Alleen reizen is voor Chantal geen enkel probleem. Ze reist de hele wereld over in haar eentje en schrijft daarover op haar blog Alleen op reis. Op haar reisblog vind je niet alleen verhalen over de bestemmingen die ze heeft bezocht, maar ook praktische reistips. Een interview met Chantal van Alleen op reis over de voor- en nadelen van alleen reizen, haar bucketlist en haar favoriete bestemmingen.

Chantal van Alleen op reisIn Indonesië

Wie ben je en waarom reis je zo graag?
Ik ben Chantal, 35 jaar en ik woon in Rotterdam. Ik reis graag omdat ik enorm geniet van het ontdekken van nieuwe plekken. Ik ben nieuwsgierig; als ik iets moois op een foto zie, wil ik het graag met eigen ogen zien en zelf meemaken hoe het is om daar te zijn. Ik ben ook graag buiten en als het even kan, het liefst in de zon. ;) Ik denk dat mijn liefde voor reizen en andere culturen is ontstaan, toen ik een half jaar in Bath in het Zuidwesten van Engeland studeerde met huisgenoten uit de hele wereld.

Wanneer ben je begonnen met je blog Alleen op reis, en waarom?
In de zomer van 2015, toen ik weer terug in Nederland was na mijn wereldreis ben ik begonnen met Alleen op reis. Ik kreeg veel vragen over alleen reizen en het leek me leuk om mijn ervaringen en tips te delen. Ik vind het jammer als ik hoor dat mensen thuisblijven alleen omdat ze bijvoorbeeld geen relatie hebben, of vrienden geen geld of tijd hebben om mee te gaan.

Chantal van Alleen op reisPortugal

Waar houd je je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
Ik werk parttime als freelance User Experience-onderzoeker. Ik help bedrijven met het in kaart brengen van het gedrag, de behoeften en de beleving van klanten voor websites en apps. Voor RTL heb ik bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar hoe mensen online tv kijken. Superleuk werk, dat ik graag met bloggen en reizen combineer. Verder vind ik het fijn om bezig te zijn met gezond en lekker eten en probeer ik regelmatig een stukje hard te lopen of te fietsen.

Je gaat vaak alleen op reis. Wat vind jij het grootste voordeel van alleen reizen?
Je hoeft niets te plannen. Als ik volgende week een weekendje naar Rome wil, dan boek ik een ticket en ben ik weg. Andere voordelen zijn dat je met niemand rekening hoeft te houden, je kunt lekker doen waar je zelf zin in hebt. Of dat nou uren achtereen door een stad ronddwalen of lekker uitslapen is; het kan allemaal en je hoeft het niet eerst te bespreken. Verder ontmoet je gewoon een stuk makkelijker nieuwe mensen als je alleen op pad gaat. Dat levert soms hele leuke, onverwachte situaties op en het heeft ook echt mijn blik verruimd.

En wat vind je het minst leuke van alleen reizen?
Na een lange reisdag heb je niet altijd zin om een praatje met iemand aan te knopen. Als je moe bent of niet zo lekker in je vel zit, is het fijn en vertrouwd om met iemand te zijn die je goed kent.

Chantal van Alleen op reisJapan

Wat was je meest bijzondere reiservaring tot nu toe?
In Cambodja heb ik als vrijwilliger Engelse les gegeven op een schooltje op het platteland. Het was bijzonder om een inkijkje te krijgen in het leven van de mensen die ik daar heb leren kennen. Het leven is er heel eenvoudig, maar de mensen zijn tevreden en gastvrij. We hebben nog steeds contact, ondanks dat het alweer 4 jaar geleden is.

Welk land zou iedereen moeten bezoeken, en waarom?
Moeilijk! Dichtbij huis zou ik kiezen voor Spanje, dat land is zo enorm veelzijdig. De sfeer, natuur en cultuur in de regio Andalusië vind ik echt uniek. Ik ben er inmiddels drie keer geweest, maar ik weet zeker dat ik er nog heel vaak terugkom. Wat verder weg kies ik voor Colombia. Een land met niet zo'n beste reputatie, maar met een onwijs gastvrije bevolking die blij is dat er betere tijden zijn aangebroken en dat toeristen het land weer durven te bezoeken. Het land heeft van alles te bieden; van mooie stranden en Caraïbische sferen in het noorden tot prachtige berglandschappen in het midden van het land. Ook het carnaval in februari mag je niet missen!

Chantal van Alleen op reisSalento, Colombia

Je hebt al 46 landen bezocht. Welke drie bestemmingen staan er nog hoog op je bucketlist?
Ik wil heel graag naar Peru om de trail naar Macchu Picchu te lopen, dat lijkt me echt een fantastische ervaring. Ook zou ik heel graag naar Zuid-Afrika of Botswana gaan om de Big Five in het echt te spotten. Nieuw-Zeeland lijkt me fantastisch vanwege de natuur.

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Een blog die ik graag lees is Adventurous Kate van de Amerikaanse Kate McCulley. Ze is inmiddels in meer dan 70 landen geweest en schrijft veel over 'solo travel'. Eind mei komt ze naar Rotterdam voor een lezing tijdens het reisbloggerscongres Traverse, dus het zou leuk zijn om haar daar even te spreken! Nederlandse blogs die ik graag lees zijn We12travel en My Travel Secret.

Chantal van Alleen op reisChantal in Venetië

Heb je tips voor vrouwen die twijfelen over alleen op reis gaan? Wat moeten ze absoluut niet of juist wel doen?
Niet te lang twijfelen! :-) Alleen reizen is hartstikke leuk en ook als vrouw kun je prima alleen reizen. Praat met andere vrouwen die alleen gereisd hebben in het gebied dat je wilt bezoeken of lees blogs over alleen reizen, zoals 6 tips voor alleen reizen als vrouw. Wij vrouwen zijn vaak bang om onbeleefd of onvriendelijk over te komen in vervelende situaties, maar je eigen veiligheid gaat altijd voor. Luister altijd naar je intuïtie!

Op de hoogte blijven? Volg Chantal dan via haar blog Alleen op reis, Facebook, Twitter en Instagram.