

Een populaire plek

Door de centrale ligging midden in de hoofdstad, op slechts enkele minuten lopen van het station Gare d'Austerlitz, is het park gemakkelijk bereikbaar. Zowel Parijzenaren als toeristen en (huidige en toekomstige) wetenschappers weten al meer dan vierhonderd jaar de weg naar deze tuinen te vinden. Het loont om het park meerdere keren per jaar te bezoeken omdat de tuinen doorlopend veranderen en je in elk van de vier seizoenen van uiteenlopende soorten natuurschoon en geuren kunt genieten.

Een van de opvallendste kenmerken van de Jardin des Plantes is de opmerkelijke symbiose die binnen het 24 hectare metende park is ontstaan tussen de wetenschap en het grote publiek. Beide groepen wekken doorlopend elkaars verwondering op en proberen elk steeds hun plekje te vinden te midden van de twaalf tuinen (waaronder ecologische, alpine-, moes-, pioen- en rozentuinen) waarin onder meer laboratoria, tentoonstellingszalen en zelfs een heuse dierentuin gevestigd zijn...

Vroeg in de ochtend komen hier vele yoga-beoefenaars en hardlopers in alle rust hun lichaam sterken. 's Middags is het park een geliefde picknickplek en 's avonds komen dagjesmensen flaneren over de paden of ontspannen in de zon. Het is een heerlijke omgeving om te relaxen, maar ook om te studeren. Jaarlijks wandelen meer dan 8 miljoen mensen over de rustieke paden hier.

montage 1.jpgLa Gloriette de Buffon, gebouwd door Verniquet, staat op de top van de heuvel in het doolhof van de Jardin des Plantes - 75005 Parijs- Foto: Imagizz

Een lesje geschiedenis

Het tot historisch monument benoemde prieel La Gloriette de Buffon is een van de oudste, geheel uit metaal bestaande bouwwerken ter wereld en het oudste binnen Parijs. Ook is het de thuisbasis van de vleermuizenkolonie van de Jardin des Plantes.

De grond van de Jardin des Plantes is bijzonder voedzaam en herbergt nog altijd bomen die voor het eerst op Franse, én Europese, bodem werden geplant.

le Jardin de LDe rozentuin met rozenhagen - Jardin des Plantes - 75005 Parijs - Foto: Imagizz

Wist je dat...

De dierentuin in de Jardin des Plantes de op één na oudste dierentuin ter wereld is?

Galeries dGalerij met anatomische en paleontologische exposities - Museum National d'Histoire Naturelle - 75005 Parijs. Foto: Imagizz

Onherroepelijk wordt je aandacht getrokken door een prachtig gebouw, opgetrokken uit baksteen, metaal en glas. Jong en oud zullen geïntrigeerd ronddwalen tussen de dinosaurusskeletten in de exposities over anatomie en paleontologie die binnen zijn ingericht.

Ongebruikelijk

De paleontologische galerij kwam voor in een aantal afleveringen van de door Jacques Tardi gemaakte strip Adèle Blanc-Sec, en vormde ook het decor in de gelijknamige film die werd geregisseerd door Luc Besson en uitkwam in 2010.

De Jardin des Plantes wordt ook gekenmerkt door de vele soorten vogels (waaronder mezen, roodborstjes, mussen en ijsvogels), insecten, zoogdieren en amfibieën die er leven. Dankzij de optimale leefomstandigheden, heeft zich in de ecologische tuin een bijzondere dierenwereld gevormd!

Of je nu alleen, met vrienden, met je geliefde of met je familie komt, in de Jardin des Plantes zul je je zonder meer vermaken!

La Grande Mosquée de Paris - 75005 Paris..jpgDe Grote Moskee van Parijs - 75005 Parijs. Foto: Imagizz

Reis naar het Oosten in de Grote Moskee van Parijs

Ervaar de zintuigen in het hart van Parijs

Je krijgt het gevoel dat je in het Verre Oosten bent wanneer je door de poorten wandelt van dit vlakbij de Jardin des Plantes gelegen gebouw: de Grote Moskee van Parijs ! Deze in 1926 ingehuldigde moskee is de oudste van heel Frankrijk en gemakkelijk herkenbaar dankzij de kenmerkende minaret die wel drieëndertig meter de lucht in rijst.

Gedragsregels Bezoekers

Van nieuwsgierige bezoekers wordt wel verwacht dat ze de regels en gebruiken die in dit gebedshuis gelden in acht nemen.Onderschrift: Binnenplaats van de Grote Moskee van Parijs - 75005 Parijs.

In de zomer is de binnenplaats, geïnspireerd op de Alhambra, een ware oase met als middelpunt een schitterende fontein die wordt omgeven door weelderige vegetatie.

montage 2.jpgHoofdingang van het theehuis van de Grote Moskee van van Parijs - 75005 Parijs. Foto: Imagizz

Maar weinigen (zowel Parijzenaren als toeristen) weten dat deze plek van verering grenst aan een knus theehuis en een weldadige hammam.

terrasse du salon de thé de la Grande Mosquée de Paris - 75005 Paris.jpgHet terras van het theehuis van de Grote Moskee van Parijs - 75005 Parijs. Foto: Imagizz

Voor theeliefhebbers

In dit afzonderlijke bijgebouw van de Grote Moskee van Parijs, in het hart van het Quartier Latin, wanen bezoekers zich in een compleet andere wereld. Door de kruidige thee, het zachtzoete gebak en de geurige dampen van het badhuis hangt er steevast een ontspannen mediterrane sfeer, in welk seizoen je ook komt.

Ook als je verzadigd bent geraakt door alle oosterse taartjes dien je deze goed in de gaten te houden: de mussen die het theehuis veelvuldig bezoeken, zijn echte veelvraten en pikken de zoete lekkernijen zo weg!

Het is een kleurrijk beeld: vrolijk kwinkelerende mussen hoppen rond over met blauw mozaïek versierde tafels die omgeven zijn door bont gekleurde bloemen, terwijl obers tussendoor slalommen en maaltijden op zilveren borden en klinkende glazen hete thee uitserveren.

le fameux thé du salon de thé de la Grande Mosquée de Paris - 75005 Paris.jpgDe befaamde thee uit het theehuis van de Grote Moskee van Parijs - 75005 Parijs. Foto: Imagizz

Tip

De hammam van de Grote Moskee van Parijs is een van de meest betaalbare van de hoofdstad! (Een entreekaartje voor 1 persoon kost rond de €18).

le bureau de Marie Curie - Musée Curie - 75005 Paris.jpgHet bureau van Marie Curie - Musée Curie - 75005 Parijs. Foto: Imagizz

Andere historische schatten van het vijfde arrondissement

Hulde aan Marie Curie

We nemen even pauze in het bruisende Quartier Latin voor we ons begeven naar het Musée Curie.

Deze unieke plek staat geheel in het teken van de wetenschap. Het bureau en het laboratorium van Marie Curie zijn hier in ongeschonden staat bewaard gebleven, waardoor het lijkt alsof Mme. Curie maar eventjes weg is en elk moment weer kan binnenkomen.

Het is een prachtig eerbetoon aan het leven en werk van deze natuurkundige die in 1911 als eerste vrouw werd onderscheiden met de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Aurélia's favoriet

Het Musée Curie is voor iedereen gratis toegankelijk en je kunt er vrij rondlopen, maar ik raad aan om een rondleiding te volgen onder begeleiding van een van de enthousiaste gidsen hier zodat je dit bijzondere museum op een speciale manier kunt beleven.

le laboratoire de Marie Curie - Musée Curie - 75005 Paris.jpgHet laboratorium van Marie Curie - Musée Curie - 75005 Parijs. Foto: Imagizz

Arena van Lutetia

Even verderop bevindt zich een andere, verrassende bezienswaardigheid waar je zo maar aan voorbij zou kunnen lopen als je niet wist van zijn bestaan: de Arena van Lutetia.

Dit uit de 1e eeuw daterende amfitheater dat plaats bood aan zo'n 17.000 toeschouwers was niet alleen een podium voor theatervoorstellingen, maar fungeerde ook als arena waar gladiatorengevechten en andere spelen werden gehouden. Vandaag de dag vinden er heel wat vriendelijker bezigheden plaats en spelen lokale bewoners er graag een spelletje jeu-de-boule of voetbal.

les Arènes de Lutèce - 75005 Paris.jpgArena van Lutetia - 75005 Parijs. Foto: Imagizz

Een lesje geschiedenis

Op 27 juli 1883 schreef Victor Hugo een brief aan de voorzitter van de gemeenteraad van Parijs om de Arena van Lutetia te behoeden voor een dreigende sloop.

Het wordt bijna een gewoonte: tijdens elke wandeling van Aurélia bezoeken we een hoger gelegen uitkijkpunt dat ons een prachtig uitzicht biedt op Parijs. In deze zevende aflevering is dit het terras van het Institut du Monde Arabe, het Instituut van de Arabische wereld.

vue sur Notre-Dame de Paris - Institut du Monde Arabe - 75005 Paris.jpgUitzicht op Notre-Dame de Paris -Institut du Monde Arabe - 75005 Parijs - Foto: Imagizz

Tip

Het terras is voor iedereen gratis toegankelijk.

Vele wandelingen eindigen aan de oevers van de Seine, en deze wandeling vormt daarop geen uitzondering. Hier bevindt zich de tuin van Tino-Rossi waar tijdens warme zomeravonden de klanken van de tango en de salsa klinken en de brede lanen worden bevolkt door dansende mensen.

We zijn al weer aan het einde gekomen van deze wandeling. Hopelijk hebben jullie genoten van deze bonte tocht waarin de wetenschap de boventoon voerde, maar ook ruimte was voor een vleugje oosterse mystiek.